Connect with us
Publicitate

Economic

Criză fără precedent în industria ospitalității. Patronii din Brașov fac demersuri pentru a aduce oameni tocmai din Asia pentru că nu mai găsesc români dispuși să lucreze în acest domeniu

Publicat

pe

Industria ospitalității are nevoie urgentă de forță de muncă, iar patronii încearcă să aducă oameni din străinătate, pentru că mulți angajați calificați, și-au găsit de lucru în alte domenii.

Însă procedura este complicată, din cauza pandemiei, astfel că bucătarii, ospătarii, și cameristele din Nepal, India, sau Bangladesh, ar putea ajunge la noi, abia la toamnă.

Costi Bertea, proprietarul unui restaurant din Brașov, a făcut încă din aprilie demersuri pentru a aduce din Asia doi ospătari, un barman și un bucătar cu experiență, arată un reportaj stirileprotv.ro. Dar oamenii nu au ajuns nici acum și sunt slabe speranțe să sosească înainte de sfârșitul lui august.

Costi Bertea, proprietar restaurant: ”În condițiile actuale, bucătăria e închisă doua zille pe săptămână din lipsa de personal”.

Publicitate

Reporter: “Ceea ce înseamnă?”.

Costi Bertea, proprietar restaurant: ″Înseamnă pierderi financiare”.

În aceeași situație este și Bogdan Pamfil, administratorul unui restaurant care așteaptă 12 bucătari din Nepal. Între timp, cu greu, a mai angajat personal de la noi, dar fară experiență.

Bogdan Pamfil, administrator restaurant: “Suntem cu frica zilei de mâine că ne pleacă angajații în orice moment. Lumea nu mai are o credibilitate că totul o să revină la normal”.

Că să primească aviz de muncă pentru personalul dorit, firmele trebuie să aducă dovezi că nu găsesc români dornici să preia jobul.

În plus, trebuie să nu aibă datorii la stat. Apoi urmează obținerea mai multor avize și permise și încadrarea în munca a angajatului.

Dar șansele ca în această vară hotelurile și restaurantele să beneficieze de forță de muncă din străinătate sunt foarte mici.

Yosef Gavriel Peisakh, manager agenție de recrutare forță de muncă: “Nepal a fost în lockdown total și ambasada României care ne dă avize din India a fost închisă două luni, poate mai mult, și s-au adunat multe cereri de viză și acum le rezolvă în ordinea aplicării”.

Pentru anul acesta, Guvernul a stabilit un contingent de 25.000 de avize de muncă pentru cetățenii străini. Până acum au fost primite aproape 21.000 de cereri – cei mai mulți lucrători ar trebui să vină din Nepal (3.313), Turcia (3.238), Sri Lanka (2.225), Bangladesh (2.104) și India (1.918). Potrivit Inspectoratului General pentru Imigrări, cererea este mult mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.

Angajatorii plătesc agențiilor de recrutare o taxă care variază între 500 și 1.500 de euro. Salariul mediu net pentru un angajat străin în HoReCa este de 500 de euro net, cu cazare și masă incluse.

sursa: stirileprotv.ro

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Barbu Gh.

    17 iulie, 2021 at 9:24 pm

    Da să dea salarii cum trebuie românilor au încercat împuțiții? Fac pariu că nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes