Connect with us
Publicitate

Social

Creștinii ortodocși îi sărbătoresc astăzi pe Sfinții Mihail și Gavril. Peste 43.000 de brașoveni își celebrează onomastica

Publicat

pe

Este zi de mare sărbătoare în toată țara. Creștinii ortodocși îi prăznuiesc astăzi pe Sfinții Mihail și Gavril. La nivel național, peste 1,3 milioane de români își celebrează onomastica, iar în județul Brașov, 43.419 de persoane își sărbătoresc ziua numelui, anunța specialiștii Direcției Județene Comunitare de Evidență a Persoanelor.

Publicitate

Dintre aceștia, 24.297 sunt bărbați care poartă numele Mihai, Mihail, Mihăiță, Gabriel, Gabi, Gavril și Gavrilă. În plus 19.122 de femei care poartă numele Mihaela, Mihaiela sau Gabriela sunt sărbătorite astăzi.

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, cunoscuţi drept conducătorii cetelor de îngeri şi călăuze ale sufletelor spre Rai. Conform tradiţiei, în această zi se face marea pomenire a tuturor morţilor din familie, iar credinţa populară spune că de Sfinţii Mihail şi Gavril nu se lucrează.

În folclorul religios românesc, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat, în comparaţie cu Arhanghelul Gavril. El poartă, uneori, cheile raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului şi veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este dat să mai trăiască. De multe ori, este înâlnit alăturându-se Sfântului Ilie, atunci când acesta tună şi trăsneşte sau orânduieşte singur grindina, cu tunul. El ţine şi ciuma în frâu, asemănător Sfântului Haralambie.

Publicitate

Obiceiul este ca, de Sfinţii Mihail şi Gavril, să se aprindă lumânări atât pentru cei în viaţă, cât şi pentru cei trecuţi la cele sfinte fără lumânare sau dispăruţi în împrejurări tragice. De asemenea, în ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril – despre care se crede că iau sufletele oamenilor când mor – se făcea marea pomenire pentru toţi morţii din familie.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes