Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Cum era prezentat fotbalul de la Braşov în urma cu un secol în presa vremii. Colțea și Brașovia, echipele aflate în pagina de sport din Gazeta Transilvaniei

Publicat

pe

Publicitate

În urmă cu un secol, brașovenii puteau citi în Gazeta Transilvaniei despre meciurile echipelor de fotbal din oraș, Colțea și Brașovia. În aceeași publicație existau și reclame la ghete de fotbal.

Prin căutările lor în presa de altădată, muzeografii de la Casa Mureșenilor din Brașov au găsit mai multe informații interesante despre echipele brașovene de fotbal de la începutul perioadei interbelice. În urmă cu un secol, Brașovul avea un fotbal apreciat, care s-a concretizat în singurul titlu național cucerit de o formație din orașul de la poalele Tâmpei, Colțea, transmite adevarul.ro.

Cum relata Gazeta Transilvaniei din urmă cu un secol evenimentele sportive a dezvăluit muzeograful Ovidiu Savu.

„În Brașovul de după Marea Unire, de la 1918 până în 1924, 1925 am dat de multe echipe de fotbal pe care le avea Brașovul la nivel regional, să spunem așa. Și, bineînțeles că aceste echipe jucau și în campionatul României și erau destul de bune. Este vorba în special de Colțea, despre Brașovia și mai ales meciurile între ele. Comentariile autorului, reporterului din acea vreme sunt frumoase, sunt savuroase”, spune Ovidiu Savu.

Publicitate

Sport și reclame, acum un secol

Iată câteva rezultate din toamna anului 1925: Colțea – Olimpia 3-2 sau BMTE – Brașovia 1-1, echipa BMTE fiind cea a muncitorilor. Un alt rezultat, Colțea- Romloc 1-1, și avem o  descriere a meciurilor, cum evoluau echipele de fotbal brașovene.

În Gazeta Transilvaniei se regăsesc relatări pe larg ale partidelor, dar și alte informații cu legătură indirectă cu fotbalul.

„Avem și reclame, cum bine știți, e vorba despre reclame la ghete de fotbal. Dacă am vorbit de echipele de fotbal brașovene, iată că reclamele la ghete de fotbal care se găseau de cumpărat, firma Ipsen, nu lipseau. Pentru vremea aceea erau considerate foarte bune și erau chiar două categorii, una tip gheată, adică în genul bascheților de astăzi, care înfășura și glezna și altă categorie cum sunt cele din ziua de astăzi, să zic așa”, a mai precizat Ovidiu Savu de la Muzeul Casa Mureșenilor din Brașov.

Colțea Brașov s-a înființat în 1920, ca filială a echipei bucureștene cu același nume. În 1927 a pierdut finala campionatului national, la rejucare, în fața celor de la Chinezul Timișoara, însă, un an mai târziu, în 1928, devenea campioană națională, după victoria din finală în fața celor de la Jiul Lupeni.

Cu toate acestea, cea mai iubită echipă a Brașovului din acea perioadă era Brașovia, multiplă campioană regională înainte de înființarea echipei Colțea.

La mai bine de un secol de la aceste relatări, brașovenii își doresc din nou o echipă în prima ligă, însă mai au de așteptat.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes