Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Cum s-a schimbat viaţa unui copil abandonat, rămas fără o mână şi un picior. Valentin: „Îmi doresc să întâlnesc o fată şi să o îmbrăţişez”

Publicat

pe

Valentin a primit cadouri incredibile la majorat: o nouă înfăţişare, un picior şi o mână bionică şi un job. Tânărul mai aşteaptă un apartament, să poată avea propria locuinţă.

Era în ianuarie 2004 când o casă sărăcăcioasă dintr-un sat de lângă Făgăraş, din judeţul Braşov a luat foc. Mama şi tatăl plecaseră să hrănească animalele unui consătean pentru care mai munceau cu ziua, iar în casă era frig.

Cei 8 copii ai familiei tremurau în jurul focului aprins pe pământ, în mijlocul casei, astfel că unii dintre ei, mai mari, au decis să-l apropie mai mult de foc pe mezinul de numai 8 luni, Valentin. Înfăşat în scutece, bebeluşul plângea de frig, astfel că fraţii săi nu şi-au dat seama că acesta începe să plângă pentru că scutele s-au aprins de la jar, sub el.

Toată partea stângă a copilaşului a ars şi doar intervenţia vecinilor i-a salvat viaţa lui Valentin.

Publicitate

Când a văzut ce s-a întâmplat cu cel mai mic dintre copii, iar medicii i-au spus că este nevoie să-i fie amputate braţul şi picioruşul stâng, mama a decis să-l abandoneze în spital. Medicul Marcel Albean i-a făcut zeci de operaţii pentru a-i salva atât viaţa, cât şi ce se putea salva din aspectul fizic al copilului.

Între timp, Valentin a crescut şi, anul acesta, în luna mai, a devenit major. Asociaţia Catharsis, cu ajutorul societăţii Cardiff Assurance, a reuşit să-i ofere o proteză performantă pentru picior, cu ajutorul căreia Valentin poate să meargă, în sfârşit, aproape ca un tânăr fără probleme. Planul Asociaţiei Catharsis mai avea, însă, până să fie dus la capăt. Azota Popescu, preşedintele asociaţiei, dorea ca aspectul fizic al lui Valentin să fie refăcut prin operaţie estetică, iar tânărul să îşi poată folosi ambele mâini.

Supus la zeci de operaţii

Mai întâi, s-a pornit în căutarea unei clinici care să poată face operaţiile estetice necesare. Asociaţia din Braşov a încercat la Bucureşti şi în alte locuri din ţară, chiar şi la Istanbul, dar nimeni nu s-a încumetat la aşa un proces dificil. Surpriza a venit de unde nu se aşteptau, adică de acasă, de la Braşov. Acelaşi doctor Marcel Albean a început un proces de durată, la finalul căruia Valentin este un tânăr arătos. După atâtea investiţii de zeci de mii de euro, mai urma una: o mână cât mai performantă.

Tot cei de la Cardiff Assurance, care i-au oferit şi banii pentru proteză, i-au asigurat şi fodnurile necesare achiziţionării celei mai performante mâini bionice disponibile în acest moment, 86.000 de euro. Odată terminate operaţiile estetice, Valentin a plecat la Târgu Mureş, unde i-a fost montată această mână.

O nouă viaţă  

Fericirea a fost extrem de mare la finalul operaţiei. „Mă simt renăscut acum şi foarte, foarte încrezător în mine şi optimist şi mă bucur că am întâlnit asemenea persoane speciale şi pline de bunăvoinţă şi mă simt foarte, foarte fericit. Primul lucru pe care îmi doresc să-l fac, acum, că am această mână şi mi le pot folosi pe amândouă, este să întâlnesc o fată şi să o îmbrăţişez”, a declarat Valentin.

Tânărul spune că este inventiv şi întotdeauna a găsit soluţii să facă lucruri pe care alţii le fac cu două mâini. Acum, însă, va putea cânta la pian mult mai uşor decât o făcea până acum şi se va putea bucura de mult mai multe lucruri.

„Îmi doresc să fiu un reprezentant al copiilor şi al persoanelor cu dizabilităţi din România şi nu numai. În ţara noastră există multe probleme, dar simt că Dumnezeu m-a trimis pe mine şi mi-a zis: „Vali, tu vei schimba lucrurile şi vei reuşi să faci multe!”. O să încerc să îmi fac o organizaţie, să strâng o echipă şi strategia mea va fi nu să ofer ceva pe moment, ci să pot să-i învăţ pe copii lucruri utile, cu ajutorul cărora să se descurce toată viaţa”, a explicat tânărul.

Cei care i-au montat mâna bionică îl învaţă să o folosească, deoarece, cu ajutorul acesteia, Valentin poate face chiar lucruri pe care cu o mână obişnuită nu le putem face. Aceasta este extrem de complexă, astfel că şi procesul de învăţare a mişcărilor durează. Valentin a învăţat cum să facă toate mişcările de bază, dar sunt lucruri pe care le va învăţa în timp.

Veştile bune se ţin lanţ  

„Este farmecul firmei şi al activităţii noastre să reuşim să ajutăm oameni care sunt în situaţia lui Vali”, a spus fostul parlamentar, Gyorgy Frunda, preşedintele firmei care i-a montat mâna bionică.

Acum, Valentin a ajuns acasă şi a avut parte de o altă surpriză frumoasă. După ce au văzut cât de talentat este tânărul în negocieri şi cât de rapid se face plăcut celor cu care ia contact, reprezentanţii firmei i-a propus un job part-time, astfel încât Valentin să-şi poată continua şi studiile şi să se poată şi întreţine singur. Asociaţia Catharsis mai are şi ea un ultim pas în planul pentru Valentin, achiziţionarea unui apartament mobilat pentru acesta, cadou la împlinirea vârstei de 18 ani, relatează adevarul.ro.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes