Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Cu ajutorul inteligenței artificiale, un student din Brașov a creat un profesor virtual care nu permite candidaților să trișeze la examene

Publicat

pe

sursa foto: radiobrasovfm.ro

Pasiunea pentru tehnologie și munca intensă de programare l-au făcut pe un student din Brașov să creeze un program inedit care, în viitor, ar putea fi folosit la examenele susținute de elevii și studenții români.

Publicitate

Potrivit radiobrasovfm.ro, Fabian Pavel Velicea a creat „profesorul online care nu te lasă să trișezi la examen”, pentru studenții programatori. Este student în anul 2 la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor a Universității Transilvania și după luni bune de muncă și verificări, ne-a prezentat programul de examen securizat cu generare de cerințe pe loc, cu ajutorul Chat GPT. Deocamdată este aplicabil doar celor din domeniul calculatoarelor, pentru că, în fapt, este un sistem pentru examenele Java.

Ideea a avut-o încă din vremea când era licean, dar în studenție a pus-o în practică, luând ca model chiar un examen susținut de el, pe calculator.

„Eu m-am folosit de platforma Open AI Playground ca să îmi creez un script care se folosește de modelul GPD 3, momentan varianta Legacy, care este puțin mai veche, dar este la fel de bună, astfel că i-am dat chat-ului să genereze un domeniu. Pe baza domeniului să genereze un fișier de date, ca și cum ai un document în care ai titlul, nume autor, data publicării și așa mai departe. Iar mai apoi, cum am menționat, acel tipar. Cerința 1, citește o listă de cărți din fișierul de date, afișază lista pe ecran, sortează lista după un câmp din acel fișier, de exemplu prețul, și grupează într-o colecție după, de exemplu, editură”, a spus Fabian Pavel Velicea, citat de aceeași sursă.

Publicitate

Când studentul ajunge în fața calculatorului, trebuie să-și introducă datele, care sunt securizate, apoi este întâmpinat cu un tutorial, în care îi sunt explicate detaliile de care are nevoie. Softul de examen are nevoie de internet în timpul folosirii lui, dar Fabian a avut grijă să blocheze orice ar putea inspira studentul să trișeze.

„Conform profesorului meu, accesul la internet ar trebui să fie permis în timpul examenelor de programare deoarece un programator în viața de zi cu zi nu le știe chiar pe toate, iar navigatul pe internet pentru a căuta, spre exemplu metode de rezolvare a unor probleme ce pot apărea în cod și pentru a face research pe diferite teme, e perfect normal. Eu am reușit să blochez cu succes accesul la site-uri de tip chatgpd, rețele de socializare și orice fel de altă inteligență artificială ce pot genera cod. Prin urmare, comunicarea prin rețele de socializare sau prin orice alte medii este total blocată în timpul examenului”, a mai completat tânărul.

Programul este gândit să trimită rezolvările către profesor, prin e-mail, deși tânărul ar vrea să îl seteze și pentru corectarea pe loc.

Mai are încă de lucru la el și vrea să îl îmbunătățească, dar e dispus să ofere aplicația facultății. Cât despre viitorul AI la catedră, Fabian crede că aceasta nu va putea lua locul profesorului, ca formator.

În privința înlocuirii profesorului evaluator, va depinde de dascăl dacă va alege să creeze subiecte șablon, așa cum poate face și Chat GPT, sau să fie creativ în elaborarea lor.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes