Connect with us

Administrație

Cum şi-a petrecut Allen Coliban prima zi ca primar al Braşovului

Redactia Brasov

Publicat

pe

Libertatea a urmărit prima zi a primarului Allen Coliban la muncă şi a făcut un scurt reportaj despre cum a petrecut acesta ziua de lucru. Allen Coliban a dezvăluit şi câteva din micile sectrete ale sale.

Publicitate

”Visul meu era să mă fac gunoier, pentru că unde am crescut, la bunicii mei, în Schei, nu venea maşina de gunoi. Şi-am zis că o să cresc şi o să rezolv problema asta” spune primarul Brașovului. Și-a văzut visul cu ochii. Este primul gunoier al orașului, nimic dezonorant, totul de muncit. Cum a arătat prima sa zi la cârma urbei cu 250.000 de locuitori?

Allen Coliban, surpriza de la localele din Braşov, a venit marţi la ceremonia de învestire, la Universitatea Transilvania, cu Mercedesul personal, un C Class break destul de vechi, dar în stare bună. 

Noul primar şi-a accesorizat ţinuta cu un iPhone, cam de-o vârstă cu maşina, un breloc cu SuperMario, explicabil pentru un IT-ist care a dezvoltat jocuri 3D, şi o servietă vintage. Nu prea arată a hipster, sincer.

“E cumpărată de pe internet. M-am obişnuit să port servietă de când eram preşedintele Federaţiei Române de Curling. Am avut trei, una mi-a fost furată la Senat, cu tot cu laptop şi documente. Am înlocuit-o cu asta, a avut şi o curea, s-o ţin pe umăr, din păcate, s-a rupt”, spune Allen Coliban, pipăind urechiuşa beteagă a servietei.

Nu e mare mister de ce n-a ţinut breteaua. Geanta noului primar arată de parcă e însărcinată cu tripleţi cartonaţi şi din moment în moment va da naştere unui teanc de teze necorectate. 

Cu ani în urmă, tatăl lui Coliban, profesor, a primit de la fiul său o geantă asemănătoare, dar era “mai pătrăţoasă, ca un diplomat, o păstrez şi-acum, încă mai are mirosul lui”. De la bunicul său, edilul are amintire un echipament de schior cu însemnele României. 

Nu atât oastea vizibilă de partid influenţează sorţii de izbândă, cât felul în care aceşti bărbaţi legaţi prin sânge şi-au purtat genţile, paşii şi bătăliile.

Publicitate

După ce a parcat în faţa Universităţii, Allen Coliban şi-a întins pumnul de salut către toţi cei prezenţi. Întâi, consilierii PSD, apoi cei PNL. Într-un final, a ajuns şi la colegii lui din URS-PLUS, pe care-i puteai lesne confunda cu un grup de studenţi, în sacouri şi rochii închise la culoare, ca nişte uniforme. Unul dintre ei venise în cârje, altul, cu bicicleta. O consilieră n-a venit deloc, bolnavă de Covid-19. 

La intrarea în clădire, o doamnă în halat albastru a măsurat, pe rând, temperaturile tuturor, începând cu noul edil. 

Ceremonia de învestire, succintă, n-a durat mai mult de o oră, cu tot cu pregătiri, s-a ţinut în aula mare a universităţii braşovene, cu prefectul Mihai-Cătălin Văsii pe post de maestru. 

Fostul primar, George Scripcaru, a apărut printre ultimii în sală.  În ţinută sport originală, doar fair-play-ul părea contrafăcut: tunică matlasată, blugi şi un aer prea absorbit de chestiuni practice încât să ţină cont de cele patru ace. 

Publicitate

Fost PD, actual PNL, Scripcaru, în vârstă de 54 de ani, are 28 de ani de carieră politică în spate. De 24 de ani lucrează în administraţia Braşovului: patru ani, consilier, patru ani, viceprimar, şi, din 2004, primar. Ca pregătire, e profesor de educaţie fizică. 

Allen Coliban, 41 de ani, IT-ist, sportiv, antreprenor în consultanţă pe fonduri europene, a devenit membru de partid acum patru ani. În decembrie 2016, actualul primar a prins un loc de senator USR, la redistribuire. 

Ca decan de vârstă în noul Consiliu Local Braşov, Scripcaru a citit ordinea de zi şi a strigat catalogul la depunerea jurământului. A chemat sala la ordine cu o voce neutră, de patriarh obosit. 

În sală, pe rândurile din spate, s-a aşezat şi partenera de viaţă a lui Allen Coliban, Camelia Clem, să acorde susţinerea necesară pentru a echilibra jocul îngrozitor de masculin. Oribil de masculin. După ceremonie, nu s-au ciocnit pahare de şampanie, s-au desfăcut doar sticle de apă plată şi minerală.

Publicitate

Fostul primar a fost cel dintâi înconjurat de camerele TV şi de reporteri. A răspuns la întrebări, a ridicat din umeri şi a oftat: “Asta-i viaţa, mergem înainte”. Apoi a luat-o în jos pe scări. 

Allen Coliban şi consilierii USR-PLUS au făcut poze pe scenă, au făcut poze în hol, împreună şi separaţi. Au stabilit să formeze un grup pe WhatsApp şi au luat-o încet, care pe jos, care pe două roţi, spre o cafenea cu grădină, de lângă Universitate. Comanda noului primar în funcţie a constat într-un sendviş şi un suc de portocale, băut cu paiul.

Drumul spre Primărie, fostul Palat neoclasic al Finanţelor, a trecut pe la semafor, printr-o piaţă agro-alimentară şi printr-o parcare cu plată.

“Am observat surprinderea oamenilor că merg pe stradă, că îmi car singur geanta, că stau la coadă… “, râde Allen Coliban, cu spatele la o tarabă de pepeni şi dovleci.

Braşovenii i-au dat candidatului USR-PLUS peste 40 la sută din voturile lor, cu aproape trei procente mai mult decât a obţinut George Scripcaru, favoritul absolut. Secretul acestei reuşite pe muchie de urnă: dialogul, crede noul edil. “Am umblat prin cartiere, am discutat despre probleme, dar şi despre soluţii”.

De la izbucnirea pandemiei, Coliban a ţinut şi un jurnal pe Facebook, cu dezbateri live. ”Ce era să faci acasă, între patru pereţi? Jurnalul ăsta a devenit apoi jurnal de candidat”.

Conform unei cercetări comandate de USR-PLUS și făcute de sociologi optimiști până la Dumnezeu, braşovenii sunt, în general, mulţumiţi de viaţa lor, de oraşul lor. “Greul a fost să-i conving că e loc de mai bine”, adaugă noul primar. 

Preventiv, probabil, ca să nu fie trimis după cafea sau după Xerox, Coliban a venit şi înainte de jurământ în primărie. S-a prezentat, a dat turul birourilor. 

“Unii funcţionari mai aveau puţin şi plângeau, nu ştiu de ce, eu doar am vrut să-i cunosc şi să-i salut”. Noul edil e genul de persoană care salută pe toată lumea şi la venire, şi la plecare. Chiar e grijuliu să nu scape cineva nesalutat, fie el portar, îngrijitoare, şef de la parcare, chelner, secretară, secretara secretarei sau George Scripcaru.

Cu predecesorul său, Coliban s-a întâlnit pe holurile Primăriei, în timp ce-i conducea pe consilieri, ca pe şcolari, la şefii de direcţii. Coliban i-a strâns mâna lui Scripcaru şi l-a întrebat: “Ce faceţi?”, iar Scripcaru l-a întrebat dacă are timp pentru “două vorbe”. “Nu acum, că-s cu nişte consilieri după mine, peste juma de oră”, a răspuns Coliban. Scripcaru, care a mormăit ceva despre o treabă pe care o are şi el, a promis că revine în “juma de oră”. N-a mai venit. 

Fostul viceprimar, Laszlo Barabas, şi-a strâns lucrurile personale şi a predat biroul cu câteva ore înainte de învestirea noului edil. Allen Coliban a încercat în fel şi chip să dea de el, dar telefonul fostului ”vice” era închis şi nu lăsase nici mesaje la secretariat.

Încercând, cot la cot cu consilierii, să stabilească o listă cu probleme urgente, Coliban a aflat de o bază de tratament, construită din banii Primăriei, inaugurată, dar nefuncţională. Apoi de o stradă asfaltată din greşeală, de pe care trebuie scos asfaltul, pentru că strada nu aparţine în totalitate domeniului public. Primarul nota totul într-un carneţel şi, pe deasupra măştii, ochii i se măreau direct proporţional cu moştenirea crepusculară care-i era adusă la cunoştinţă.  

USR-PLUS are 12 consilieri, PNL – 11, PSD – 4. Proiectele administraţiei Coliban – reducerea poluării, să nu plece tinerii din oraş, iar turiştii să rămână mai mult de un week-end – depind de colaborarea liberalii.

Printre primele acte pe care le-a semnat Allen Coliban, s-a numărat demisia lui din postul de senator. E o banală coală A4, scoasă la imprimantă şi pusă într-o învelitoare de plastic, printre alte acte. 

Dar foaia asta înseamnă că Allen Coliban renunţă la pensia specială, după mandatul în Parlament. “Au fost mai mulţi din partid care au anunţat că vor proceda la fel”, explică un membru al staff-ului lui Coliban. “Dar de la vorbă până la faptă… Numai Don Quijoţii se vor ţine de cuvânt şi vor demisiona”.

La Direcţia Tehnică din Primărie, stând drepţi, cu un pas în faţa birourilor, angajaţii l-au întâmpinat cu o cordialitate debordantă pe noul boss.  După ce le-a prezentat consilierii, edilul a precizat, în treacăt: “De mâine voi fi şi eu aici, de la 8 la 5”. Moment în care buna dispoziţie a funcţionarilor a luat o bine meritată pauză, gurile au rămas blocate până la urechi, pomeţii încleştaţi sub măşti. 

“Dar nouă nu ne schimbaţi programul, nu?”, a vrut să se asigure o angajată, mai îndrăzneaţă. Coliban i-a lămurit că nu e cazul, că el stă mai mult, pentru că “am de învăţat”. “Dar să ştiţi că şi noi am stat întotdeauna, dacă aveam treabă”, a dres-o cu manta angajata cea curioasă. 

Consilierii locali, în schimb, vor lucra mai mult, pentru că vor fi prinşi în mai multe comisii decât până acum. “Visul meu era să mă fac gunoier, pentru că unde am crescut, la bunicii mei, în Schei, nu venea maşina de gunoi. Şi-am zis că o să cresc şi o să rezolv problema asta”, se amuză Coliban, intrând în noul lui birou. Dacă stau să mă gândesc bine, într-un fel, îmi trăiesc visul. Am activat ca parlamentar contra poluării, a tăierii pădurilor, a gropilor ilegale de gunoi”. 

Scripcaru a lăsat în urma lui o cameră mare, cu mochetă cenuşie, cu mobilă cenuşie, cu pereţi albi, cu un ceas alb. “O să umplu biroul ăsta cu oameni”, spune Coliban, urcându-se pe un scaun, să vadă de ce pendula ceasului nu se mişcă. 


Publicitate
1 Comentariu
 • Avatar Marian spune:

  Angajații de la cadastru își cam fac de cap, domnule primar. Copiază actele unor persoane fără acordul acestora în interesul personal. Ce faceți în privința aceasta? Probabil nimic….

 • Administrație

  Allen Coliban şi Adrian Veştea au expus ministrului mediului problemele Braşovului. Barna Tánczos: „Judeţul Braşov va avea nevoie de staţii de sortare. Comunitatea trebuie să înţeleagă că presiunea asupra mediului înconjurător va fi din ce în ce mai mare”

  Redactia Brasov

  Publicat

  pe

  Publicitate

  Barna Tánczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a avut astăzi, o întâlnire cu conducătorii autorităţilor administraţiei publice locale şi judeţene, la sediul Consiliului Judeţean Braşov.

  Conducerea CJ Braşov a adus în atenţie stadiul proiectului Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) în judeţul Braşov, aflat în faza de avizare la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi a cărui implementare necesită alocări de terenuri pentru construirea componentelor sale: centru de management integrat al deșeurilor, centre de aport voluntar, stații de transfer și stație de tratare mecanico-biologică. Având în vedere că în judeţ nu au fost identificate terenuri publice care să corespundă necesităţilor, CJ Braşov va trebui să recurgă la exproprieri, însă pentru acest lucru este nevoie de schimbarea legislaţiei în domeniu. O solicitarea în acest sens a fost înmânată ministrului Mediului, care a promis să promoveze modificarea Legii 255/2010 privind exproprierile, astfel încât Consiliul Județean să poată rezolva problema amplasamentelor pentru toate obiectivele de investiții din cadrul SMID. De asemenea, ministrul şi oficialii judeţeni au fost de acord că obţinerea celor aproximativ 100 de milioane de euro prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 pentru implementarea SMID în judeţul Braşov nu se poate realiza decât cu integrarea în proiect a actualului depozit ecologic, în caz contrar finanţarea fiind pierdută.

  Publicitate

  O altă chestiune pusă în discuţie de conducerea administraţiei judeţene a fost necesitarea unui sprijin ministerial pentru demersurile privind scoaterea din fondul forestier a suprafeţelor de teren aferente drumului judeţean 102 I Valea Doftanei – Brădet. Acest drum va fi reabilitat şi modernizat printr-un proiect implementat de Compania Naţională de Investiţii.

  „Susţinem autorităţile locale în eforturile lor privind închiderea depozitelor de deşeuri neconforme, astfel încât să scăpăm de procedurile de infringement. Am discutat cu preşedintele Consiliului Judeţean despre intenţiile de a eficientiza şi a face operabil sistemul de management al deşeurilor şi susţinem demersurile pentru construirea unui sistem eficient în cel mai scurt timp posibil. Judeţul Braşov va avea nevoie de staţii de sortare şi chiar dacă această problemă este una extrem de delicată, comunitatea trebuie să înţeleagă că fără aceste staţii de sortare, tot ce se colectează se va depozita, iar presiunea asupra mediului înconjurător va fi din ce în ce mai mare. Avem nevoie de colectare selectivă şi de un procent cât mai mare de devieri de la rampă, avem nevoie de materie primă pentru economia circulară şi aceste lucruri se pot rezolva exact prin demersurile Consiliului Judeţean de a eficientiza sistemul de colectare şi sortare a deşeurilor. Pe de altă parte, intenţiile administraţiei judeţene de a construi o rută alternativă la DN 1 sunt lăudabile şi venim în sprijinul Consiliului Judeţean în efortul de a scoate din fondul forestier anumite suprafeţe de teren, astfel încât acest drum să fie realizat. Salut angajamentul autorităţilor publice locale de a rezolva problemele de mediu din municipiul şi judeţul Braşov”, a concluzionat ministrul.

  Publicitate

  Barna Tánczos a trecut în revistă şi domeniile investiţionale pentru care Ministerul Mediului va aloca finanţări în perioada următoare. Printre acestea se numără implementarea unor sisteme inteligente de gestionare a traficului, realizarea de trasee pentru piste de biciclete şi alte mijloace alternative de trasport, dotarea cu autovehicule electrice a transportului public în comun, proiecte de relocare industrială şi regenerare urbană sau soluţii de reconectare la reţeaua centralizată de termoficare, toate fiind teme de interes atât pentru municipalitate, cât şi pentru administraţia judeţeană. Oficialul guvernamental a susţinut ideea autorităţilor judeţene privind dezvoltarea proiectelor de mobilitate urbană durabilă prin crearea unor piste de ciclism pe digurile râurilor şi a spus că deja a iniţiat discuţii pe această temă cu conducerea Administraţiei Naţionale Apele Române.

  „Mă bucură că am avut discuţii cu o delegaţie de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor condusă de domnul ministru, pe tema problemelor pe care le întâmpinăm în implementarea proiectelor noastre, fie că vorbim de Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor, unde ne confruntăm cu anumite blocaje din punctul de vedere al exproprierilor de terenuri necesare implementării acestui proiect, sau de drumul care face legătura între Săcele, Valea Dorftanei şi Câmpina, proiect predat la CNI, al cărui beneficiar este Judeţul Braşov şi în implementarea căruia vom avea nevoie de sprijinul Ministerului pentru scoaterea din fondul forestier a 4,35 de hectare. Am discutat şi alte proiecte pe care le avem în vedere în perioada următoare, în domeniul mobilităţii sau al îmbunătăţirii calităţii aerului în municipiul şi judeţul Braşov, proiecte pe care le vom realiza împreună cu Municipalitatea”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

  Primarul Allen Coliban a pus problema necesităţii amenajării de parcuri în interiorul oraşelor, demers care este foarte greu de realizat din punct de vedere financiar, având în vedere costurile terenurilor din intravilan. Totodată, edilul a cerut ca ariile protejate de pe teritoriul administrativ al UAT-urilor să fie preluate în administrare de către primării, în speţă Rezervaţia Naturală Tâmpa să fie gestionată de municipalitate. Această chestiune a fost agreată de ministrul Barna Tánczos, care a precizat că „susţinem demersurile autorităţilor publice locale de a prelua parcuri naturale şi zone verzi în administrare, astfel încât acestea să fie responsabilizate, iar managementul respectivelor zone să fie făcut în folosul cetăţenilor”. O altă propunere a primarului a fost găsirea unei modalităţi de finanţare prin intermediul Ministerului Mediului a proiectelor de construire a unor parcări subterane sau supraterane şi de transformare a actualelor locuri de parcare din cartiere în spaţii verzi.

  Publicitate

  „Am avut un dialog atât pe zona constructivă, cât şi de perspective, şi mă refer aici la regenerare urbană, la infrastructură ciclabilă, la problemele şi proiectele de viitor ale Braşovului, dar am obţinut şi două promisiuni importante. Prima, foarte importantă pentru noi, este susţinerea Ministerului Mediului pentru închiderea cu formă a gropilor de gunoi din jurul Braşovului, iar cea de-a doua se referă la preluarea în administrare a Rezervaţiei Tâmpa, o problemă pe care braşovenii ne-o semnalează în repetate rânduri. Problemele care ţin de managementul rezervaţiei şi de curăţenia de pe Tâmpa pot să fie de acum înainte gestionate de către Primăria Municipiului Braşov şi vom avea susţinerea Ministerului Mediului în acest sens”, a menţionat primarul Braşovului.

  Prefectul Cătălin Văsii a adus în atenţie problema gestionării urşilor care din ce în ce mai des îşi fac apariţia în imediata apropiere a oamenilor, propunând regândirea soluţiei relocării acestora, iar oficialul guvernamental a dat asigurări că are în vedere găsirea unei soluţii în acest sens.

  Citește mai mult

  Administrație

  Din cauza pandemiei, în Braşov, buletinele se pot face doar dacă vă programaţi on-line. Cum vă programaţi

  Redactia Brasov

  Publicat

  pe

  Publicitate

  Din cauza prevederilor legate de pandemie, depunerea dosarelor legate de actul de identitate la Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor (SPCLEP) Brașov se fac doar în baza unei programări on-line, pe portalul www.brasovcity.ro, la adresa: https://extranet.brasovcity.ro/EvidentaPe…/Programare.aspx.

  Deblocarea filei de calendar pentru programare pe luna următoare se face pe 15 și respectiv în ultima zi lucrătoare a lunii în curs (adică, pentru luna martie, pe 15 și 26 februarie, pentru luna aprilie, pe 15 și respectiv 31 martie etc). Acest lucru este necesar din cauză că reprezentanţii primăriei nu pot ști cu exactitate care vor fi reglementările legate de pandemie, iar SPCLEP dorește să evite situațiile în care programările efectuate nu au putut fi onorate în data programată, din cauza restricțiilor (asa cum s-a întâmplat în perioada de lockdown din martie anul trecut).

  Publicitate

  În calendarul de programări pot apărea poziții libere și în restul zilelor, dacă cineva programat renunță sau își modifică programarea, în baza codului de acces. SPCLEP face un apel către persoanele care din diverse motive nu ajung la programare să o anuleze pe aplicația din portal, tocmai pentru ca locul rămas liber să poată fi utilizat de altcineva.

  Pentru alte informații (taxe, formulare, program etc), puteţi să accesați pagina serviciului de specialitate, la adresa: – https://www.brasovcity.ro/…/servicii_publice/100/144/.

  De asemenea, puteți apela dispeceratul Primăriei – 0268.405000, tasta 9, interior 248 (Serviciul Evidența Persoanelor) sau să apelați direct 0747014803, în cazul în care aveți întrebări care nu au fost deja lămurite de informațiile prezente pe portal.

  În cazuri de extremă urgență, întemeiate, se pot face și programări în baza solicitărilor scrise, transmise pe email la adresa evidentapersoanelor@spclepbv.ro.

  Citește mai mult

  Administrație

  Ministrul Muncii a dat startul recalculării pensiilor. Cinci milioane de dosare vor fi evaluate în următorul an

  Redactia

  Publicat

  pe

  Publicitate

  Ministrul Muncii, Raluca Turcan a anunțat că softul pentru evaluarea dosarelor de pensii poate fi folosit în toată țara. Turcan a mai transmis că în etapa de testare a programului au fost evaluate deja 820 de dosare, iar în decurs de 1 an sper să se încheie întregul proces de evaluare.

  Noul soft va fi folosit de astăzi în toată țara, pentru evaluarea celor 5 milioane de dosare de pensii din sistemul public.

  „Noul soft care va colecta datele din toate cele aproape 5 000 000 de dosare din sistemul public de pensii va fi folosit, începând de mâine (n.r astăzi, 26 februarie 2021), în procesul de evaluare a dosarelor din toată țara.

  Publicitate

  Am participat astăzi, alături de echipa Casei Naționale de Pensii și de reprezentanții tuturor caselor teritoriale de pensii, la o demonstrație a modului în care funcționează noul soft și am parcurs, împreună, câțiva dintre pașii pe care îi presupune operațiunea de evaluare a unui dosar.

  De altfel, în etapa de testare a softului au fost deja evaluate 820 de dosare și ne-am propus ca, în termen de un an, cu efortul susținut al colegilor din casele de pensii din țară, să ducem la bun sfârșit întregul proces de evaluare.

  Publicitate

  Am identificat, de asemenea, soluții pentru suplimentarea personalului necesar procesului de evaluare, pentru că această procedură nu trebuie să afecteze activitatea curentă a caselor și nici efortul de recuperare a restanțelor în recalcularea dosarelor.
  I-am îndemnat pe toți colegii din casele teritoriale de pensii să fie riguroși în munca pe care o vor depune, pentru că de acuratețea datelor introduse va depinde pensia pe care o vor primi, lună de lună, milioane de beneficiari, după recalculare.

  De altfel, softul include o matrice de colectare detaliată a datelor din aceste dosare tocmai pentru a permite, ulterior, recalcularea pensiilor în funcție de formula pe care o va stabili noua lege, după dezbaterea ei în Parlament. În paralel cu identificarea soluției tehnice pentru colectarea datelor – softul prezentat astăzi, avansăm cu proiectul legislativ de reformă a sistemului public de pensii, aflat acum în lucru la Ministerul Muncii”, a scris Raluca Turcan pe facebook.

  Citește mai mult
  Publicitate

  De Interes

  >