Economic
Cum pot verifica brașovenii dacă angajatorii le-au achitat contribuțiile la Casa de Pensii

Salariații pot verifica dacă angajatorii au achitat contribuția la pensie chiar pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice. Chiar dacă sunt obligați să le plătească salariaților lună de lună contribuțiile la asigurările sociale, nu toți angajatorii o fac. Salariații care se vor regăsi în această situație se află la bătrânețe că, deși au contribuit o viață, poștașul nu va veni la ei cu o sumă pe măsură.
Pentru cei care doresc să preîntâmpine o astfel de situație în urma căreia în prag de pensionare să constate că le lipsesc ani de vechime pentru că nu s-au achitat toate contribuțiile pot verifica din timp situația dacă își fac un cont gratuit pe site-ul www.cnpp.ro.
Tot în acest fel își pot crea conturi și persoanele care sunt deja pensionate, pentru a putea trimite documente la Casa de Pensii de acasă, fără să se mai deplaseze la sediul instituției, lucru binevenit în situația aceasta epidemiologică.
Pe portalul Casei Naționale de Pensii Publice vă puteți deschide un cont urmărind pașii de la rubrica <De ce să îmi fac cont>. Aici se completează un formular cu datele personale. Acel formular se printează de la calculatorul care se înregistrează, se semnează olograf și acel formular trebuie transmis către Casa de Pensii, împreună cu copie după buletin (carte de identitate), pentru validarea contului. Fie se transmite electronic prin email pe adresa Casei de Pensii, fie personal la ghișeu.
Ulterior, persoana (n.r., pensionar sau nu) poate să depună orice fel de cerere în format electronic de la distanță, de acasă, pentru că acest portal îi permite să atașeze documentele pe care pensionarul dorește să le trimită la Casa de Pensii.
Care este procedura de creare a unui cont
Casa Județeană de Pensii a transmis pe pagina instituției procedura de creare a unui cont. Astfel, mai întîi, se completează online formularul regasit la adresa: https://www.cnpp.ro/web/guest/completare-formular-de-acces-online. După completarea cererii, aceasta trebuie tipărită (se apasă butonul Tipărire formular acces on-line). Apoi se semnează cererea tipărită. Solicitantul se va prezenta personal cu cererea semnată la Registratura Casei Teritoriale de Pensii, împreună cu actul de identitate personal și cu documentele justificative pentru fiecare persoană terță căreia îi va administra documentele sau va transmite aceasta documentație pe adresa de e-mail a instituției, [email protected]
Un reprezentant al Casei Teritoriale de Pensii va procesa cererea. La activarea contului, persoana va primi o informare pe adresa de email furnizată la completarea formularului cu parola; Acestea vor fi comunicate utilizatorului fie direct, fie prin trimiterea pe adresa specificată de acesta (adresa de corespondență), a unui document de înștiințare.
De asemenea, utilizatorului i se va permite – în baza procurii/împuternicirii prezentate – să administreze şi datele/documentele altei persoane din cadrul sistemului.
Casa Județeană de Pensii mai informează că „pe site-ul instituției, www.casadepensiibv.ro, la secțiunea <Transmiterea electronică a solicitărilor>, se regăsește afișat cadrul legal și procedural ce reglementează comunicarea electronică cu solicitanții, prin Ordinul Ministrului Muncii și Protecției Sociale nr.1134/09.07.2020, respectiv procedura stabilită prin Ordinul Președintelui Casei Naționale de Pensii Publice București nr. 774/10.08.2020”.
Ce servicii pot accesa persoanele care își creează cont pe platforma Casei Naționale de Pensii
Serviciile, informațiile, prestațiile de asigurări sociale dar și orice alt tip de solicitare, poate fi adresată Casei Județene de Pensii Brașov prin intermediul serviciilor electronice oferite de portalului www.cnpp.ro, în urma înregistrării unui cont de utilizator.
Aceste servicii electronice sunt împărțite pe categorii. O categorie este cea a serviciilor electronice pe zona de pensii și alte drepturi de asigurări sociale: managementul cererilor de acordare a drepturilor de pensie – transmitere cerere de pensionare și documentația aferentă dosarului de pensie;managementul cererilor de încasare a sumelor neîncasate;managementul cererilor de modificare a datelor personale – schimbare nume, domiciliu, modificare modalitate încasare pensie, etc;managementul cererilor de acordare a indemnizațiilor prevăzute de legile speciale; completare on-line a cererii pentru bilete de tratament; administrare informații bilete de tratament și odihnă.
O altă categorie este cea a serviciilor electronice pe zona de evidență contribuabili: evidența contractelor de asigurare – informații personale aferente perioadelor pentru care a fost achitata contribuția de asigurări sociale; evidența declarațiilor de asigurare – informații personale privind perioadele; evidența si depunerea declarațiilor nominale A11 și A12 / D112, vizualizarea eventualelor erori si depunerea declarațiilor rectificative aferente declarațiilor inițiale;informații referitoare la viramentele la PILON II de pensii private; vizualizarea informațiilor centralizate: a stagiilor de cotizare realizate după 1 aprilie 2001, a datelor din carnetele de muncă, viramentele către pilonul 2, istoricul carierei de asigurat.
Tot pe platformă pot fi accesate și servicii electronice pe zona de accidente de muncă și boli profesionale: completare on line a cererii-tip privind solicitarea drepturilor de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale; completare online a cererii de participare la curs de recalificare sau reconversie profesională; completare online a cererii de rambursare a cheltuielilor; completare on line a cererii pentru acordarea de dispozitive medicale; completare on line a cererii pentru obținerea compensației pentru atingerea integrității; completare on line a cererii-tip privind solicitarea drepturilor de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale – indemnizații.
Pentru a se putea beneficia de aceste servicii, este necesară crearea unui cont de utilizator al acestui portal.
-
Evenimentacum 2 zile
Un tânăr din Braşov a rămas fără telefon şi bani după ce a fost ameninţat cu arma. Poliţistul care a prins făptaşii a povestit întâmplarea: „Nu mare ne-a fost mirarea când unul dintre ei a pus pe bancă…, exact, un pistol!”
-
Socialacum 3 zile
VIDEO / Protest al taximetriştilor braşoveni. Şoferii sunt nemulţumiţi de tariful pe kilometru, în contextul majorării preţului la carburanţi
-
Utilacum 2 zile
IPJ Braşov face concurs de angajare pentru mecanic auto, electrician, instalator, îngrijitor, bucătar şi operator controlor de date
-
Evenimentacum 3 zile
Paul al României a fost prins în Franţa. A fost condamnat la 3 ani şi 4 luni de închisoare de Curtea de Apel Brașov în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa
-
Fapt diversacum 3 zile
Show aviatic, dar şi concerte The Motans și Inna, la Zilele Ghimbavului
-
Turismacum 3 zile
Brașovul a pierdut competiția pentru Destinația Turistică a Anului 2022. Care este orașul câștigător
-
Administrațieacum 19 ore
Străzile din câteva cartiere ale Brașovului vor intra în șantier. De la 1 iulie încep reparațiile pe mai multe drumuri din oraș
-
Evenimentacum 2 zile
Doi braşoveni au cerut ajutorul Poliţiei pentru a scăpa de furia soţiilor lor