Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Containere anti-urs, unice în ţară, montate la Băile Tuşnad

Publicat

pe

Mai multe containere anti-urs, unice în România, au fost date în folosinţă, vineri, la Băile Tuşnad, acestea fiind achiziţionate în cadrul unui proiect pilot ce vizează convieţuirea dintre om şi urs, care se derulează în localitate şi care a fost iniţiat de WWF România.

Cele cinci tipuri de containere vor fi testate mai multe luni, inclusiv în perioada sezonului estival, urmând să se decidă, apoi, care dintre ele vor fi folosite.

Primarul staţiunii, Butyka Zsolt, a declarat vineri că achiziţionarea acestor containere, în premieră în România, este un pas uriaş pentru comunitate, care va duce la creşterea siguranţei în oraş şi şi-a exprimat speranţa că şi alte localităţi vor învăţa din experienţa obţinută în cadrul proiectului.

În anul 2021, numărul pagubelor provocate de urşi era foarte mare în Băile Tuşnad, localnicii organizând chiar şi un marş prin care au dorit să atragă atenţia asupra situaţiei disperate în care se aflau, în contextul în care urşii erau prezenţi în staţiune în fiecare zi, intrau în case, în pensiuni sau mergeau fără frică pe străzile din oraş.

Publicitate

Drept urmare, primarul localităţii a creat un grup de lucru, din care fac parte toţi factorii implicaţi, şi s-au luat primele măsuri pentru a ţine animalele la distanţă.

Autorităţile au curăţat oraşul de tufişuri sau buruieni, unde urşii ar fi putut sta ascunşi, au tăiat pomii fructiferi de pe domeniul public şi împreună cu organizaţii neguvernamentale au derulat proiecte care au pus accent pe conştientizarea importanţei convieţuirii dintre om şi urs.

De asemenea, au avut loc relocări şi chiar împuşcarea unora dintre urşi, iar în prezent exemplarele care se apropie de oraş sunt monitorizate permanent.

Achiziţionarea celor 16 containere de deşeuri anti-urs s-a făcut cu finanţarea oferită de WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) în cadrul proiectului pilot „Siguranţă pentru oameni – protecţie pentru urşi”.

Coordonatorul echipei de lucru în cadrul acestui proiect, iniţiat de WWF România în parteneriat cu Primăria Băile Tuşnad şi Asociaţia Project Bag, biologul Imecs Istvan, a declarat vineri că anul trecut, în timpul conferinţe ştiinţifice „Tuşnad Eco Bear”, a fost prezentate mai multe containere anti-urs folosite în Parcul Naţional Tatra şi aşa s-a născut ideea să se testeze unele şi la Băile Tuşnad.

„Acestea au fost testate pe urşi în Slovacia, deci nu mai avem îndoieli că ursul nu poate să ajungă la deşeuri. Însă, trebuie să testăm în oraş să vedem comunitatea şi turiştii cum le folosesc, care sunt cele mai adecvate, unde sunt zonele unde avem nevoie de astfel de recipiente. Şi în sezonul turistic le vom testa, după care vom lua decizia şi vom mai cumpăra şi vom schimba modelele vechi care, practic, credem că nu funcţionează”, a spus Imecs Istvan.

Acesta a spus că e foarte important ca localnicii şi turiştii să le folosească în mod corespunzător, să închidă uşile şi să nu lase deşeurile afară.

La darea în folosinţă a containerelor anti-urs a participat şi Cistian-Remus Papp, coordonatorul Departamentului specii sălbatice şi arii protejate de la WWF România, care a vorbit despre importanţa proiectului de la Băile Tuşnad, staţiune unde se află un coridor important de deplasare pentru carnivorele mari, acesta fiind şi motivul pentru care se înregistrează atât de multe interacţiuni între om şi urs.

A punctat faptul că proiectul îşi propune să demonstreze faptul că este posibilă convieţuirea dintre om şi urs.

„Până la momentul de faţă, ce am reuşit noi să facem a fost să aducem laolaltă toate părţile interesate, care au fost consultate, sigur, la începutul iniţiativei, am văzut care este viziunea fiecăruia legat de rezolvarea acestor probleme. Şi aici vorbim de la primărie la reprezentaţii fondurilor cinegetice, vorbim de sectorul silvic, ai protecţiei mediului, tur operatori şi aşa mai departe. Şi împreună am reuşit să gândim cele mai bune soluţii, le-am testat de-a lungul timpului, vorbim despre o iniţiativă care durează deja de doi ani şi cu siguranţă rezultatele pe care le-am obţinut sunt destul de promiţătoare”, a declarat Cistian-Remus Papp.

El a mai spus că se observă o îmbunătăţire a situaţiei, iar eforturile depuse au dat roade, în contextul în care în urmă cu trei au fost înregistrate 220 de apeluri la 112 prin care era semnalată prezenţa urşilor, iar în 2024 nu s-a înregistrat niciun astfel de apel.

Cristian Remus-Papp a făcut referire şi la măsurile care s-au luat până acum, inclusiv faptul că există instalate foarte multe garduri electrice în jurul proprietăţi din oraş, dar şi că a crescut nivelul de comunicare şi de conştientizare la nivelul comunităţii.

La Băile Tuşnad a fost prezent şi Tibor Hartel, ecolog la Universitatea Babeş – Bolyai, din Cluj-Napoca, care a menţionat că Băile Tuşnad este un model pentru alte oraşe din ţară şi din străinătate care se confruntă cu astfel de probleme, întrucât aici s-a creat „o comunitate de practică”, formată din toţi factorii relevanţi, care a implementat soluţii, iar în oraş există un fond de toleranţă, oamenii fiind deschişi să creeze ei nişte reguli şi se le respecte.

„Peste tot în Europa şi în lume, prezenţa carnivorelor mari în zona oamenilor este în creştere. Din varii motive, inclusiv schimbările climatice forţează aceste animale să se apropie de oameni. La Tuşnad, însă, această expunere nu este datorită schimbărilor climatice, nu este una recentă, este una istorică. Este coridor ecologic aici, aşa cum dumneavoastră aveţi rutele dumneavoastră, pe care le frecventaţi zilnic: la locul de muncă, înapoi acasă şi se poate prezice asta, aşa şi urşii au această rută, care nu s-a format ieri. Şi ce este foarte important şi interesant: comunitatea locală de aici cunoaşte acest lucru şi avem un fond, un capital important, o toleranţă extraordinară, pentru că prezenţa ursului s-a impregnat în cultura umană şi atunci, de aceea, Băile Tuşnad este o localitate model, pentru că aici oamenii coexistă cu urşii, urşii noi mai vizitează zona asta în permanenţă şi crearea unui succes, unei poveşti de succes, de coexistenţă este extrem de relevantă pentru toate oraşele care sunt expuse sau vor fi expuse”, a declarat Tibor Hartel.

Acesta a făcut referire şi la organizarea la Băile Tuşnad a singurei conferinţe din ţară despre promovarea şi găsirea unor soluţii de coexistenţă urs şi carnivore mari, dar şi despre amenajarea unui spaţiu, Berar Cave, unde oamenii pot cunoaşte o altă perspectivă asupra urşilor.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes