Connect with us
Publicitate

Administrație

Contre între PNL şi USR-PLUS pe tema viitorului aeroport de la Ghimbav. Liberalii: „USR-PLUS a votat împotriva finalizării Aeroportului”. USR-PLUS: „Nu am votat împotrivă, doar ne-am abținut pentru că nu am văzut înca niciun document justificativ

Publicat

pe

Contre pe tema aeroportului între consilierii judeţeni PNL şi USR-PLUS. Asta după ce grupul USR-PLUS s-a abținut să voteze punctul 3 de pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Consiliu Județean Brașov care prevedea aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru investiția în turnul virtual remote de la viitorul Aeroport Internațional Brașov.

Publicitate

PNL îi acuză pe consilierii USR-PLUS că vor să creeze o polemică în jurul acestui subiect. În replică USR-PLUS acuză Consiliul Județean de lipsă de transparență și spun că nu au access la un document oficial care să ateste declarațiile președintelui Consiliului Județean, Adrian Veștea, cum că ROMATSA aprobă construirea unui turn virtual remote, document pe care l-au solicitat în scris. Mai mult, USR-PLUS acuză liberalii de manipularea opiniei publice.

În ciuda abținerii celor de la USR-PLUS, indicatorii tehnico-economici ai investiției pentru turnul virtual au fost aprobați întrucât grupul USR-PLUS numără doar 8 membri dintr-un total de 35 consilieri județeni.

Reamintim că proiectul turnului de control virtual ar urma să fie realizat în 14 luni la un cost de aproximativ 16 milioane de euro. Cu ajutorul acestuia avioanele ar urma să fie dirijate de controlori de trafic aflați la distanță, în județul Arad. Sursa de finanţare a investiţiei va fi din bugetul CJ Braşov pentru anii 2021 şi 2022, respectiv 20% în acest an, restul de 80% anul viitor.

Publicitate

Ce au transmis cei de la PNL:

„Ziua de ieri – 30 iunie (n.r. alaltăieri) – ne-a adus atât nouă, consilierilor județeni PNL, dar mai ales brașovenilor o surpriză neplăcută.

În ședința de Consiliu Județean Brașov, grupul USR-PLUS a votat împotriva finalizării Aeroportului Internațional Brașov. Și nu o dată, ci de două ori!

Prima dată nu au votat pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți implementării soluției de remote-tower (turn de control virtual) cea aprobată de ROMATSA.

A doua oară, nu au dorit să susțină o rectificare bugetară ce conținea printre altele și o sumă de bani pentru continuarea celui mai important proiect al comunității brașovene, Aeroportul Internațional Brașov.

Publicitate

Din nou este neplăcut să observăm cum oameni care nu au nici pregătire și nici experiență aeronautică vorbesc despre turn virtual sau fizic, despre lungimea pistei de aterizare sau despre mărimea terminalului de pasageri. Fac asta agresiv și mai ales pe rețelele de socializare, acolo unde oricine este la un click distanta de a deveni expert.

În tot acest timp, specialiști în adevăratul sens al cuvântului muncesc zi de zi pentru a finaliza un proiect greu, cu multe provocări. Constructori, ingineri, specialiști în aeronautică, structuri administrative locale, naționale și internațional, cu toții angrenați și dedicați acestui proiect.

Îi asigurăm pe brașoveni că există o hotărâre politico-administrativă de neclintit ce vă duce la bun sfârșit acest proiect vital pentru județul nostru.

De altfel, în afară de USR-PLUS, celelalte forțe politice din Consiliul Județean susțin fără ezitare Aeroportul Internațional Brașov.

De ce joacă la obstrucție cei din USR-PLUS, nu știm să vă spunem cu exactitate. Poate doresc să iasă în evidență cu ceva, poate aleargă după imagine și expunere mediatică sau poate chiar își doresc să blocheze construirea aeroportului.

Facem un apel la colegii ce au votat împotriva finalizării acestui proiect ca fiecare să-și analizeze cu grijă și responsabilitate aria de competențe profesionale.

Publicitate

Ar fi bine ca librarii să vorbească despre cărți, pomicultorii despre livezi și culturi, iar cei din ONG-uri cu expertiza despre animalele fără stăpân.

Îi vom ascultă cu plăcere și atenție știind că sunt cunoscători ai acestor domenii, dar în privința aeroportului, haideți să îi lăsăm pe specialiști să se ocupe de acest proiect”

Răspunsul celor de la USR PLUS:

„USR PLUS susține, fără urmă de îndoială, realizarea proiectului Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav. În același timp, susține transparența decizională necesară în absolut toate proiectele derulate de instituțiile publice, ca pas important înspre reformarea clasei politice și recâștigarea încrederii cetățenilor în instituțiile statului.

În ultima ședință a Consiliului Județean Brașov, consilierii județeni USR PLUS s-au abținut de la votarea punctului 3 al ordinii de zi, reprezentând aprobarea unor indicatori tehnico-economici legați de construirea turnului de control virtual (remote) din cadrul proiectului Aeroportului Brașov. Motivul este unul cât se poate de simplu și are legătură cu principiile bunei guvernări: lipsa transparenței decizionale și nerespectarea legislației cu privire la dreptul consilierilor județeni de a accesa documentele de interes public, pentru a vota în cunoștiință de cauză. Nici în acest moment consilierii județeni nu au access la un document oficial care să ateste declarațiile președintelui Consiliului Județean cum că ROMATSA aprobă construirea unui turn virtual. Dacă această decizie ROMATSA există, ea nu a fost prezentată consilierilor USR PLUS până în acest moment, acesta fiind motivul pentru care aceștia s-au abținut la vot.

Publicitate

Nu putem să angajăm banii contribuabililor în baza unor declarații politice de presă, ci doar în baza unor documente oficiale și asumate de instituțiile emițătoare. Consiliul Județean nu este o instituție ce ia decizii în baza declarațiilor de presă ale președintelui CJ, ci este o instituție publică ce funcționează în baza unei legislații clare, definite de reprezentanții poporului în Parlamentul României.

Consilierii au fost aleși în baza unui mandat dat de cetățeni, cărora li s-au promis impunerea transparenței decizionale și respectul față de cheltuirea banului public, mandat pe care îl vor duce la capăt, respectându-și principiile și promisiunile, indiferent de potențialele prejudicii de imagine aduse de eventualele manipulări ale opiniei publice.

Reprezentanții PNL demonstrează încă o dată că nu înțeleg care este baza mandatului primit de la cetățeni: decizii transparente, dezbateri publice, cheltuirea responsabilă a banului public. Cât timp aceste principii de bază nu sunt respectate, nu există nicio speranță ca vechea clasă politică să se reformeze.

Atacurile personale din comunicatul emis de PNL dovedesc imaturitate politică și au ca scop doar manipularea opiniei publice. Angajarea în lupte politice sterile și fără niciun interes sau impact real față de bunăstarea cetățenilor nu face parte din programul politic al USR PLUS, prin urmare nu vom răspunde cu aceeași monedă, considerând că cetățenii fac foarte ușor distincția între declarații politice și lupta pentru principii, dezvoltare, reformă instituțională.

Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav este probabil cel mai important proiect de infrastructură aeriană din România de după Revoluție. Asta presupune responsabilitate din partea factorului politic și îi atenționăm pe colegii de la PNL că acest proiect nu poate fi folosit ca armă politică și electorală la nesfârșit.”

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes