Connect with us

Social

Cum s-au cheltuit banii statului în pandemie: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un depozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite

Redactia Brasov

Publicat

pe

La începutul pandemiei de coronavirus, în plină isterie cauzată de lipsa dispozitivelor medicale esențiale, Guvernul s-a gândit să implice două companii ale statului în afaceri cu măști chirurgicale. O companie este Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), cea care a dat banii, iar cealaltă este Romarm, care a acționat în calitate de mandatar. Doar că ceea ce părea la început o afacere profitabilă a ajuns acum să dea mari bătăi de cap Guvernului, fiind foarte păguboasă. În primăvara anului trecut, au fost cumpărate 95,9 milioane de măști, în urma unui contract semnat cu o companie a statului vietnamez, Orange Pharmaceutical Company LTD. De aici au început problemele.

Publicitate

Compania care a cumpărat măștile este Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), are unic acționar Ministerul Energiei și, așa cum îi spune și numele, se ocupă de administrarea participațiilor minoritare pe care statul român le deține în unele societăți din domeniul energiei electrice, în principal de distribuție. Este o companie prin care trec mulți bani, mai ales că participațiile pe care le deține sunt profitabile. Mai departe, SAPE transferă, anual, mare parte din bani, sute de milioane de lei sub sub formă de dividende, către bugetul statului. La un moment dat, a avut pe mână 401 milioane de euro, bani câștigați în urma unui litigiu cu ENEL.

Pe scurt, este o companie bănoasă. În aprilie 2020, SAPE și-a îmbogățit obiectul de activitate și s-a transformat în trader de măști chirurgicale. Adică, să cumpere dintr-un loc și să vândă în altă parte. „SAPE se alătură luptei împotriva infecției cu COVID-19! Vom aproviziona spitalele cu echipamente și aparatură de la producătorii și furnizorii români, asigurându-ne că prețul rămâne unul corect! #solidaritate”, transmitea SAPE atunci. Intenția era să vândă către spitalele.

Publicitate

Pe 14 aprilie 2020, SAPE a primit aviz de funcționare ca importator și distribuitor de dispozitive medicale din partea Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România.

Pe 12 mai 2020, SAPE a încheiat un contract de asociere și un contract de mandat cu Romarm. Asocierea era pentru executarea unui import de măști medicale din Vietnam, de la firma MINH AHN Medical Joint Stock Company sau de la un alt producător autorizat din Republica Socialistă Vietnam.

Publicitate

Potrivit documentelor consultate de HotNews.ro, contractul de mandat prevedea ca SAPE să acționeze în calitate de mandant, iar Romarm în calitate de mandatar. Pe scurt, SAPE a împuternicit Romarm să deruleze în numele său importul de măști din Vietnam de la firma MINH AHN Medical Joint Stock Company sau de la un alt un producător. Romarm s-a ocupat de tot ce înseamnă recepția măștilor, verificarea autenticității și calității lor, transportului lor din Vietnam până pe Aeroportul Henry Coandă, dar și de semnarea unui contract cu un antrepozit vamal.

SAPE plătea, iar de restul se ocupa Romarm. Ulterior, la acest contract de mandat au fost încheiat cinci acte adiționale. Primul prevedea renegocierea prețului, astfel încât să includă eliminarea costurilor de ambalare, deoarece acestea urmau să fie suportate de SAPE. Printr-un alt act adițional, din 21 iulie, Romarm era împuternicit să negocieze și să încheie un contract de ambalare și marcare. Prin ultimul act adițional, Romarm era împuternicit să renegocieze contractul de antrepozit vamal în sensul reducerii prețului.

Așa a ajuns SAPE să încheie, până la urmă, în luna mai, un contract cu producătorul Orange Pharmaceutical Company LTD, o companie a statului vietnamez. Potrivit unei declarații de conformitate a producătorului, măștile ar fi conforme. Din măștile vietnameze au mai rămas de vândut peste 90 de milioane, după ce SAPE a reușit să dea 5 milioane dintre ele către Ministerul Educației. SAPE a câștigat o licitație demarată de Ministerul Educației în luna mai, contractul fiind atribuit pentru suma de 9.264.445 lei, adică în jur de 1,8 lei bucata. Reprezentanții SAPE spun că profitul net obținut în urma acestui contract a fost de 0,004 lei/bucată, iar în total vreo 20.000 lei. Asta se întâmpla în luna mai.

Publicitate

De atunci, piața a fost inundată de măști din ce în ce mai ieftine, ajungând să coste sub un leu bucata la cumpărătorul final, fapt care face ca cele 90 de milioane importate din Vietnam să fie greu spre imposibil de vândut. Să le vândă sub costul de achiziție nu se poate, deoarece intră imediat Curtea de Conturi pe fir. „Ce facem toate aceste măști?”, se întreabă oficialii noului Guvern, care în prezent caută orice sursă de finanțare pentru bugetul pe 2021. Nu doar SAPE are de pierdut, ci și bugetul statului. Achiziționând atât de multe măști pe care nu le valorifică, SAPE a cheltuit o sumă care se duce spre 200 milioane lei, bani care, altfel, s-ar fi putut duce către bugetul statului sub formă de dividende.

Ce se întâmplă acum cu măștile? 

În prezent, se află într-un antrepozit vamal. Dacă ar fi scoase de acolo, s-ar adăuga taxele de import, transportul și costul cu depozitarea în altă parte. Cât pot rămâne acolo? Mai mult de trei ani acum înainte nu se poate, deoarece atunci expiră perioada lor de valabilitate.

SAPE a mai încheiat un contract și cu un producător român, Tech Tex, de la care a cumpărat 9,5 milioane de măști. Pe acestea a reușit să le vândă mai departe către diverse firme (Electrica Furnizare, Electrica Serv, Societatea Națională a Apelor Minerale, Lidl Discount).

HotNews.ro a contactat SAPE pentru a răspunde la câteva întrebări. La unele dintre ele, SAPE a evitat să ofere răspunsuri. De exemplu, nu a dorit să vorbească despre prețul pe bucată și nici ce urmează să facă cu acele 90 de milioane de măști.

1. Câte măști, mănuși, echipamente de protecție și alte produse a achiziționat SAPE în calitate intermediar pe piața dispozitivelor medicale?

În anul 2020, SAPE SA, în calitate de trader pe piața consumabilelor medicale pentru combaterea Covid 19, a achiziționat un număr de 95.970.000 de măști de protecție din străinătate (contract cu un producător străin) și aproximativ 10 milioane de măști din România (producători autohtoni).
În contextul pandemie COVID 19, Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie SA (SAPE SA) este implicată activ în procesul de asigurare în România a produselor destinate prevenirii și combaterii COVID 19 cu scopul de a echilibra piața acestor produse și de a diminua acțiunile comerciale speculative în situație de criză.
Achizițiile efectuate de SAPE SA, în anul 2020, respectă cerințele și condiționările statutare, respectiv normele specifice achizițiilor de echipamente medicale elaborate în lupta împotriva pandemiei, precum și standardele naționale și europene referitoare la calitate.
De asemenea, primul producător cu care SAPE a încheiat contracte de achiziții de măști este unul local, respectiv producătorul Tech Tex având fabrica în Maramureș, și sediul social în județul Bihor. În total, SAPE a achiziționat de la acest producător 9,5 milioane de măști.

2. De la ce producători au fost achiziționate și la ce preț?

Cele 95,7 milioane de măști provin din Republica Populară Vietnam, în urma unui contract semnat în 2020 între o companie a statului român (SAPE) și o companie a statului vietnamez (Orange Pharma). În primăvara anului 2020, capacitatea de producție autohtonă era depășită de nevoia de echipamente de protecție, la nivel național. Motiv pentru care s-a decis, la nivel guvernamental, să se caute producători certificați în străinătate, pentru a suplini deficitul de măști de pe piața românească. Demersurile pentru identificarea unui furnizor străin de încredere, certificat la nivel internațional, cu toate documentele în regulă, s-au realizat pe căi diplomatice.
În urma evaluării și verificării documentațiilor primite de la mai mulți furnizori, referitoare la avize și certificări, SAPE SA a semnat acorduri cadru cu aproximativ 12 producătorii români care au reușit să se conformeze legislației în materia dispozitivelor medicale și a echipamentelor de protecție și să își certifice produsele. Dinafara țării, SAPE a încheiat contract cu un singur producător- Tech Tex având fabrica în Maramureș, și sediul social în județul Bihor. În total, SAPE a achiziționat de la acest producător 9,5 milioane de măști.
Referitor la întrebările privind prețul la care au fost achiziționate, considerăm că aceste informații:
(i) reprezintă informații de afaceri, cu valoare comercială reală, de natură a oferi SAPE SA avantaje competitive, respectiv de natură să genereze un beneficiu economic;
(ii) trebuie să fie, și sunt protejate de măsuri rezonabile de confidențialitate, inclusiv prin măsuri de tipul ”bariera contractuală”, precum acorduri de nedezvăluire, clauze de confidențialitate cuprinse în contractele încheiate cu furnizorii noștri,
(iii) sunt de interes pentru competitorii societății noastre;
(iv) susțin strategia de vânzări aflată în derulare, astfel că nu trebuie să fie cunoscute de publicul larg sau de competitorii SAPE SA;
astfel, demersurile noastre de a ne proteja informațiile ”de afaceri” într-un mediu concurențial, cu respectarea uzanțelor cinstite și a principiului general al bunei-credințe, nu sunt de natura a invalida garanțiile/drepturile prevăzute de legislația privind libertatea de exprimare şi de informare, libertatea și pluralismului presei.

3. Câte dintre acestea au fost vândute mai departe către spitale, farmacii, UAT-uri și alte autorități contractante ale statului român? La ce preț?

În ceea ce privește VÂNZAREA măștilor achiziționate de SAPE de la toți producătorii cu care a încheiat un contract de achiziție, găsiți mai jos lista companiilor și valoarea contractelor care, prin proceduri precum participare la licitație (platforma SICAP) sau negociere pentru atribuire directă, au avut contracte comerciale cu SAPE, în vederea achiziției de măști, în calitate de beneficiari.
Electrica Furnizare- valoare totală- 867.624 lei
Electrica Serv- valoare totală- 39.555 lei
Societatea Națională a Apelor Minerale- valoare totală 10.948 lei
LIDL Discount- valoare totală- 14.280.000 lei
Ministerul Educației- 9.264.445 lei

4. Câte dispozitive medicale au rămas pe stoc, care este valoarea lor și ce veți face cu ele?
Vă rugăm să rețineți, similar, aliniatul 3 din răspunsul formulat pentru întrebarea nr.2.

Publicitate
Spune-ți părerea

Social

VIDEO / Un microbuz cu 10 oameni s-a răsturnat în urma unui accident petrecut pe DN 13, între Braşov şi Feldioara

Redactia Brasov

Publicat

pe

Foto/Video: Alex

Publicitate

Un accident în care au fost implicate un microbuz cu zece pasageri, între care şi cinci copii, şi un autoturism a avut loc, marţi după-amiază, pe DN 13, între Braşov şi Feldioara. Unsprezece persoane primesc îngrijiri medicale. Traficul în zonă se desfășoară pe un singur fir, alternativ, de la orele 14:30.

Accidentul s-a produs pe DN 13, între Braşov şi Feldioara, între un microbuz şi un autoturism.

Publicitate

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Braşov a transmis că acolo au ajuns cinci echipaje SMURD şi două ambulanţe SAJ.

În microbuz erau 10 persoane, între care şi cinci copii, cu vârste cuprinse între 1 şi şase ani, toate fiind conştiente, a precizat ISU Braşov.

Publicitate

„Conducătorul autoturismului este în stare mai gravă. Se intervine pentru acordarea asistenţei medicale şi evaluarea victimelor”, a arătat sursa citată.

Şi reprezentanţii Poliţiei Braşov au precizat că 11 persoane primesc îngrijiri medicale la locul accidentului şi că doar unul dintre şoferi a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0. Cel de-al doilea şofer nu a putut fi testat până în acest moment.

Comunicatul INFOTRAFIC:

Publicitate

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, pe DN 13 Brașov – Sighișoara, la kilometrul 14+500 metri, în zona localității Feldioara, județul Brașov, un autoturism a fost implicat într-un impact cu un microbuz. În urma coliziunii, trei persoane din microbuz au fost rănite, primind îngrijiri medicale la locul producerii accidentului.

Traficul se desfășoară pe un fir, alternativ, prin dirijare, estimându-se reluarea circulației în condiții normale în 45 de minute.

video

Citește mai mult

Social

Ministrul Educației consideră că elevii au nevoie de ore de educație sexuală

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, consideră că elevii au nevoie de ore de educație sexuală în școli și totodată, anunță că astfel de ore au loc și în prezent, în cadrul disciplinei Educație pentru sănătate, dar care este opțională și la care nu participă un număr mare de elevi, potrivit Digi24.

„Cu siguranţă este nevoie de educaţie sexuală, există şi în acest moment în cadrul disciplinei Educaţie pentru sănătate care este însă o disciplină opţională, urmată de un număr relativ redus de elevi”, a declarat ministrul Educației pentru Digi24.

Publicitate

De asemenea, ministrul a afirmat faptul că subiectul privind educația sexuală în școli a fost deja inclus în planurile-cadru pentru licee, care stabilesc ce materii se predau și numărul de ore aferent fiecărei materii în parte în clasele de liceu.

„Este vorba de curriculum, este vorba de planurile cadru de liceu. Ştiţi foarte bine că au fost lansate în dezbatere planurile cadru pentru întregul învăţământ liceal. În urma consultării publice au rezultat mai bine de 1.000 de propuneri de modificare, lucru care ne-a condus la concluzia că este bine să analizăm în amănunt, în ansamblu, planurile cadru, adică lista de discipline şi numărul de ore alocat fiecărei discipline, inclusiv disciplina despre care vorbiţi şi în urma acestei consultări să pornim cu dreptul într-un mod în care să avem acceptul întregii societăţi, să avem planuri cadru adaptate cerinţelor societăţii, cerinţelor angajatorilor şi, bineînţeles, adecvate secolului XXI”, a mai adăugat Sorin Cîmpeanu.

Citește mai mult

Social

Incidența la Brașov a ajuns la 4,33 – Situația pe toate localitățile

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Incidența la nivel județean a ajuns la 2,94 cazuri la mia de locuitori. În municipiul Brașov rata de infectare a crescut din nou. Marți, 02 martie, incidența la nivelul municipiului este de 4,33, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Brașov.

În prezent, cea mai mare valoare o are rata de incidență în comuna Sânpetru, și anume 5,15 la mie.

Publicitate

Totodată, în ultimele 24 ore au fost depistate 180 noi cazuri de COVID-19 în județul Brașov dintre care 116 au fost din Municipiul Brașov.

În ceea ce privește rata de incidență cumulată în localitățile din județul Brașov este următoarea:

Citește mai mult
Publicitate

De Interes

>