Connect with us
Publicitate

Social

Copiii cu defecte de vorbire, din Braşov, pot face gratuit logopedie pentru ameliorarea afecţiunilor

Publicat

pe

Asociația Dicta va oferi copiilor și tinerilor cu deficiențe de vorbire terapii gratuite pentru ameliorarea deficiențelor de vorbire. Terapiile vor fi oferite unui grup de 15 copii din Municipiul Brașov, care sunt diagnosticați cu probleme logopedice și care doresc să se înscrie în proiectul „Tehnologie pentru terapie în logopedie!”, finanțat de Primăria Municipiului Brașov.

Publicitate

Noutatea acestor terapii stă în utilizarea celor mai moderne instrumente adjuvante în logopedie, la nivel european. „Cu sprijinul Primăriei Brașov, vom aduce la Brașov instrumente medicale moderne de ameliorare a problemelor de vorbire. Sunt ultimele trenduri în materie de logopedie, la nivel european: cască de neurofeedback audio-conductie osoasă, dispozitivul de întărire a musculaturii fine utilizate în
vorbire, dispozitivele de antrenament respirator împreună cu accesoriile necesare”, a declarat Anca Manciu, președintele Asociației Dicta.

Utilizarea tehnologiei moderne țintește două mari probleme cu care se confruntă mediul școlar : insuficiența cadrelor specializate (logopezi) în tratamentul deficiențelor de vorbire și resursele financiare tot mai precare în rândul părinților din medii defavorizate. Practic, tehnologia medicală modernă poate scurta timpul de terapie și permite unui logoped tratarea unui număr mai mare de copii. „În general, în funcție de gravitatea lor, tulburările de vorbire afectează integrarea copilului în mediul școlar și social. Un copil care nu vorbește corect va fi ținta bulingu-ului și va aduce rezultate școlare slabe. Partea bună este că, spre deosebire de alte tulburări, problemele pot fi rezolvate sau ameliorate cu rezultate foarte bune.

Din păcate, criza economică se resimte cel mai tare în rândul celor mai vulnerabili: părinții acestor copii oricum resimt o stigmă socială iar cei care provin din medii defavorizate nu își mai permit să plătească nici măcar ședințele la tarif social”, a subliniat Anca Manciu.

Publicitate

În România, conform datelor Centrului de Resurse Educaţionale există peste 400.000 de copii cu tulburări de pronunţie, iar numărul logopezilor din şcoli este de trei ori mai mic decât necesarul. Mii de elevi riscă să ajungă la maturitate cu probleme mari de vorbire și, inevitabil, cu stima de sine afectată. Conform datelor din 2020 a Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Evaluare și

Promovare a Stării de Sănătate, printre principalele afecțiuni cronice întâlnite la preșcolarii și elevi se numără tulburările de vorbire (1,1% din populație).

Proiectul va dura 3 luni, timp în care specialiștii organizației vor demara activități de evaluare în școli, suport pentru cadrele didactice în integrarea copiilor cu nevoi educative speciale și 300 de ore de terapie și consiliere.

Proiectul „Tehnologie pentru terapie în logopedie!” este finanțat de Primăria Brașov, în urma Concursului de proiecte sociale 2023, cu o finanțare nerambursabilă de 47.400 lei.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes