Connect with us
Publicitate

Social

Cum ar putea evolua valul cinci al pandemiei în România. Cele trei scenarii INSP

Publicat

pe

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a elaborat trei scenarii posibile pentru evoluția valului cinci al pandemiei în România. Deși varianta Omicron pare să provoace simptome mai puțin grave, din cauză că este mult mai contagioasă numărul crescut de infectări poate suprasolicita sistemul sanitar național.

Publicitate

Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au elaborat trei scenarii posibile – optimist, mediu și pesimist – pentru evoluția valului cinci al pandemiei Covid-19 în România.

Foto: INSP

În scenariul cel mai pesimist al INSP, vârful valului cinci va fi atins în februarie, cu un număr maxim de infectări zilnice de 25.000. Cum varianta Omicron a coronavirusului se răspândește cu o viteză mai mare decât Delta, se estimează că vârful va fi atins mai repede cu trei săptămâni – maximul atins de Delta a fost în ziua 52, iar în cazul Omicron ar putea fi, aproximativ, după 31 de zile.

Din datele preliminare, varianta Omicron provoacă simptome mai ușoare decât variantele precedente, însă dezavantajul este că se răspândește foarte repede, ceea ce ar putea afecta sistemul sanitar.

Publicitate

INSP vorbește și despre o serie de vulnerabilități prezente la nivel național, precum faptul că doar cca. 25% din persoanele vaccinate au efectuat doza booster (doza trei), nerespectarea măsurilor de carantinare, necompletarea formularelor digitale PLF de intrare în țară, dar și faptul că certificatul verde digital a fost introdus mult prea târziu.

Sunt prevăzute trei scenarii de impact asupra sistemului sanitar:

Scenariul 1 – rata de creștere a numărului de cazuri este de 10% zilnic

  • >5% din cazuri necesită internare în secții
  • 10% din cazurile din secții necesită internare la ATI;

Scenariul 2 – rata de creștere a numărului de cazuri 6% zilnic

  • >20% din cazuri necesită internare în secții;
  • 10% din cazurile din secții necesită internare la ATI;

Scenariul 3 – rata de creștere a numărului de cazuri 10% zilnic

Publicitate
  • >20% din cazuri necesită internare în secții;
  • 1 din 8 din cazurile din secții necesită internare la ATI.

Pentru scenariile 2 și 3, severitatea se consideră mai crescută (20% internați) pentru că în România nu s-au vaccinat anti-Covid suficient de multe persoane de peste 60 de ani.

Foto: INSP

foto: INSP

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

De Interes