Connect with us
Publicitate

Economic

Constructorii vând case la roșu din lipsă de fonduri. Se opresc construcțiile din cauza lipsei de clienți

Publicitate

Publicat

pe

seven construction workers standing on white field

Explozia prețurilor la materiale și cererea mai mică pentru locuințe i-au determinat pe unii constructori să oprească lucrările deja începute, anunță Știrile PROTV. La Brașov, pe de altă parte, asistăm la a doua cea mai mare creștere a prețurilor pe metru pătrat din întreaga țară.

Publicitate

În multe cazuri casele sunt ridicate, dar lipsesc finisajele pentru că nu sunt clienți. Și cei care construiesc în regim propriu s-au trezit că nu mai au bani să continue din pricina costurilor uriașe.

În zona capitalei au apărut în ultimii ani cartiere întregi cu blocuri și case. Dar unii constructori au început să amâne anumite proiecte, din cauza scumpirilor la materiale și a cererii mici pentru locuințe.

“Dezvoltatorii din zona s-au blocat pentru că cererea este mică comparativ cu anul trecut, unități locative sunt cu 10% mai mult iar cumpărătorii ajutau dezvoltatorul cu un avans de 15%-20%, acesta reprezentând pentru ei un cost de construcție de 40%. Ajutându-se de avans ei puteau să finalizeze 90% din proiect”, susține Alexandru Nedelcu, Consultant Imobiliar.

Publicitate

Cu locuințele nevândute, unii dezvoltatori nu și-au mai permis să continue proiectele. Iar un împrumut la bancă ar fi fost riscant în această situație.

Într-un cartier din localitatea Tunari, județul Ilfov, s-au construit în ultima perioadă zeci de case. Deşi niciuna nu e finalizată, muncitorii lucrează doar la câteva dintre ele. Mare parte dintre case sunt ridicate, au acoperiș, au geamuri însă construcția lor s-a oprit deocamdată aici.

“Sunt materiale și echipamente al cărui preț s-a dublat triplat, și materiale al cărui preț a crescut cu 20, 30, 40 la sută. O casă de nivel mediu ar fi costat 600 de euro pe metrul pătrat, iar la acest moment se poate ridica la 800 de euro pe metrul pătrat construit. Cunoaștem oameni care s-au oprit din construit, au resurse și speră că prețul materialelor vă reveni la normal sau va scădea”, explică Sorin Lăpădatu, director general în construcții.

Pe platformele pe care se publică anunțuri imobiliare sunt și proprietari care încearcă să își vândă casele la roşu sau neterminate.

Se scumpesc locuințele în Brașov

Conform Index imobiliar, Brașovul are a doua mai mare scumpire din țară a prețului pe metru pătrat, în primul trimestru din 2022.

Publicitate

Preţul mediu pe metru pătrat al locuinţelor a urcat în medie cu 7,9% în primul trimestru din acest an, faţă de media ultimelor luni din 2021, potrivit unui comunicat al KIWI Finance, remis, marţi, Agerpres. Prin comparație, creșterea în Brașov este de 13,5%, a doua cea mai mare din țară.

Preţul a avut ca principali vectori de creştere Bucureştiul, alături de Sibiu, Ilfov, Braşov şi Oradea, unde majorarea preţurilor medii din tranzacţii a depăşit 10%, potrivit Indexului imobiliar KIWI Finance, indicele de accesibilitate rămânând la un nivel sustenabil. În fapt, creşterea fiecărui segment în parte (apartamente şi case) a fost de circa 9%-10% în primul trimestru, ea fiind „mascată” de creşterea puternică a ponderii caselor în total vânzări.

”Cel mai mare salt în primul trimestru s-a înregistrat în Sibiu, de aproape 20%, până la 1.271 euro/mp, în timp ce în Braşov creşterea trimestrială a fost de 13,5%, până la 1.256 euro/mp, iar în Oradea s-a consemnat un avans de 12,4%, până la 1.089 euro/mp”, mai arată sursa citată.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes