Connect with us
Publicitate

Administrație

Cu pasaj hobanat între Gară și Coresi sau fără? Brașovenii invitați să se înscrie la o dezbatere online. Termenul limită de înscriere, joi ora 12.00

Publicat

pe

Joi, 10 iunie, începând cu ora 15.00, pe platforma on-line Zoom, primarul Brașovului, Allen Coliban, reprezentanții Serviciului Investiții din primărie și proiectantul pasajului vor răspunde întrebărilor brașovenilor cu privire la soluția tehnică aleasă pentru a crea o nouă cale de acces spre cartierul Tractorul, costuri, sursa de finanțare. Totodată, reprezentanții Municipalității vor să afle și care este opinia brașovenilor cu privire la construirea acestui pasaj, având în vedere că soluția tehnică propune ca descărcarea traficului să se facă în bulevardul Gării, iar finanțarea poate fi asigurată doar din bugetul local, acest proiect nefiind eligibil pentru obținerea unei finanțări nerambursabile. Cei interesați se pot înscrie la această dezbatere pe portalul Municipalității, www.brasovcity.ro, secțiunea Dezbateri publice.

Publicitate

În acest moment, proiectul de construire a unui pasaj hobanat care să facă legătura între b-dul Gării, zona dintre Sala Sporturilor și terenurile de tenis, și cartierul Coresi Avantgarden, pe str. Tudor Arghezi, în apropierea intersecției cu str. Camil Petrescu, este în faza aprobării de către Consiliului Local a studiului de fezabilitate și indicatori tehnico-economici.

Conform acestui studiu, valoarea acestei investiții este de 267.773.359,88 lei (TVA inclus), fonduri care trebuie asigurate din bugetul local, acest proiect nefiind eligibil pe nici o axă de finanțare.

Descriere proiect „Lucrare de supratraversare alcătuita din pod hobanat peste liniile CF și rampe de acces cu frântură pentru ocolirea staţiei de transformare și pasaj inferior pe B-dul Gării pentru sensul de circulație str. Hărmanului – clădirea Staţiei CF  Brașov Călători“:
Racordarea pe B-dul Gării a rampelor pasajului de traversare a liniilor presupune desfăşurarea circulaţiei după cum urmează:

Publicitate

– accesul pe pasajul principal se face din intersecţia giratorie a străzii Hărmanului cu  b-dul Gării.

– rampa de acces este dimensionată pentru 3 benzi de circulație, 2 pe sensul de urcare spre pasaj și una pe sensul de coborâre de pe pasaj.

– rampa de coborâre de pe pasajul principal în direcţia intersecţiei între b-dul Gării şi b-dul Victoriei este dimensionată pentru o singură bandă de circulație în sens unic.

– circulaţia pe b-dul Gării pe sensul dinspre intersecţia cu b-dul Victoriei spre intersecţia cu strada Hărmanului se va face pe 3 benzi adaptate lucrărilor proiectate prin afectarea parţială a parcărilor din fața imobilelor nr. 26 A până la 38.

– pentru circulaţia pe sensul dinspre strada Hărmanului spre Gara Brașov, s-a proiectat un pasaj inferior ce subtraversează ambele rampe ale pasajului principal.

Publicitate

Din punct de vedere constructiv, obiectivul pentru traversarea liniilor de cale ferată este alcătuit din:

pasajul principal ce traversează liniile CF;

rampele de acces pe b-dul Gării, respectiv:

pasaj inferior pentru sensul str. Hărmanului – Gara CF;

rampă de urcare / coborâre din giraţia străzii Hărmanului;

rampă de coborâre spre giraţia din fața gării Brașov.

Publicitate

rampă de acces în cartier, inclusiv subtraversarea acesteia de strada Turnului.

Pasajul principal
Traversează fasciculele de linii cf printr-un pod hobanat, având pilonul central amplasat pe fâşia de teren dintre cele 2 grupuri de linii.

Podul hobanat, în lungimea totală de 220 m, are 4 deschideri, amplasate simetric față de pilonul central. Deschiderile centrale au lungimile de 80m, iar cele marginale, cu rol de contragreutate, sunt de 30 m. Pilonul central este din beton armat, în forma literei ”A”, cu înălţimea totală de la nivelul terenului de aproximativ 47 m. Pilonul se încastrează în 2 radiere din beton armat, fundate independent pe grupuri de coloane din beton armat. Radierele sunt amplasate la 40 m distanță între ele, aceasta fiind și distanța la bază între picioarele turnului .

– lățimea totală a podului este de 26.50 m, alcătuită din:

– partea carosabilă cu 4 benzi de circulație, câte 2 pe sens, separate printr-un parapet rigid din beton armat;

Publicitate

– 2 fâşii de câte 1.25 m + 0.60 m pentru amplasarea parapetelor marginale de siguranță și asigurarea spaţiului liber pentru hobanele podului;

– 2 piste de ciclişti de câte 2 m lățime, câte una pe fiecare parte a podului;

– 2 trotuare pietonale de 1.50 m lățime;

– parapete pietonale și panouri marginale pentru protecţia liniilor de cale ferată față de riscul căderii unor obiecte de pe pasaj.

Pentru accesul pe pasaj al pietonilor, cicliştilor și în mod special al persoanelor cu dizabilități au fost prevăzute 2 ascensoare pe partea dreapta, în fața clădirii Poştei și în apropierea intersecţiei pasajului cu strada Turnului.

Publicitate

Pasaj inferior pe B-dul Gării, pe sensul str. Hărmanului – Gara Brașov
Pentru circulaţia pe Bulevardul Gării dinspre strada Hărmanului spre Staţia cf Brașov Călători s-a prevăzut amenajarea unui pasaj inferior ce va subtraversa rampele pasajului principal, având lungimea totala de 507 m și 2 benzi de circulție delimitate de parapete de siguranță și trotuare de servicii pe ambele părți .

Pentru pasajul inferior, rampa de acces, cu lungimea de 227 m, se desprinde din intersecţia giratorie a str. Hărmanului cu B-dul Gării și respectiv str. A. Vlahuţă, iar rampa de ieşire are lungimea de 125 m și este traversată oblic de rampa spre gară a pasajului principal

Rampele din b-dul Gării:

Rampa str. Hărmanului
Pentru accesul pe pasajul principal, din intersecţia giratorie a străzii Hărmanului cu B-dul Gării, s-a proiectat o rampa de acces pentru 3 benzi de circulație, 2 în sensul de urcare și una pe sensul de coborâre de pe pasaj.

Lungimea totală a rampei este de 243.95 m, pe care se face racordarea între B-dul Gării, la cota 567.84 cu Pasajul Principal, la cota 571.51, cu o pantă de 3 %.

Rampa spre Gara CF
Rampa asigură accesul de pe pasajul principal, pe B-dul Gării, înspre intersecţia giratorie situata în fața clădirii de călători. Lungimea rampei este de 243.95 m, cu o pantă de 5 %, între cota pasajului de 570.88 și nivelul străzii, la cota 560.95.

Rampa cartierului Tractorul – Coresi
Lungimea totală a rampei este de 346.60 m și asigură racordarea pasajului principal, de la cota 571.21, cu intersecţia giratorie a străzilor Camil Petrescu – Tudor Arghezi, aflată la cota 557.27.

Circulaţia pietonilor și bicicliştilor
Pe ambele părți ale pasajului principal și a rampei spre cartier s-au prevăzut piste de biciclişti de 2.00 m lățime și trotuare pietonale de 1.50 m lățime. Aceste amenajări au continuitate și se racordează în secţiuni similare ale străzii Camil Petrescu.

Plansa cu planul de situatie:

03a.Plan general de situatie. S3_PG01

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Vlad Tepes

    10 iunie, 2021 at 1:25 pm

    ‘Valoarea proiectului va depasi pe cea a aeroportului,locuitorii din zona bul.Garii pot sa si faca bagajul de pe acuma,zona va deveni cea mai poluata din Brasov,datorita lucrarilor mari ce se vor efectua aici timp de minim 3 ani. Sala Sporturilor,Bazinul de inot, vor deveni inutilizabile printre moloz si utilaje.Locuitorii din bul Garii au scapat de tramvai,acuma o sa aiba poluare la greu… Gasiti alte zone de traversare spre Tractorul ,cu mai putine locuinte in preajma,exemplul zona Kraiter (Autobaza Codreanul)\nLocuitorii zonei Garii nu vor fi de acord cu acest proiect ‘

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes