Connect with us

Fapt divers

Cum şi-a îndeplinit visul din copilărie o tânără din Braşov. Este oceanograf, meserie care nu există în România

Redactia Brasov

Publicat

pe

Visul unei fetițe din Brașov a fost să exploreze mările și oceanele, la fel ca eroii copilăriei sale. Visul a devenit realitate pentru Adela Dumitrașcu în Suedia.

Publicitate

Se spune, pe bună dreptate, că în copilărie se ascund multe răspunsuri conectate cu viața noastră de adult. În copilărie, ne este mai ușor să fim curajoși precum eroii din cărți și basme și să ajungem chiar și la Polul Nord. Adela Dumitrașcu, geofizician și oceanograf în Suedia, confirmă că visele pot deveni realitate și că poți depăși multe granițe atunci când îți urmezi dorințele. Cum ar fi să fii oceanograf, deși vii dintr-o țară fără ieșire la vreun ocean. De altfel, Adela face parte din lista selectă a oamenilor de ştiinţă care au participat la cea mai mare expediţie arctică din istorie – MOSAiC, scrie csid.ro.

Cum de a visat o fetiță din România, din Brașov, să aibă o meserie care la noi nu există – oceanograf?

Publicitate

Adela Dumitrașcu: Visul a început în bibliotecile din Brașov, mai întâi copil fiind și savurând cărțile lui Jules Verne – și cine nu dorește să meargă ”20.000 de leghe sub mări”? După care l-am descoperit pe Jacques-Yves Cousteau la biblioteca franceză din Brașov. Am iubit cărțile și filmele lui!

Ai încercat să studiezi în România ceva legat de marină?

Publicitate

Adela Dumitrașcu: Am încercat la 14 ani să dau și la Institutul de Marină în Constanța dar am fost refuzată direct pentru că nu eram băiat! Sper că Institutul și-a schimbat această politică discriminativă! După care am descoperit în fișierele (da, pe vremea sistemului analog) bibliotecii județene din Brașov, unde îmi petreceam aproape fiecare seară după școală, prima mea carte în oceanografie – ”Introducere în oceanografie” – din păcate am uitat autorul –. Și am știut direct ce voi studia! Și 14 ani mai târziu am început oceanografia în Suedia! (zâmbește)

Unde ai studiat? Și cât de greu a fost drumul până acolo?

Adela Dumitrașcu: Studiile le-am început în Suedia în 2010, mai întâi am început oceanografia și după un an am studiat în paralel și geologia. Am continuat cu cursurile de master în geofizică în Hawai’i după care m-am reîntors în Suedia pentru a continua cu master-ul in oceanografie. La reîntoarcere în Suedia am început să studiez și astronomia – o altă pasiune pe care o am de mică. Drumul a avut momente dificile, de obicei create de conjuncturi personale, dar în general nu a fost greu! A trebuit să învăț suedeză în 6 luni pentru a începe programul la universitate în Suedia. Dar e posibil!

Publicitate

Când a fost cel mai stresant moment?

Adela Dumitrașcu: Cred că cel mai stresant moment a fost pregătirea documentelor pentru studiile în SUA și testul GRE! Altfel a mers totul ca un dans (zâmbește)

Spune-ne mai multe despre meseriile tale, te rugăm.

Publicitate

Adela Dumitrașcu: Da, combin câteva meserii (zâmbește). Prima meserie e de a fi om. Încerc să respect totul în jurul meu și încerc să învăț ceva tot timpul! Ca oceanograf îmi place să fiu mult pe mare, să lucrez cu partea practică, cu multe instrumente, mai ales dacă pot fi trimise la mari adâncimi, ca de exemplu roboții subacvatici. De obicei, oceanografii lucrează foarte mult cu modele și predicții, stau foarte mult în fața calculatorului, dar eu prefer explorarea oceanelor și acumularea datelor știintifice. Ca oceanograf am lucrat în Hawai’i și eram foarte mult în expediții de câteva zile sau săptămâni lunar în Oceanul Pacific.

Fascinant! Mai povestește-ne!

Adela Dumitrașcu: E superb să lucrezi într-un climat tropical unde poți pescui calmari în timpul nopții când trimiteam instrumentele la 5.000 m adâncime și dura in jur de 4-5 ore o misiune sau citeam carte după carte pe deck sau număram meteorii pe cerul acoperit de stele!

Publicitate

La întoarcere în Suedia am continuat să lucrez ca oceanograf la Institutul Suedez de Meteorologie și Hidrologie. Și din nou lucram în grupul tehnic cu diferite instrumente oceanografice și amplasarea banchizelor pentru cercetare. Deci acumularea cunoștințelor tehnice sunt foarte importante în munca de explorare! Am schimbat puțin direcția după aceea și am lucrat ca geofizician în explorare la MMT AB.

Ce faci mai exact acolo?

Adela Dumitrașcu: Ceea ce facem noi ca geofizicieni și oceanografi la MMT e de a carta mările. Lucrăm cu diferite instrumente bazate pe sonare pentru proiecte de amplasare a instalațiilor pentru parcuri de eoliene.  Avem multe proiecte cu diferite universități. Mai avem un proiect arheologic marin în Marea Neagră, de a descoperi epavele antice romane.(Există un documentar despre acest proiect  – MAP the Black Sea.)

Ce alte colaborări mai aveți?

Adela Dumitrașcu: O altă colaborare este cu Universitatea din Göteborg. Ei au achizitionat un AUV (Autonomous Underwater Vehicle) și are nevoie de expertiza noastră tehnică în domeniul roboților subacvatici. Sau un alt proiect, de a dezvolta instrumente de mediul înconjurător subactivatice. În ultimele două proiecte lucrez eu acum ca inginer de cercetare. Am schimbat departamentul la MMT de la geofizică la inginerie datorită experienței în domeniul tehnic și interesul în cercetare marină. Și astfel am ajuns la Polul Nord de două ori și poate în viitorul apropiat și în Antarctica! Si de ce nu, poate în spațiul cosmic în viitor!

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Fapt divers

FOTO / 44 de ani de la cea mai mare tragedie montană din România. 23 de elevi și profesori au fost ucişi de o avalanşă, la Bâlea

Redactia Brasov

Publicat

pe

Au trecut 44 de ani de la cea mai mare tragedie montană din istoria României, în care au murit 23 de elevi și profesori în urma unei avalanșe la Bâlea Lac.

Elevi și profesori de la Școala Germană din Sibiu se aflau într-o tabără de schi la Bâlea Lac, în vacanța de primăvară din 1977. Tragedia a avut loc chiar în ultima zi, pe 17 aprilie.

Publicitate

Ninsese mult în ultimele zile și, împreună cu profesorii lor, au ieșit să mai facă câteva ture cu schiurile înainte de plecare, însă o greșeală care avea să îi coste viața. Stratul gros de zăpadă proaspătă a pornit la vale sub greutatea lor şi toţi au fost înghiţiţi de avalanşă: 16 copii şi şapte adulţi.

Cadavrele multora dintre ei au fost scoase din apa îngheţată a lacului abia luni şi marţi, tragedia având loc într-o duminică. Ceaţa şi viscolul au întârziat sosirea ajutoarelor. Abia a doua zi a început căutarea victimelor.

Publicitate

Unele victime au fost găsite pe mal, altele au fost trase afară din lac. Acolo au fost împinse de forţa zăpezii.

Cadavrele au fost coborâte cu telecabina până jos, la Bâlea Cascadă, şi de acolo duse la morga din Sibiu. Părinţii copiilor, strânşi la Bâlea Cascadă, n-au fost lăsaţi să urce.

Publicitate

Autoritățile comuniste de la acea vreme au încercat să ascundă tragedia.

În memoria celor 23 de victime ale avalanşei, pe o stȃncă aflată mai sus de Cabana Bȃlea Lac, a fost amplasată o placă cu numele şi vȃrsta celor dispăruţi.

Zona de la Bâlea Lac este una periculoasă pentru turiști. În acest moment, acolo, stratul de zăpadă este de aproximativ trei metri, deși suntem la jumătatea lunii aprilie și ne pregătim de Paște.

Publicitate

Riscul de avalanșă se menţine la gradul 3 din 5. Ninsorile din ultimele zile s-au depus în plăci instabile, care o pot lua oricând la vale, declanşând avalanşe.

Salvatorii montani îi sfătuiesc pe turişti să vină bine echipaţi. Toate traseele aflate în zona superioară cabanelor din Făgăraş rămân închise.

Publicitate
Citește mai mult

Fapt divers

Peste 15.000 de semnături în mai puțin de 24 ore pentru susținerea medicului Andreea Moldovan la conducerea Ministerului Sănătății

Redactia Brasov

Publicat

pe

Petiţia prin care se cere ca Andreea Moldovan să preia conducerea Ministerului Sănătăţii a adunat peste 15.000 de semnături în mai puțin de 24 ore. Petiţia a fost postată pe platforma Declic.

Publicitate

„Semnatarii prezentei petiţii vă solicită nominalizarea, din partea partidului Dvs., a doctorului epidemiolog Andreea Moldovan ca Ministru al Sănătăţii. Domnia-sa este un expert în domeniul medical adecvat pentru gestionarea pandemiei, deţine cunoştinţele profesionale potrivite şi onestitatea de a le implementa indiferent de presiunile politic-populiste exercitate asupra Ministerului.

De ce este important?

Publicitate

În criza actuală, un profesionist neimplicat în bătălia pentru putere este omul cel mai nimerit pentru a conduce acest minister-cheie. Deciziile orientate nu după ştiinţă, date, cifre şi raţiune, ci după interesele de moment ale oamenilor politici sunt cele care ne-au adus în situaţia-limită actuală. Soluţia este revenirea la profesionalism.” au postat iniţiatorii petiţiei.

Oamenii care semnează petiția susţin demersurile medicului din Braşov şi spun că lucrurile pe care ea le-a făcut atât timp cât a fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii au fost foarte bune, astfel aceștia și-ar dori ca activitatea medicului la Minister să continue.

Publicitate

Deocamdată în alianţa USR PLUS nu s-a decis cine va fi viitorul ministru în Sănătăţii.

Un sondaj pe acest subiect a fost realizat şi de Lucian Mîndruţă pe pagina personală de Facebook. Cu toate că au avut mai multe opţiuni de vot, şi aici Andreea Moldovan a câştigat detaşat cu 411 voturi, din cele 1.000 exprimate.

„Dincolo de toate, eroina zilei de azi e doamna Andreea Moldovan. Ea s-a strecurat, se pare, şi în inimile cititorilor mei, care au votat-o azi, la mare distanţă, ca potrivită pentru a fi propusă de USR în funcţia de ministru al sănătătii. Chiar înaintea lui VV, în ipoteza că ar putea fi re-propus de colegii lui.”, a notat ieri Lucian Mîndruţă, alături de poza cu rezultatele votului.

Publicitate

Sondaj Lucian Mindruta

Publicitate
Citește mai mult

Fapt divers

Un urs a dat iama în stupii unui gospodar din judeţul Braşov. Atras de miere, animalul atacă aproape zilnic

Redactia Brasov

Publicat

pe

Un bărbat din localitatea Jimbor, județul Brașov, a rămas fără stupină după ce un urs a intrat în curte și i-a distrus toate cele 20 de familii de albine.

Omul e disperat, pentru că sălbăticiunea e atrasă acum de animalele din gospodărie. Vine aproape în fiecare seară la grajdurile aflate pe deal, în vecinătatea pădurii, unde sunt animale domestice, dar și căprioare.

A reclamat cele întâmplate la administratorul fondului de vânătoare și a cerut despăgubiri, dar procedura e greoaie.

Publicitate

Între timp, a împrejmuit locul cu gard de sârmă și a dus la grajduri câini de pază, să dea alarma când vine sălbăticiunea, relatează stirileprotv.ro.

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>