Connect with us
Publicitate

Eveniment

Copiii de la Şcoala Gimnazială nr. 11, din Braşov, internați cu simptome digestive au fost diagnosticaţi cu Salmonella. Firma şi unitatea şcolară au fost amendate

Publicat

pe

În cursul zilei de 14 ianuarie 2024, s-au prezentat la serviciul UPU din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Brașov, 14 pacienți cu simptomatologie digestivă (greață, vărsături, colici abdominale, scaune diareice apoase, febră, vertij, inapetență).

Publicitate

Până în dimineața zilei de 15 ianuarie 2024, s-au mai prezentat încă 10 copii. Din totalul de 24 de pacienți, la această oră mai sunt internați 4 copii, ceilalți nu au necesitat internare, au primit tratamente de reechilibrare hidroelectrolitică, rețetă la domiciliu, supraveghere medic de familie (pacienții fac parte dintr-un colectiv de elevi – aproximativ 980 elevi, care frecventează after school – ul funcțional din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 11 Brașov).

În urma rezultatelor examenelor de coprocultură recoltate de la cei 4 pacienți internați, a fost identificată bacteria Salmonella, conform rezultatelor de laborator din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Brașov.

Inspecția Sanitară de Stat din cadrul Direcției de Sănătate Publică a județului Brașov a efectuat control la unitatea de învățământ, fiind verificate sălile de clasă din punct de vedere igienico-sanitar, săli de clasă cu destinație „școală după școală”, unde se servește masa caldă în regim catering, conform contractului încheiat între Asociația de părinți din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 11 Brașov și firma de catering S.C. Meganova S.R.L. Brașov.

Publicitate

Au fost verificate în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 11 Brașov, următoarele :

  • substanțele biocide din cadrul școlii, substanțe biocide folosite la dezinfecția mâinilor;
  • meniurile întocmite și elaborate de medicul nutriționist, colaborator al unității școlare, conform Legii nr. 123/ 2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar, cu modificările și completările ulterioare, acestea nefiind actualizate și avizate la zi (neconformitate);
  • fișele de aptitudini ale persoanelor responsabile cu supravegherea în procesul educațional al copiilor precum și fișele privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă ale personalului auxiliar;
  • masa este servită în momentul imediat următor preluării de către reprezentanții unității școlare de la firma de catering a alimentelor;
  • nu s-a putut face dovada unei proceduri privind igienizarea mâinilor elevilor, care ar trebui să se desfășoare între procesul educativ și servirea mesei (neconformitate).

Firma de catering S.C. Meganova S.R.L. Brașov, funcționează în baza Certificării conformității nr. 2267/ 2018, autorizare la cerere, cu spații bine delimitate pentru manipularea, depozitarea, prepararea, stocarea și transportul alimentelor; la ora controlului se constată organizarea deficitară a procesului de producţie alimentară, nerealizându-se orientarea fluxului tehnologic într-un singur sens şi favorizându-se încrucişările între fazele salubre şi cele insalubre, într-un singur punct (neconformitate – Ordinul nr. 976 din 16 decembrie 1998 pentru aprobarea Normelor de igiena privind producţia, prelucrarea, depozitarea, păstrarea, transportul şi desfacerea alimentelor cu modificările și completările ulterioare).

Se asigură funcţionarea instalaţiilor frigorifice, cu monitorizarea zilnică a temperaturii. Spaţiile de prelucrare preliminară a alimentelor (curăţare, spălare, tocare) sunt spaţii cu circuite separate pentru legume, carne, peşte, ouă, igienizate după un plan propriu, cu substanțe de curățenie și substanțe biocide, avizate MS. Au fost verificate fișele de aptitudini și fișele privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.

Pentru neconformitățile constatate, atât la firma de catering, cât și la unitatea școlară, au fost aplicate următoarele sancțiuni conform prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, cu modificările și completările ulterioare :

  • 2.000 lei Școala Gimnazială nr. 11 Brașov
  • 10.000 lei S.C. Meganova S.R.L. Brașov.

Unitățile vor rămâne sub supravegherea serviciului de specialitate din cadrul Direcției de Sănătate Publică a județului Brașov.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes