Connect with us
Publicitate

Prima pagină

Crème de la crème – un tort de performanță într-o singură clasă

Publicat

pe

Singura clasă de a VIII-a de la Colegiul Meșotă a adunat unii dintre cei mai buni copii din Brașov, cu rezultate incredibile nu doar la învățătură, ci și la sport.

Publicitate

Poate cea mai bună clasă din Județul Brașov își ia adio de la dascăli, odată cu finalizarea Examenului de capacitate și împărțirea albumelor de final de gimnaziu. Este clasa a VIII-a de la Colegiul Național „Ioan Meșotă”.

Cum e să nu cunoști nota 9?

Cu o reputație recunoscută pentru excelența la învățătură, Colegiul Ioan Meșotă a trimis în Examenul de Capacitate din acest an o singură clasă.  Puțini dar buni, elevii au afișat la rezultate de top: 12 note de 10 la Matematică și 9 note de 10 la Limba Română. Jumătate din această duzină glorioasă a bifat perfecțiunea la amândouă materiile, obținând cinci medii generale maxime. Și mai interesant este că această perfecțiune a fost conservată timp de patru ani de două fetițe, care au însemnat „monoton” catalogul cu o singură notă: 10 pe linie. Se numesc Alexandra Curea și Ioana Coteț – prima fiind olimpică la Fizica si Matematica la nivel național. „N-au luat în viaţa lor un 9”, ne spune Dorina Enache, diriginta clasei a VIII-a, profesor de Educatie muzicală. Deși modestă și deschisă, această profesoară trebuie să încerce în aceste zile un sentiment de …mândrie, mai ales că este la final de carieră.

Publicitate

Performanța nu ține doar de studiu

Catalogul Clasei a-VIII–a a fost închis în vremuri de pandemie cu media generală de 9,76 pe clasă. „Sunt copii extrem de ambitiosi. S-a lucrat cu foarte mare responsabilitate și au fost monitorizati atat de bine din punct de vedere intelectual încât pur și simplu au dat rezultate”, declară doamna dirigintă. Însă performanța înseamnă mai mult decât studiu asiduu – ține și de atitudine. „Noi suntem prietenii copiilor, nu penalizăm greselile! Înotdeauna stimulăm, incurajăm și în niciun caz nu lovim in copii. Este un mod prin care atitudinea profesorilor ii determina pe elevi sa mearga mai departe. Mai ales că la noi in școală nu există conflicte între profesori”, subliniază Enache.

„Nu puteai sa te duci la școală nepregătit de jena colegilor tăi”

Un lucru este sigur: copiii nu au devenit peste noapte buni, iar colegiul nu a făcut miracole, ci a patentat de-a lungul timpului strategii, atitudini și metode care nu dau greș. „Eu sunt în prag de pensie, am cunoscut foarte multe cadre. Aici nu mai este vorba de datorie, căci se lucrează cu foarte multă dragoste. Profesorii se pregătesc în permanență pentru a fi la curent cu noutățile din materia lor, dar poate și mai important, cu metodele pedagogice. Nu puteai sa te duci la școală nepregătit de jena colegilor tăi. Ei inspiră respect, nu teamă. Spre exemplu, d-l profesor Brâsan, cel cu care a clasa a făcut matematică, lucrează cu metode atât de bine gândite încât copiii au ajuns să iubească matematica”.

Au mai luat și „burta de pe carte”

Publicitate

Încă de la intrare, acești elevi au fost printre cei mai buni din întreg județul, dar faptul că s-au dezvoltat în patru ani la nivelul potențialului este un indicator al faptului că profesorii –susținuți de părinți – știu să scoată ce-i mai bun din ei. Întrucât parenting-ul atinge noi culmi în popularitate, este clar că metodele „rupte din rai” nu au fost aplicate pentru atingerea rezultatelor. În plus, rezultatele extra-școlare arată că nu este vorba de o „memorare mecanică” – așa-zisa toceală, ci un fond genetic care a fost completat într-un mod minunat de mediul familial și școlar. Spre exemplu, clasa nu a dat rezultate grozave numai la învățătură, ci și campioni la Judo și un loc I la atletism  – la nivel naţional. „Dezvoltarea emoțională este foarte importantă, iar copiii nu-și lasă deoparte pasiunile. O parte din ei au făcut parte din trupa de teatru, cei cu abilități vocale au cântat în cor. Alții practică dansuri modern sau fac parte din trupa de rock a liceului.  Avem judoka, balerine, pictorite, muzicieni, poeți”, mai spune doamna Enache. Singura teamă a ei ține de exodul creierelor: „Eu văd cu ochii omului la apus de carieră. Sper să nu-i pierdem pentru că sunt excepţionali. Dacă își vor continua educația și cariera peste hotare, sper din tot sufletul să se întoarcă și să contribuie la o societate mai bună”.  

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes