Connect with us
Publicitate

Eveniment

Cum a fost sărbătorită Ziua Eroilor în Brașov

Publicat

pe

Ziua Eroilor a fost sărbătorită în toată țara, în același timp cu Înălțarea Domnului. Primarul Brașovului, Allen Coliban, a participat la comemorarea eroilor neamului, împreună cu alte oficialități civile și militare. Ceremonia a fost organizată în Cimitirul Eroilor Români din Șprenghi. Primarul a spus câteva cuvinte despre această sărbătoare importantă.  

„Hristos s-a înălțat! Astăzi este înălțarea Domnului, dar este totodată și Ziua Eroilor Neamului. Este un prilej bun de a reflecta asupra sensului acestui cuvânt. Erou, acum, în dicționarul limbii române, reprezintă mai multe valențe: nu doar aceea de jertfă supremă, ci și cea de fapte mărețe. Însă, dacă mergem să înțelegem etimologia și originile acestui cuvânt, probabil cea mai reprezentativă definiție o găsim în zona antichității grecești, unde eroul era un semizeu. Era semizeu pentru că se năștea om, și, prin faptele sale, transcendea condiția umană. Eroii neamului românesc sunt acei oameni pe care-i comemorăm și în prezent pentru faptele lor. Din acest punct de vedere nu poate decât să ne bucure suprapunerea celor două mari evenimente astăzi, pentru că există dimensiunea religioasă a Înălțării Domnului și există dimensiunea eroică a faptelor celor pe care îi comemorăm. Este datoria noastră și responsabilitatea noastră să transmitem generațiilor următoare acest mesaj și să facem să se împlinească sensul versurilor «Eroi au fost, eroi sunt încă, și-or fi cât neamul românesc»!“, a declarat primarul Brașovului.

Ziua Eroilor este o sărbătoare națională din România. În această zi sunt comemorați bărbații și femeile care au murit în timp ce își serveau țara, în forțele armate. Prin Decretul nr.1913 din 4 mai 1920, s-a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită în ziua Înălțării Domnului. La data de 24 august 1920, această dată a fost reconfirmată prin Legea pentru cinstirea memoriei eroilor căzuți. În 1940, data sărbătorii a fost reconfirmată. În 1948, data a fost schimbată la 9 mai și reconfirmată în 1977. După 1989, Ziua Eroilor a început să fie sărbătorită ca înainte, cu prilejul unei mari sărbători creștine, Înălțarea Domnului.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes