Connect with us
Publicitate

Administrație

„Copac urban” de peste 300.000 de lei, în centrul Brașovului. Primăria vrea să monteze un sistem inteligent de filtrare și purificare a aerului cu ajutorul bio-tehnologiei

Publicat

pe

Municipalitatea continuă să caute soluții pentru reducerea poluării din oraș, iar acum apelează și la ajutorul bio-tehnologiei. Primăria Brașov a lansat procedura pentru cumpărarea unui sistem inteligent de filtrare și purificare a aerului. Este vorba despre un așa zis „copac urban”, adică un sistem dotat cu ventilatoare de dimensiuni mari care „inspiră” aer murdar şi „expiră” aer filtrat.

Publicitate

Procesul se realizează prin intermediul unor panouri cu muşchi, iar capacitatea de filtrare a acestui sistem este aproximativ egală cu cea a 275 de copaci. Sistemul va fi testat în zona bulevardului Eroilor, fie în Piața Sfântul Ioan, fie în Livada Poștei – Biblioteca Județeană.

„City-Tree-ul poate fi o soluție pentru zonele în care nu avem spațiul necesar pentru plantarea de arbori, cum ar fi centrul istoric. De aceea ne-am propus, într-o primă etapă, să testăm un astfel de sistem, să îi măsurăm eficiența în filtrarea aerului poluat. Aceste dispozitive găzduiesc culturi de mușchi care atrag poluanți, inclusiv CO2, oxid de azot și praf, transformând aceste substanțe nocive în aer purificat. Teoretic, acest sistem are eficiența de filtrare a 275 de arbori, iar experiența orașelor în care sistemul a fost instalat confirmă rolul benefic pe care îl are pentru reducerea poluării. Un alt avantaj al sistemului, care este dotat și cu senzori care măsoară calitatea aerului este că vom ști care este nivelul de poluare din zonă, dar și care este eficiența City Tree-ului”, a declarat primarul Brașovului, Allen Coliban.

Sistemul trebuie să cuprindă echipamentele necesare instalării unui punct de filtrare a aerului la nivelul solului prin utilizarea unui sistem de tip mobilier urban, care utilizează plante (culturi de mușchi) care absorb particule în suspensie și oxizi de azot, atrag poluanți, inclusiv CO2 și eliberează oxigen, aer purificat. Valoarea aportului de oxigen este echivalent cu 275 de copaci maturi. Peretele viu vertical cu plante va oferi umbră, va fi irigat complet automatizat, alimentat cu substanțe nutritive și va utiliza tehnologia de ultimă oră Internet of Things (IoT) pentru monitorizare si mentenanță.

Publicitate

Calitatea aerului, performanța filtrării și cerințele instalațiilor pot fi monitorizate și analizate de la distanță. Peretele mușchilor irigați produce, de asemenea, prin sistemul de ventilație, un efect de răcire asupra zonei înconjurătoare, ajutând la combaterea efectului insulei de căldură urbană. Ansamblul poate fi utilizat și ca loc de relaxare, având la bază o platforma de lemn de tip bancă.

Sistemul va fi însoțit de o aplicație mobilă care detaliază funcțiile echipamentelor utilizate, precum și performanța din punctul de vedere al parametrilor de mediu. Aplicația este asigurată de furnizor pentru 36 de luni de la punerea în funcțiune și include platforma tip „dashboard” pentru a afișa performanță și statusul echipamentului, precum și componenta de afișare a performantei în raport cu datele specifice de mediu din locul unde a fost instalat.

Municipalitatea a mai încercat să achiziționeze și să testeze un astfel de sistem, dar deoarece caietul de sarcini impunea furnizorului și branșarea sistemului la rețeaua de energie electrică și la cea de apă, companiile care puteau asigura aceste sisteme nu au depus oferte.

Conform actualei proceduri, furnizorul are obligația de a realiza proiectul tehnic, de a asigura transportul și instalarea, apoi, pentru o perioadă de 36 de luni, va trebui să asigure mentenanța sistemului de bio-filtrare: întreținerea mușchilor, a sistemului de irigare, a consumabilelor, tratamentul apei, întreținerea sistemului de ventilație, a componentelor electronice și controlul dispozitivului, precum și accesul la aplicația software a acestui sistem. Municipalitatea va sigura branșarea sistemului la rețelele edilitare.

Valoarea estimată a acestui contract este de 333.776, 03 lei + TVA. Modalitatea de atribuire este prețul cel mai mic. Termenul limită pentru primirea ofertelor este 25 iulie 2022, ora 15:00.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes