Connect with us
Publicitate

Social

Cota de vânătoare a urșilor a fost redusă la jumătate. Academia Română a hotărât ca 220 de exemplare să fie recoltate, în loc de aproape 500, așa cum a propus fostul ministrul al Mediului. Ce spune Tanczos Barna despre această decizie

Publicat

pe

Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii a Academiei Române a anunțat că a aprobat pentru nivelul de prevenție un număr de 140 de exemplare şi 80 de exemplare pentru nivelul de intervenție, în scopul prevenirii pagubelor și accidentelor produse de ursul brun. Asta în condițiile în care fostul ministrul al Mediului, Tanczos Barna semnase un decret pentru împușcare a 481 de de urși care trăiesc în pădurile din România.

Publicitate

Potrivit gândul.ro, la solicitarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, aprobarea s-a dat menținându-se nivelurile acordate pentru anul 2022, după analiza centralizatoarelor intervențiilor și a situațiilor derogărilor pentru specia urs, deci numărul era mai mic cu 261 de exemplare decât cel din solocotarea ministrului Tanczos Barna.

Conform prevederilor legale în vigoare în situații justificate Ministerul Mediului poate acorda derogări, prin ordin al conducătorului autorităţii, cu avizul prealabil al Academiei Române, „cu condiţia să nu existe o alternativă acceptabilă, iar măsurile derogatorii să nu fie în detrimentul menţinerii populaţiilor speciilor respective într-o stare de conservare favorabilă în arealul lor natural“.

Fostul ministru al Mediului, actualul senator UDMR Tanczos Barna, este de părere că avizul Academiei Române privind intervenția în cazul urșilor trebuie să fie eliminat din legislație, iar instituția pe care a condus-o trebuie să implementeze măsurile de prevenire a atacurilor asupra oamenilor, fermelor și culturilor, elaborate în baza studiilor. De partea cealaltă, Academia Română transmisese care sunt limitele legale ale derogărilor pe care le poate aproba un ministru, pentru a se încadra în obligațiile asumate prin directivele europene pentru menținerea echilibrului ecologic.

Publicitate

Tanczos Barna a declarat, vineri, la Radio România Actualități, că se încercă păcălirea populației și „o dezinformare crasă” prin comunicatul transmis recent de Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii (CMN) a Academiei Române.

Fostul ministru al Mediului Tanczos Barna semnase, cu câteva zile înainte de plecarea de la conducerea instituției, un ordin prin care aprobase împușcarea a 481 de urși. Este vorba de cote de prevenire și intervenție pentru populația de urși, adică 426 erau considerați periculoși pentru viața și avutul oamenilor, iar 55 ar avea un potențial infracțional deosebit.

Din datele agregate ale unui studiu, pe care Tanczos Barna și le-a asumat public, reiese că populația de urși bruni din România este între 7.500 și 8.000 de exemplare.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes