Connect with us
Publicitate

Administrație

Cronica unui eşec anunţat: UDMR n-a pierdut doar la Braşov, a pierdut în tot Ardealul

Publicat

pe

Publicitate

Ziardecluj.ro face o radiografie a eşecului suferit de UDMR în aceste alegeri locale. Lipsa UDMR din CL şi CJ la Braşov nu este un fapt singular, criza acestei formaţiuni politice extinzându-se în tot Ardealul.

UDMR a „izbutit” să realizeze cu ocazia acestor „locale” un  minus de 30% voturi la Cluj-Napoca, scăzând de la 16.7% la 11.2%. A pierdut la fel de categoric și la Timișoara, iar la Brașov, Sibiu, și Mediaș nici nu mai intră în consiliul local. De ce? Din cauză că n-au fost capabili să ofere un program credibil orășenilor,  în afară de sloganuri etnocentriste preluate de la Viktor Orbán. Acestea „au prins” doar în Secuime, dar orășeanul maghiar transilvan vrea urbanizare. Ori UDMR e practic fără viziune la acest capitol, și pastă la comunicarea politică. Asfel, în următorii 4 ani, UDMR riscă să devină din ce în ce mai aservită Orbánistanului, și să devină un partid al ruralului.

Politologul Szekely Istvan, vicepreședinte executiv al UDMR, analizează pentru publicația Transindex.ro rezultatul alegerilor locale. Există lucruri bune – s-au câștigat trei primării în plus la nivel național, nouă în loc de opt la nivelul județului Cluj – dar scorul per ansamblu este semnificativ mai prost decât în urmă cu patru ani.

Acestea erau alegerile importante pentru UDMR și scorul a fost mult sub speranțe. Uniunea a pierdut multe procente în orașele mari, începe să devină un partid al mediului rural.

Publicitate

Este adevărat, UDMR a câștigat un oraș mare, Târgu Mureș. Vorbim însă de cifre, per ansamblu. Uniunea nu mai intră în Consiliul Local la Brașov, Sibiu și Timișoara. În plus, este de observat că a pierdut Consiliul Județean Bihor.

Szekely Istvan, intervievat de Vig Emese, spune, în rezumat, că maghiarii din Transilvania şi Banat s-au cam săturat de mesajul etnic și își doresc modernizarea localității în care trăiesc. Dacă asta îi promite un etnic român, îi oferă votul său.

“UDMR nu intră în Consiliul Local al Brașovului, iese și din consiliul Timișoarei, are performanțe slabe în Cluj-Napoca și Oradea. Desigur, nu există două situații identide, dar cred că problema modernizării în aceste orașe s-a confruntat cu principiul etnic. (…) Fără îndoială, afirmarea modernizării prevalează atât asupra opțiunii de partid, cât și asupra etniei. Rezultă că, în aceste localități, unde cele mai dinamice straturi ale societății au preluat controlul asupra viziunii comunității, pozițiile dobândite prin advocacy pe baza unei logici etnice pot fi menținute numai dacă mesajul este redefinit în spiritul modernizării. Cred că în acele orașe mari în care rezultatul UDMR rămâne în urma raportului etnic, asistăm la această situație. Mesajul „maghiar” nu este suficient, trebuie completat cu o viziune formulată pe baza sistemului de valori post-material”, a spus Szekely.

Este observabil că tinerii se distanțează de UDMR. Unii dintre ei au intrat în politică, dar la USR-PLUS. Mesajul etnic transmis de UDMR a fost întărit de premierul Ungariei, Orban Viktor. Majoritatea tinerilor maghiari educați nu pun preț pe vorbele lui.

Sursa: ziardecluj.ro

foto: realitateadebrasov.net

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes