Connect with us
Publicitate

Economic

Povestea unui IT-ist din Brașov, de la un singur laptop la afaceri de 12 milioane de euro într-un singur an

Avatar

Publicat

pe

După o carieră de broker pe piaţa de capital, criza financiară din 2008 i-a oferit noi perspective de a-şi urma o pasiunea din liceu pentru domeniu IT, astfel că în 2013 Marius Dascălu, a pus bazele Headlight Solutions. Compania oferă servicii IT şi dezvoltare software şi încă de la început a ţintit piaţa din SUA. A pornit la drum fără o investiție propriu-zisă, cea mai valoroasă resursă materială fiind propriul laptop, iar acum are clienţi precum Phillip Morris, Autoklass şi Electrica Furnizare SA şi intenţionează să deschidă în acest an un birou în Dubai, scrie economica.net.

Publicitate

„Am absolvit Academia de Studii Economice din București, specializarea Economie Generală, și mi-am petrecut prima parte a vieții mele profesionale lucrând ca broker, pe piața de capital. Eram pasionat de această industrie, așa că am evoluat constant, dar, odată cu sosirea crizei financiare, am simțit că trebuie să fac o schimbare și să mă orientez spre un domeniu cu mai multe perspective. Fiind pasionat de IT – datorită unuia dintre profesorii mei din liceu -, am rămas întotdeauna conectat la tehnologie și am dedicat timp studiului pe cont propriu, așa că, în 2013, m-am decis să îmi fondez o companie de servicii IT și dezvoltare software”, spune Marius Dascălu pentru sursa citată.

Începutul în SUA, continuarea în România

Publicitate

Iniţial, Dascălu şi-a propus să lucreze pentru clienţi din SUA, pentru că, spune el, „în 2008, piața de acolo era deja matură, ceea ce însemna că exista un potențial de absorbție mai mare al proiectelor de IT și de software”.

Dar pe măsură ce economia României s-a dezvoltat, antreprenorul a văzut potenţialul pieţei locale şi a decis să deschidă un birou aici. „Au început să existe cereri de consultanță și soluții personalizate. Companiile au acum resurse financiare și umane, care le permit un nivel de digitalizare similar cu al altor țări europene”.

Publicitate

Primele proiecte le-a luat în baza unor recomandări de la persoane care îl cunoșteau profesional şi, treptat, compania a crescut şi a reuşit într-un singur an să ajungă de la 500.000 la afaceri de 12 milioane de euro.

„Întreaga evoluție a companiei Headlight Solutions a fost bazată pe relația pe care o avem cu clienții, pe flexibilitatea noastră și pe abordarea umană, de care dăm dovadă, atunci când concepem și implementăm soluții tehnologice, complexe, personalizate”, continuă antreprenorul.

Diversificarea portofoliului de business i-a adus avantajul competitiv

Publicitate

Dacă până în 2019, compania a crescut organic şi oferea consultanță și servicii de dezvoltare software, începând cu anul trecut, s-a extins și în partea de hardware cu echipamente pentru securitate cibernetică.

„Această schimbare ne-a oferit un avantaj competitiv, deoarece acum putem aborda integrat proiectele clienților noștri, acoperind totul, de la strategie și implementare, la producția în serie mică și medie a echipamentelor. La nivel financiar, noua linie de business a contribuit la creșterea cifrei de afaceri de la 500.000 de euro în 2019, la 12 milioane de euro, în 2020”.

De-a lungul timpului au existat şi momente dificile, recunoaşte antreprenorul, însă nu s-a gândit vreodată să renunţe „pentru că aveam un feedback bun și știam că atât piața, cât și compania vor evolua”.

Publicitate

De altfel, cea mai mare provocare a Headlight Solutions a fost dezvoltarea de produse proprii, care să aducă valoare adăugată ofertei sale și să îi permită să abordeze integrat solicitările clienților. „Astfel, putem gestiona cap-coadă proiectele care ne sunt încredințate, ceea ce oferă mult mai multă încredere și stabilitate companiilor”.

Acum, Headlight Solutions colaborează cu corporații din IT&C, retail, industrie petroliera, utilitati, industrie de apărare etc., pentru care desfășoară proiecte complexe, de la idee / nevoie, la implementare, dar și cu autorități locale și europene. Printre clienţii săi se numără companii precum Phillip Morris, Autoklass şi Electrica Furnizare SA.

„Avem un portofoliu variat de clienți. Lucrăm cu companii mici, medii, mari private, dar și cu instituții europene și internaționale. În funcție de serviciul/produsul oferit. și profilul de client diferă.

Publicitate

De exemplu, dacă vorbim de computerele ecranate sau de cele all-in-one, de birou, atunci, vizăm entități publice și private care au nevoie să își protejeze informațiile cu caracter sensibil sau care își doresc să își updateze infrastructura

Soluțiile personalizate vizează companii mari și foarte mari, ce au nevoi complexe de software și securitate IT, la care aplicațiile și sistemele existente pe piață nu răspund. Pentru ele, oferim servicii integrate, care includ consultanță, implementare software și hardware și producție de echipamente în serie limitată”, continuă braşoveanul.

Unul dintre cele mai recente proiecte a fost producția unui calculator ce asigură o protecție sporită a datelor vehiculate, siguranța acestora fiind dată atât de modul în care sistemul hardware a fost construit, cât și de soluțiile software integrate și preinstalate pe sistemele livrate.

Momentul crizei de Covid-19 şi strategia care a dus la recuperarea rapidă

Declararea pandemiei a afectat activitatea companiei pentru că „ne-a pus clienții în situații fără precedent, ce au dus la înghețarea proiectelor”. De aceea, primele patru luni au fost de cumpănă, potrivit lui Marius Dascălu. Ulterior, însă, a revenit la un volum constant de muncă, a reluat unele proiecte în discuție, dar a dezvoltat şi altele noi.

„Nu aș spune că am simțit încă efectele benefice ale pandemiei și ale nevoii de digitalizare. Proiectele complexe ale Headlight Solutions necesită strategizare și aprobări la nivel de Chief Technology Officer, deci ciclul de vânzare poate ajunge undeva la până la 9-12 luni, așa că eventuale efecte pozitive se pot simți în 2021”.

Cât priveşte resursa umană, cel mai uşor de adaptat la „noua normalitate” care implica munca la distanţă au fost colegii implicați în dezvoltarea de software. Aceştia, ca majoritatea IT-iştilor, au un program flexibil, corelat, mai mult, cu livrabilele lor, decât cu prezența într-un interval fix, la birou.

Pe partea de producție, în schimb, situația a fost mai complicată. Obiectivele majore au fost să asigue protecție celor 30 de angajați, să prevenă răspândirea virusului și în acelaşi timp să livreze la timp proiectele în parametrii agreați cu clienţii.

Pentru a reuși toate acestea, compania a implementat protocoale specifice, a dotat spațiul cu lămpi cu ultraviolete, dozatoare de dezinfectant și a furnizat angajaţilor echipamente de protecție.

„În plus, am testat săptămânal membrii echipei. Strategia a fost una bună, întrucât am identificat din timp cazurile si am reusit ca de fiecare dată virusul să nu fie transmis intern reuşind astfel să ne îndeplinim toate responsabilitățile. Ni s-a confirmat cât de important este să dăm dovadă de agilitate și să ne adaptăm în timp real contextului, aceasta fiind principala lecție din acest context incert”.

Planuri pentru 2021: birou în Dubai

După perioada de creştere accelerată generată de dezvoltarea componentei de hardware, CEO-ul doreşte să folosească anul acesta pentru a stabiliza compania, din punct de vedere financiar și operațional. „De aceea, vizăm o cifră de afaceri cel puțin similară”, explică Marius Dascălu.

Însă, pentru 2021 antreprenorul vizează şi deschiderea unui sediu în Dubai, pentru a putea deservi cu succes toată zona golfului și a e crește, astfel, raza de acțiune a companiei sale.

„Considerăm că tehnologia produsă în România este foarte competitivă, la nivel global, iar Dubai este deja un hub internațional important”.

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Economic

Investigație la Avicod Codlea. Consiliul Concurenței suspectează formarea unui cartel

Redactia

Publicat

pe

Consiliul Concurenței investighează un posibil comportament anticoncurențial al mai multor companii care produc sau vând carne de pasăre. Acestea s-ar fi înțeles pentru a limita oferta de produse, astfel încât prețurile să crească.

Publicitate

Sunt vizate de anchetă: Transavia S.A., Ave Impex S.R.L., Vis Agri S.R.L., Safir S.R.L., Avi-Top S.A., Avicola Buzău S.A, Avicola Dragoș Vodă S.A., Avicod S.A., Agricola Internațional Bacău S.A., Agrisol International RO S.R.L. și Uniunea Crescătorilor de Păsări din România.

Consiliul are indicii potrivit cărora UCPR ar fi facilitat anumite practici comerciale menite să ducă la scumpiri artificiale. Mai multe inspecții inopinate au avut loc la sediile companiilor suspectate, dar și la sediul Uniunii.

Publicitate

Verificările au fost autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate.

În situația în care Consiliul Concurenței va constata încălcarea regulilor de concurență, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurență, în cadrul programului de clemență, pot obține imunitate la amendă sau reduceri substanțiale ale amenzilor.

Publicitate

Anul trecut, Consiliul Concurenței a sancționat 90 de companii și asociații ale acestora cu amenzi de 400,2 milioane de lei (82,7 milioane de euro), peste 40% din această valoare totală fiind recunoscută de companii.

Publicitate
Citește mai mult

Economic

Deși capacitatea de cazare din România a crescut anul trecut, județul Brașov a înregistrat printre cele mai mari pierderi – minus 700 de locuri de cazare

Redactia

Publicat

pe

Capacitatea de cazare a crescut anul trecut cu peste 1.500 de locuri la nivel naţional faţă de anul 2019, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. În pofida anului dificil prin care turismul româ­nesc a trecut, ope­ratorii economici au continuat să îşi dezvolte businessurile şi astfel să adauge locuri de cazare. Cu toate acestea, creşterea capacităţii de cazare a înregistrat un avans mai mic faţă de anul 2019, când a existat un plus de peste 2.700 de locuri de cazare faţă de anul anterior, conform datelor INS citate de Ziarul Financiar.

Publicitate

Chiar dacă avansul este mai mic faţă de 2019, anul trecut 25 de judeţe şi-au crescut capa­citatea de cazare, pe când restul au înregistrat scăderi. Bucureşti, Braşov şi Cons­tanţa, care au avut anul trecut cei mai mulţi turişti, se numără printre judeţele ca­re anul trecut au înregistrat scăderi ale lo­cu­rilor de cazare, ceea ce arată faptul că ope­ratorii economici au hotărât să îşi în­chidă unităţile de cazare. Însă, judeţul unde au fost închise cele mai multe unităţi de cazare a fost Prahova, care a înregistrat cu 1.700 de locuri de cazare mai puţin faţă de 2019, conform ZF.ro.

Capacitatea unităţilor de cazare a ajuns anul trecut la peste 358.000 locuri de cazare la nivelul întregii ţări, pe când în anul 2019 capacitatea de cazare a fost de aproximativ 356.500 locuri, conform INS. Constanţa şi-a redus numărul capacităţii de cazare cu 598 de locuri de cazare, fiind pe primul loc în România în ceea ce priveşte capacitatea de cazare. Judeţul de la malul Mării Negre avea în 2020 o capacitate de 89.000 de locuri de cazare. Al doilea cel mai dez­voltat din punct de vedere al infrastructurii de cazare rămâne Braşovul, chiar dacă a avut cu 700 de locuri de cazare mai puţin faţă de 2019. Braşovul se află în al doilea an în care pierde din capacitatea de cazare, astfel că în 2019 a avut mai puţin cu 394 de locuri de cazare faţă de 2018.

Publicitate

La polul opus, cele mai puţine locuri de cazare se află în Vaslui, Călăraşi, Giurgiu şi Olt, care au sub 1.000 de locuri de cazare la nivelul fiecărui judeţ. Călăraşi şi Vaslui au pierdut anul trecut locuri de cazare, însă Giurgiu şi Olt au mai adăugat câte 8, respectiv 26 de locuri de cazare în 2020 faţă de 2019.

Infrastructura hotelieră reprezintă o reală problemă pentru atragerea turiştilor străini, care de cele mai multe ori îşi doresc să găsească unităţi de cazare cu facilităţi şi condiţii la nivelul celor din marile hoteluri. Fără o dezvoltare a infrastructurii hoteliere, numărul turiştilor străini nu va putea creşte considerabil în anii următori. Cu toate acestea, în ultimii ani s-au anunţat noi investiţii în zona hotelieră, însă multe dintre acestea sunt concentrate în marile oraşe, iar multe staţiuni turistice din ţară duc lipsă de astfel de investiţii.

Publicitate

Anul 2020 a pus în aşteptare multe investiţii, dar şi deschideri de hoteluri, ca urmare a crizei pandemice, însă dacă lucrurile vor începe să îşi revină la normal, proprietarii de hoteluri sunt decişi ca anul acesta să pornească activitatea în noile hoteluri.

Doar câteva judeţe din ţară pun la dispoziţia turiştilor unităţi sub branduri internaţionale, gradul de afiliere la lanţuri internaţionale fiind mic faţă de cel din ţările din regiune. România continuă să fie codaşă la turism în regiune, în condiţiile în care numărul de sosiri şi înnoptări este sub cel al ţărilor vecine.

Date INS prelucrate de ZF.ro

Publicitate
Citește mai mult

Economic

Compania Naţională de Investiţii se reorganizează şi face 135 de angajări pentru a derula noi proiecte de dezvoltare cu fonduri europene

Redactia Brasov

Publicat

pe

Compania Naţională de Investiţii (CNI), societate comercială în subordinea Ministerului Dezvoltării şi Lucărilor Publice, va fi reorganizată şi va angaja aproximativ 135 de persoane pentru a derula noi proiecte cu fonduri europene, potrivit Hotărârii de Guvern pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli publicat săptămâna trecută în Monitorul Oficial.

Publicitate

CNI explică angajarea personalului suplimentar şi creşterea cheltuielilor cu salariile – cu 227% faţă de nivelul bugetat în 2020 – prin numărul tot mai mare de obiective de investiţii pe care le derulează, din iulie 2020 şi până în prezent fiind depuse peste 3.000 de solicitări noi pentru diverse tipuri de lucrări în domeniul construcţiilor.

Lucrări pentru şcoli şi spitale, drumuri şi canalizare

Astfel, în Programul Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social, au fost incluse subprograme noi care se referă la lucrări pentru şcoli, spitale, drumuri şi canalizare.

Publicitate

Această majorare de personal este determinată de modificările aduse la ordonanța privind înființarea CNI SA, respectiv includerea în PNCIPS a unor subprograme noi (Subprogramul „Unități şi instituţii de învăţământ de stat”, Subprogramul „Unităţi sanitare” Subprogramul „Drumuri de interes local şi drumuri de interes judeţean”, Subprogramul „Fose septice, microstaţii de epurare, sisteme de alimentare cu apă şi sisteme de canalizare”, potrivit companiei.

„Ținând cont de toate aceste modificări legislative, se impune atât o reorganizare a activității CNI prin crearea de noi departamente care să implementeze noile subprograme, cât și suplimentarea cu noi activități a departamentelor care implementează subprogramele care au fost extinse”, notează CNI.

Publicitate

Angajările se vor face până în luna iulie inclusiv, Compania de Investiţii urmând să ajungă la un număr total de 350 de angajați, de la 215 în prezent.

Cheltuielile pentru investiţii sunt estimate la 1,4 miliarde lei, alocaţii de la buget.

Printre cele mai importante obiective de interes naţional în derulare la CNI sunt construirea noului stadion „Rapid”, cu aproximativ 100 milioane lei (n.r. Arenele Steaua şi Arcul de Triumf au fost finalizate şi recepţionate), reabilitarea şi consolidarea Colegiului Naţional Carol I şi a Operei Române din Craiova – 98 milioane lei şi restaurarea Cazinoului de la Constanţa – 57 milioane lei.

Publicitate

De asemenea, CNI îşi propune şi construirea a 30 de cămine studenţeşti (7 cămine sunt deja în implementare) în 15 oraşe centre universitare, cămine care vor avea o capacitate totală de peste 10.000 de noi locuri de cazare.

CNI, în calitate de unitate de implementare proiecte, poate realiza proiecte finanțate din fonduri europene în cadrul următoarelor programe operaționale finanțate în perioada de programare 2014-2020: Programul operațional Infrastructură mare, Programul operațional Competitivitate și Programul operațional Regional, precum și în perioada de programare 2021-2027.

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>