Connect with us
Publicitate

Eveniment

Copil mort din cauza gripei, la Brașov. Micuțul, în vârstă de 3 ani, este a treia victimă din România răpusă de boală

Publicat

pe

Publicitate

Tragedie cumplită într-o familie din Brașov. Un copil în vârstă de doar trei ani a murit din cauza gripei. Este al treilea deces înregistrat în România după cele două femei din București care și-au pierdut viața în urmă cu câteva zile. Băiețelul a ajuns în stare gravă la Spitalul de Pediatrie din Brașov, iar medicii s-au luptat să îl țină în viață, însă fără succes. După numai trei zile de la internare, copilul și-a dat ultima suflare pe patul de spital.

„Internat cu o pneumonie gripală. Starea s-a agravat şi a trebuit mutat pe Terapie Intensivă, unde a fost intubat. A venit într-o stare destul de avansată şi decesul s-a produs prin stop cardio-respirator”, a declarat doctorul Marcel Albean, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie Brașov, citat de observatornews.ro.

De mai bine de o lună, la camerele de gardă ale spitalelor României e ca pe front. Holurile sunt pline, saloanele veşnic ocupate, iar medicii epuizaţi, spun jurnaliștii Observator.

„Aproximativ 80% dintre prezentări sunt cazuri de gripă. Dacă vremea se schimbă şi se răceşte, s-ar putea să avem un număr mai mare de prezentări decât acum”, a spus Valeria Herdea, medic de familie şi pediatru, citată de aceeași sursă.

Publicitate

Începând de luni, peste 3 milioane de copii revin la şcoală sau la grădiniţă. Evident, dacă sunt sănătoşi. Dacă nu, există riscul ca virusul să fie în incubaţie. Iar răspândirea lui e o chestiune de ore.

„În interior sunt riscurile mari, mai ales cum la noi la români ne e frică de curent și nu aerisim. Școala trebuie să înceapă, e normal să înceapă. Sunt două lucruri importante, să știm să tușim, adică să acoperim tusea cu cotul, să tușim adică aici, nu în mână și după aceea să atingem suprafețe, iar pentru școlari ar fi foarte bine să aerisim frecvent clasele, iar cei mari să poarte mască”, a declarat Dr. Mihai Craiu, medic pediatru.

Sunt doar câteva recomandări pe care Ministerul Sănătăţii le face. Însă nimeni nu poate obliga profesorii sau elevii să poarte mască. În sălile de clasă învață în jur de 30 de elei. Dacă numai unul vine bolnav la școală este imposibil să nu îi infecteze și pe colegii săi pentru că în săși nu se poate păstra o distanță mai mare de 80 de centimetri între fiecare copil.

„Nu vorbim de un consult medical, nu vorbim de un act medical, vorbim de o discuţie de un minut cu copiii şi observarea atentă dacă aceştia prezintă simptome. În cazul acesta este anunţată familia pentru a merge cu copilul la medicul de familie”, spune Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.

În multe cabinete, medicii spun că jumătate dintre testele de gripă făcute pacienților au fost pozitive. Mulți au febra, dureri de cap, de mușchi, de oase, tuse, strănutat și manifestări digestive. Cei mai mulți copii au și grețuri și vărsături, ceea ce înseamnă că nu pare doar o răceala obișnuită.

Incubația în gripă este relativ scurtă. din momentul infectării și până apar primele semne dureaza foarte puțin. De aceea, epidemiologii recomandă ca persoanele infectate să stea acasă atâta vreme cât au febră înaltă, stranută și tușesc.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes