Connect with us
Publicitate

Social

Cum poți verifica dacă ai asigurare de sănătate. Aplicația prin care românii pot verifica dacă apar în sistemul CASS

Publicat

pe

Publicitate

Românii care plătesc contribuții la sănătate (CASS) au dreptul la pachetul de bază de servicii medicale de la stat. Asigurarea la sistemul de sănătate poate fi verificată online de orice persoană, prin accesarea unei aplicații lansată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

CNAS a lansat o aplicație prin care orice persoană poate verifica dacă apare ca asigurat în sistem.

Cum verifici online dacă ai asigurare de sănătate
Orice persoană care plătește CASS ar trebui să apară în sistem ca asigurat, ceea ce îi dă dreptul la o serie de servicii medicale de la stat.

Legea Sănătății, prevede că pentru salariați, asigurarea se pierde în trei luni de la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu.

Publicitate

Atunci când o persoană își schimbă angajatorul sau are perioade fără activitate, e posibil să nu apară în sistem imediat ce începe sau reîncepe plata CASS.

În aceste cazuri, varianta cea mai ușoară pentru verificarea calității de asigurat în sistemul de sănătate este utilizarea aplicației de pe noul site al CNAS, lansat cu doar câteva zile în urmă.

Aplicația de verificare calității de asigurat în sistemul de sănătate poate fi accesată AICI

Astfel, furnizând codul numeric personal și introducând un număr de verificare (apare pe site-ul CNAS), orice persoană poate afla dacă este sau nu asigurată la sănătate în sistemul public din România și dacă i s-a emis un card de sănătate.

În acest fel, salariații pot vedea, de exemplu, dacă li se plătesc, de către angajatori, contribuțiile la sănătate scrie avocatnet.ro

Ce faci dacă descoperi ca nu ești asigurat la sănătate
Dacă se întâmplă să nu meargă site-ul CNAS (la momentul scrierii materialului, acesta funcționa) sau dacă află că nu figurează în sistem, deși ar trebui, fiind angajată, persoana interesată să afle acest lucru trebuie să se adreseze, în primul rând, angajatorului, pentru a afla cauza problemei sale.

În cazul în care află că angajatorul nu îi plătește contribuțiile, iar în urma discuțiilor cu acesta nu se remediază situația, salariatul trebuie să se adreseze celor de la Inspecția Muncii, mai întâi, apoi, celor de la Fisc.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes