Connect with us
Publicitate

Administrație

Contribuția statului la salarizarea preoților crește la 749,25 milioane lei în 2021. Bugetul pentru susținerea cultelor religioase scade cu 89%

Publicitate

Publicat

pe

Proiectul de buget de stat elaborat de Guvernul Cîțu prevede reducerea masivă în 2021, cu aproape 89% față de execuția preliminată pe anul trecut, a banilor publici alocați pentru susținerea cultelor religioase, de la circa 249 milioane lei în 2020 la numai 28 milioane lei anul acesta, conform profit.ro

Publicitate

În 2019, finanțarea acordată de stat în acest scop s-a ridicat la peste 269 milioane lei.

Este vorba despre alocările de la buget, prin Secretariatul de Stat pentru Culte din cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG), destinate susținerii cultelor religioase recunoscute din România pentru restaurarea și conservarea lăcașurilor de cult monumente istorice și a bunurilor din patrimoniul cultural național aparținând cultelor, pentru completarea fondurilor proprii necesare întreținerii și funcționării unităților de cult cu venituri mici sau fără venituri, pentru amenajarea și întreținerea muzeelor cultural-religioase, pentru construirea și repararea lăcașurilor de cult, pentru achiziționarea de imobile necesare desfășurării activității unităților de cult și de asistență socială susținute de acestea, pentru sprijinirea activităților de asistență socială organizate de cultele religioase în spitale, centre de plasament, cămine pentru bătrâni și alte forme de asistență, precum și pentru susținerea unor acțiuni cu caracter intern și internațional realizate de cultele religioase din România.

În schimb, contribuția statului la salarizarea personalului de cult este programată să crească cu 2,36% în anul acesta, de la 731,95 milioane lei în 2020 la 749,25 milioane lei în 2021. În 2019 s-a alocat suma de 664,2 milioane lei.

Publicitate

Pentru sprijinirea așezămintelor religioase românești din afara granițelor este prevăzută alocarea aceleiași sume precum în 2020, cifrată la 27,42 milioane lei. În 2019, finanțarea a fost de doar 18,85 milioane lei.

 

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. adam iOAN

    17 februarie, 2021 at 8:37 pm

    Preotii sa traiasca din ce le dau credinciosii lor !
    Pina una-alta Romania este stat LAIC, asa cum spune proasta de Constitutie !!!
    Avem credinta in suflet, religia pe buze si biserica pe grumaz …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes