Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Cristian Cioacă ar fi vrut să fie eliberat condiţionat din închisoare. Motivul pentru care a fost refuzat de instanţă

Publicat

pe

Publicitate

Fotul polițist Cristian Cioacă rămâne în spatele gratiilor, au decis judecătorii din Pitești, care au respins solicitarea de liberarea condiționată a criminalului după doar 9 ani de detenție. Cioacă are de executat 15 ani și 8 luni de închisoare.

Instanța a considerat că Cioacă a stat mult prea puțin în închisoare și nu a făcut suficient de multe eforturi pentru a contrabalansa cu fapte bune, pentru care în spatele gratiilor un deținut primește recompense, gravitatea faptelor pentru care a ajuns să fie condamnat: loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, profanarea de cadavre sau morminte şi acces ilegal la un sistem informatic, transtmite ziare.com.

Dezinteres față de primirea de recompense

Magistrații susțin că Cioacă a arătat ”un dezinteres” față de primirea de recompense pe care le-ar fi putut obține lunar, așa cum procedează mulți alți deținuți pentru a scăpa mai repede din închisoare.

Publicitate

”În plus, instanța are în vedere numărul redus de recompense obținute de petent la debutul executării pedepsei, respectiv în perioada…., cu toate că persoanele private de libertate pot fi propuse şi pot obţine recompense lunar, obținând doar două recompense în anul 2013, 3 recompense în anul 2014 și câte 6 recompense în anii ulterior. Astfel, …se evidențiază dezinteresul primirii de recompense, deși este binecunoscut în mediul carceral că aceste recompense sunt trecute în caracterizarea fiecărui deținut și avute în vedere la soluționarea unei cereri cu obiectul celei prezente”, se arată în motivare.

Nu a făcut eforturi să-și achite măcar o parte din daune

Pe lângă aceste aspecte, instanța penală a Judecătoriei Pitești a remarcat faptul că Cioacă nu a plătit până în acest moment daunele morale în valoare de 250.000 de euro către rudele Elodiei Ghinescu (mama și fratele avocatei). Acest aspect a cântărit mult în ochii instanței.

”De asemenea, instanţa are în vedere şi lipsa de interes a condamnatului manifestată faţă de obligaţiile civile stabile în sarcina sa prin hotărârile judecătorești ce fac obiectul prezentului mandat, neexistând nicio dovadă la dosarul cauzei din care să reiasă că ar fi achitat, măcar parțial, obligațiile civile stabilite în sarcina sa, aspecte de natură a reliefa că nu a înţeles şi nu îşi asumă consecinţele faptei săvârşite, fiind evidențiat potenţialul redus de reintegrare socială a acestuia”, se arată în motivarea judecătorilor care au analizat cererea de liberare condiționată solicitată de Cristian Cioacă.

Comportamentul civilizat nu bate atrocitățile

Dezinteresul față de obligațiile impuse de sentința definitivă nu poate fi acoperit de un comportament civilizat și nonconflictual pe care Cioacă se pare că l-ar fi avut în perioada detenției. Judecătorii susțin că o astfel de atitudine afectează profilul moral, social şi infracţional al persoanei, care reprezintă punctul de plecare în analiza dovezilor temeinice de îndreptare.

”Acest profil infracţional a cărui existenţă a fost pe deplin dovedită prin puterea de caracter (în sens negativ) de a comite astfel de fapte constituie punctul de plecare în analiza existenţei dovezilor temeinice de îndreptare. Or, este evident că aşa cum persoana condamnată a deţinut toate trăsăturile de caracter negative, necesare pentru săvârşirea respectivelor infracţiuni, prin simpla acceptare la nivel psihic de a acţiona în aşa manieră, intervalul de aproximativ 9 ani executat efectiv din pedeapsa rezultantă de 16 ani și 8 luni ani de închisoare, în decursul căreia a avut un comportament normal, este nesemnificativ pentru atingerea scopului pedepsei în raport cu capacitatea infracţională anterioară”, au concluzionat judecătorii.

Cristian Cioaca a fost condamnat definitiv, în iunie 2014, la 15 ani de închisoare, pentru uciderea soției sale, avocata Elodia Ghinescu. Totodată, acesta a primit și un spor de pedeapsa de 8 luni de închisoare pentru profanare de morminte, avânt în total de executat 15 ani și opt luni de închisoare. În primă instanță Cioacă a primit o pedeapsă mult mai mare, de 22 de ani de închisoare.

Cristian Cioacă este încarcerat la Penitenciarul Colibași din județul Argeș.

În rechizitoriul procurorilor se arată că polițistul și-ar fi omorât soția pe fondul unor certuri conjugale, după care ar fi încercat să scape de cadavru, tranșându-l în baia locuinței conjugale. Ulterior, polițistul ar fi pus rămășițele într-o geanta de voiaj și le-ar fi transportat cu mașina într-un loc necunoscut.

Anchetatorii nu au descoperit până în prezent niciun fragment de cadavru care ar putea aparține avocatei Elodia Ghinescu.

Fostul polițist a fost trimis în judecată, pe 30 ianuarie 2013, pentru omor calificat și profanare de morminte în dosarul privind moartea soției sale, avocata Elodia Ghinescu, dispărută în vara anului 2007. Crima s-a petrecut în apartamentul din Brașov al celor doi soți, în noaptea de 29/30 august 2007.

Liberarea condiționată a lui Cristian Cioacă s-a judecată al Judecătoria Pitești în data de 23 ianuarie 2023. Sentința prin care s-a respins solicitarea fostului polițist nu a fost contestată.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes