Connect with us

Administrație

Contribuția statului la salarizarea preoților crește la 749,25 milioane lei în 2021. Bugetul pentru susținerea cultelor religioase scade cu 89%

Avatar

Publicat

pe

Proiectul de buget de stat elaborat de Guvernul Cîțu prevede reducerea masivă în 2021, cu aproape 89% față de execuția preliminată pe anul trecut, a banilor publici alocați pentru susținerea cultelor religioase, de la circa 249 milioane lei în 2020 la numai 28 milioane lei anul acesta, conform profit.ro

Publicitate

În 2019, finanțarea acordată de stat în acest scop s-a ridicat la peste 269 milioane lei.

Este vorba despre alocările de la buget, prin Secretariatul de Stat pentru Culte din cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG), destinate susținerii cultelor religioase recunoscute din România pentru restaurarea și conservarea lăcașurilor de cult monumente istorice și a bunurilor din patrimoniul cultural național aparținând cultelor, pentru completarea fondurilor proprii necesare întreținerii și funcționării unităților de cult cu venituri mici sau fără venituri, pentru amenajarea și întreținerea muzeelor cultural-religioase, pentru construirea și repararea lăcașurilor de cult, pentru achiziționarea de imobile necesare desfășurării activității unităților de cult și de asistență socială susținute de acestea, pentru sprijinirea activităților de asistență socială organizate de cultele religioase în spitale, centre de plasament, cămine pentru bătrâni și alte forme de asistență, precum și pentru susținerea unor acțiuni cu caracter intern și internațional realizate de cultele religioase din România.

Publicitate

În schimb, contribuția statului la salarizarea personalului de cult este programată să crească cu 2,36% în anul acesta, de la 731,95 milioane lei în 2020 la 749,25 milioane lei în 2021. În 2019 s-a alocat suma de 664,2 milioane lei.

Pentru sprijinirea așezămintelor religioase românești din afara granițelor este prevăzută alocarea aceleiași sume precum în 2020, cifrată la 27,42 milioane lei. În 2019, finanțarea a fost de doar 18,85 milioane lei.

Publicitate

 

Publicitate
1 Comentariu
 • Avatar adam iOAN spune:

  Preotii sa traiasca din ce le dau credinciosii lor !
  Pina una-alta Romania este stat LAIC, asa cum spune proasta de Constitutie !!!
  Avem credinta in suflet, religia pe buze si biserica pe grumaz …

 • Administrație

  Hidroelectrica, Electrica Furnizare, E.ON Energie și Enel, amendate cu două milioane de lei de ANRE

  Avatar

  Publicat

  pe

  Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat marti ca a amendat cu 2,01 milioane lei companiile Hidroelectrica, Electrica Furnizare, E.ON Energie Romania, Enel Energie si Enel Energie Muntenia, pentru nerespectarea reglementarilor privind activitatea de furnizare a energiei electrice in contextul liberalizarii pietei de energie electrica.

  Publicitate

  „Avand in vedere sesizarile primite din partea consumatorilor, ANRE a demarat si a finalizat actiunile de control desfasurate la furnizorii de energie electrica.

  Au fost verificate urmatoarele aspecte: modul de organizare si functionare a centrelor de telefonie (call-center); respectarea obligatiei de a comunica solicitantului, in scris, in termen de maximum 15 zile lucratoare de la data primirii cererii, a unei oferte privind conditiile de furnizare a energiei electrice pe piata concurentiala; respectarea obligatiei de incheiere a contractului de furnizare a energiei electrice in termen de maximum 5 zile de la data transmiterii de catre clientul final a documentelor necesare”, informeaza autoritatea.

  Publicitate

  ANRE a constatat nerespectari ale reglementarilor privind activitatea de furnizare a energiei electrice in contextul liberalizarii pietei de energie electrica si a aplicat sanctiuni dupa cum urmeaza:

  Furnizorul Hidroelectrica a fost sanctionat cu amenda contraventionala in valoare de 410.000 lei pentru: nerespectarea in totalitate prevederilor legale privind modul de organizare si functionare a centrelor de telefonie (call-center); nerespectarea termenului de 15 zile lucratoare de transmitere a ofertelor privind conditiile de furnizare a energiei electrice pe piata concurentiala; nerespectarea termenului de cinci zile de incheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice;

  Publicitate

  Furnizorii Electrica Furnizare si E.ON Energie Romania au fost sanctionati fiecare cu amenda contraventionala in valoare de 400.000 lei pentru: nerespectarea termenului de 15 zile lucratoare de transmitere a ofertelor privind conditiile de furnizare a energiei electrice pe piata concurentiala; nerespectarea termenului de 5 zile de incheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice;

  Furnizorii Enel Energie si Enel Energie Muntenia au fost sanctionati fiecare cu amenda contraventionala in valoare de 400.000 lei pentru nerespectarea termenului de cinci zile de incheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice.

  „ANRE va continua sa deruleze actiuni de control pe masura ce ne vor fi sesizate si alte posibile incalcari ale reglementarilor incidente procesului de liberalizare si nu numai”, arata autoritatea.

  Publicitate
  Citește mai mult

  Administrație

  Lidl donează Primăriei Brașov două suprafețe de teren

  Redactia Brasov

  Publicat

  pe

  Lidl este unul dintre cele mai mari lanțuri de magazine din Europa donează două proprietăți în favoarea Primăriei Brașov. Cele două suprafețe se întind pe 553 de metri pătrați, pe strada A.I Cuza, conform playtech.ro.

  Publicitate

  Este vorba de amenajări rutiere ce au fost demarate de către retailer. Scopul principal al acestor lucrări este pentru a facilita accesul spre magazin. De asemenea, amenajările rutiere vor avea un impact pozitiv și asupra traficului. Ele vor fluidiza traficul din acea zonă, în special în sensul giratoriu. Mai departe, Primăria Brașov se va ocupa de semnalizările rutiere din acea zonă și întreținerea părții carosabile.

  Înainte de Lidl, pe acest teren a funcționat fabrica de ciocolată Cibo. Lanțul de magazine a achiziționat suprafața, cu mai bine de șapte ani în urmă, pentru suma de 2,17 milioane de euro.

  Publicitate

  De asemenea, acum doi ani, Lidl a scos la licitație o suprafață de aproximativ 3.000 de metri pătrați pentru suma de 500 de euro/mp. Suprafața era adiacentă magazinul construi pe strada A. I Cuza. Pe acest teren ar fi trebui să fie construit un hotel.

  Din păcate, compania nu a găsit asociați ce erau dispuși să investească într-un astfel de business. Prin urmare, au ales să scoată la licitație terenul, însă nu au găsit cumpărător.

  Publicitate

  Salariile la Lidl se vor mări de la 1 martie

  Începând de la 1 martie, angajații Lidl vor benefica de o mărire a salariilor, cât și de o serie de facilități și bonusuri. Odată cu începerea lunii, cel mai mic venit al unui angajat va fi de 4.400 de lei brut, adică 2.700 de lei net. De asemenea, toți angajații vor beneficia de o diversificare a pachetului de beneficii.

  Suma de 2.700 de lei net include salariul, primele anuale de Crăciun și de Paște, tichetele de masă, dar și alte tipuri de bonusuri. În primii ani de colaborare, angajații Lidl se bucură de creșteri salariale garantate. Un angajat ce are minim 4 ani de experiență poate câștiga aproximativ 5.000 de lei brut.

  Publicitate

  Cei de la Lidl au pus mereu pe primul loc angajații. Așa că, pachetul de compensații și și beneficii este o prioritate pentru ei. Este o strategia de atragere și retenție a oamenilor ce pot aduce valoare companiei.

  De asemenea, începând de anul trecut, angajații primesc asigurare de sănătate privată. Pe lângă aceasta, ei mai primesc și o asigurare de viață valabilă oriunde, nu doar în România. Această asigurare ocupă cazurile de îmbolnăvire, accident și alte situații asemănătoare.

  Dacă aveți în plan să vă angajați la Lidl, este bine de știut că Lidl oferă cele mai multe zile libere din retailul alimentar. Numărul de zile libere crește constant, mai ales în primii ani de activitate. Prin urmare, se ajunge la 27 de zile libere. Începând de anul trecut, ca și cadou, Lidl oferă o zi liberă angajaților ce sărbătoresc ziua de naștere.

  sursa: playtech.ro

  Citește mai mult

  Administrație

  Pensionarii nu vor mai primi banii fizic, de la poștași. În mediul rural vor fi instalate bancomate

  Redactia

  Publicat

  pe

  În viitorul nu foarte îndepărtat, modul de distribuire a pensiilor din România s-ar putea schimba radical. Modalitatea clasică prin care pensiile sunt distribuite în prezent la nivel național de poștași, care umblă din casă în casă, ar putea deveni o amintire.

  Publicitate

  Potrivit directorului general al Poștei Române, Horia Grigorescu, pensiile nu vor mai fi distribuite fizic, iar acest schimbare ar putea ajuta instituția de stat să supraviețuiască.

  Schimbarea din viitor a acestui mod de distribuție a banilor depinde în mare măsură de planul Poștei Române de a dota așezările urbane mici și pe cele rurale cu bancomate.

  Publicitate

  Pensiile nu vor mai fi distribuite fizic în viitor

  Poșta Română a început în ultimele luni un proces de restructurare care a urmărit punerea activității pe baze moderne, astfel încât compania să rămână un jucător important pe piața de profil.

  Publicitate

  Șeful instituției, Horia Grigorescu, anunță că schimbări importante vor avea loc și în privința modului de distribuire a pensiilor în țară.

  Într-un interviu pentru profit.ro, Grigorescu dezvăluie un plan ambițios și spune că ”pensiile nu vor mai fi distribuite fizic”.

  ”Suntem conștienți că pensiile de stat nu vor mai fi distribuite fizic într-un orizont de timp mediu și de la această realitate va trebui să plecăm dacă vrem să punem bazele unei supraviețuiri reale a Poștei Române, să rămână un jucător important pe această piață”, a spus șeful instituției.

  Publicitate

  Cum ar putea încasa banii acești pensionari

  Instituția are în plan un proiect care vizează dotarea localităților rurale și mici urbane cu bancomate, cu POS-uri și cu servicii financiare în interiorul oficiilor poștale.

  ”Ce am făcut din această perspectivă? Compania are în derulare un proiect în urma căruia, dacă se va concretiza, va permite Poștei Române să doteze localitățile rurale și mici urbane cu bancomate, cu POS-uri, cu servicii financiare în interiorul oficiilor poștale. Rezultatele acestui proiect se vor vedea peste 2-3 ani.

  Vorbim și de constituirea de conturi poștale care, în viitor, vor migra către veritabile conturi bancare. Astfel, venim în sprijinul oamenilor care nu au acces la servicii financiare, dar și în sprijinul companiei, în supraviețuirea și reconstruirea acestei companii în viitor”, a mai spus Grigorescu.

  Citește mai mult
  Publicitate

  De Interes

  >