Connect with us
Publicitate

Social

Consumul drogurilor în școlile din România a devenit un fenomen îngrijorător. Care sunt semnele la care părinții ar trebui să fie atenți

Publicat

pe

Publicitate

Drogurile au ajuns să se vândă ca bomboanele în multe școli din România. Statisticile arată că numai în anul 2023, la nivel național, în jur de 3.000 de tineri au fost declaraţi consumatori, iar îngrijorător este faptul că acest obicei distructiv începe de la vârste tot mai fragede. Specialiştii vin cu câteva sfaturi pentru ca părinții să poată depista mai ușor dacă copilul lor este consumator de substanțe interzise, anunță observatornews.ro.

Potrivit statisticilor antidrog, aproape 3.000 de adolescenți şi elevi din şcolile din ţară au fost declarați consumatori de droguri anul trecut. Numarul real al tinerilor care consuma substante interzise este insa mult mai mare, iar media de vârstă de la care incep să consume este de 13 ani.

„În toate şcolile se consumă droguri, e ceva inevitabil. Oamenii vor să încerce şi nu sunt informaţi despre riscuri. Au nevoie de o modalitate de a evada şi poate au şi probleme în viaţa lor personală şi încearcă să compenseze cumva sau poate nu că merge ceva greşit dar nu se simt ei înşişi dacă nu sunt sub influenţa a ceva, fie alcool fie droguri”, a spus un elev.

Efectele stupefiantelor sunt diferite în funcţie de compoziţie. Anul trecut 26 de noi droguri au fost identificate în Europa şi trecute pe lista celor interzise. 22 dintre ele au fost găsite şi în România.

Publicitate

„Dealerii dezvoltă alte noi substanţe care să nu se supună legii şi care au un efect mult mai nociv decât cele tradiţionale. Sunt substanţe chimice realizate în laborator care au fost dezvoltate să imite efectele drogurilor tradiţionale. Din anul 2008 la nivel mondial şi în special la nivel european au fost identificate în jur de 950 de astfel de substanţe”, a declarat Bogdan Gheorghe, medic antidrog, pentru aceeași sursă.

Părinţii şi profesorii ar trebui să fie atenţi la semne şi să apeleze la specialişti. Ochii roşii, pupilele dilatate şi comportamentul agresiv sunt doar câteva dintre semnele care ar trebui să le dea de gândit adulților. În plus, performanțele școlare ar putea scădea din cauza consumului de substanțe interzise.

Consumatorii pot avea halucinaţii, episoade de paranoia, un comportament violent. Li se dilată pupilele, transpiră excesiv şi au stări de greaţă. Iar în caz de supradoză se poate ajunge şi la hipertensiune, leziuni pulmonare sau chiar atac de cord. 42.000 de români au primit asistenţă de specialitate anul trecut. Pentru cei care au probleme cu drogurile autorităţile au pus la dispoziţie numărul TelVerde – 0.800.8.700.70.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes