Connect with us
Publicitate

Social

Cu ei ne mândrim! ‘Șaguniștii’ au luat bronzul la turneul internațional al tinerilor oameni de știință

Publicat

pe

Şase elevi ai Colegiului Național „Andrei Șaguna” au bifat o nouă performanță, chiar dacă lumea a trecut, în mare parte, în online, transmite Radio România Brașov FM.

Publicitate

Liceenii, toți din clasa a IX-a la momentul înscrierii, au obținut medalia de bronz la cea de-a VIII-a ediție a International Young Naturalists’ Tourmanent – turneul internațional al tinerilor oameni de știință.

Elevii brașoveni au fost coordonați de Carmen Tănăsescu și Mircea Noru Parpalea.

Competiția a fost organizată de Rusia și ar fi trebuit să aibă loc în Sankt Petersburg, însă, din cauza contextului pandemic, s-a desfășurat în online, 100% în limba engleză.

Publicitate

“Nu este un concurs de proiecte, este un concurs de probleme. Sunt 17 probleme pe care Academia din Moscova le propune copiilor din întreaga lume. Încercăm să le rezolvăm, încercăm să coordonăm aceste rezolvări. Sunt probleme experimentale, copiii fac experimente, urmăresc ce se întâmplă. Unul dintre experimentele de anul acesta a fost comportamentul unei plante carnivore. Sunt probleme pe structură experimentală, care sunt proiecte de luni – deci nu este o problemă pe care să poți să o rezolvi tip olimpiadă, în 3 ore”, a spus prof. Carmen Tănăsescu, coordonator al echipei șaguniste.

Elevii brașoveni au abordat fiecare câte 3 probleme ce tesează cunoștințe din mai multe discipline științifice. Problemele  sunt cu soluții deschise și presupun o muncă de cercetare, prezentată altfel decât la concursurile internaționale obișnuite. Apoi, în timpul concursului, echipele ajunse în semifinale au primit o nouă provocare.

“O problemă pe care trebuiau să o rezolve atunci, la fața locului, în 45 de minute, urmând ca tot în cele 45 de minute să facă prezentarea și, totodată, să abordeze și oponența respectivă, comparația între teme, ca țară participantă în concurs. Este un concurs mai special pentru că determină echipa să joace diverse roluri: rolul de reporter, rolul de oponent și rolul de reviewer. Specific faptul că oponentul din România a fost felicitat de către coordonatorul echipei Elveției, care a ocupat locul 1, dumnealui spunând că nu a avut niciodată un astfel de oponent”, a adăugat prof. Carmen Tănăsescu.

Din echipa șagunistă câștigătoare au făcut parte Ioana Popa, Radu Andrei Morărașu, Tudor Costea, Maria Liana Ciupală, Bucur Andrei Borcoman, Andrei Bardaș. Anul trecut, șaguniștii au participat pentru prima dată la acest concurs și au obținut medalia de bronz.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes