Connect with us
Publicitate

Administrație

Construcții SA, firma care era angajată să construiască remiza PSI şi clădirea energetică la Aeroportul Braşov: „Au fost interesați doar de o campanie electorală. Proiectul Aeroportului Brașov este paralizat total, nu mai lucrează mai nimeni”

Redactia Brasov

Publicat

pe

Autoritățile din Brașov anunță rezilierea contractului cu firma sibiană Construcții SA, pentru realizarea mai multor obiective din cadrul viitorului aeroport din județul vecin. Conducerea firmei de construcții susține, însă, că ei sunt cei care au cerut rezilierea contractului. Și că, din punctul lor de vedere, proiectul este prost gestionat.

28,5 milioane de lei, fără TVA, este valoarea contractului semnat între Consiliul Județean Brașov și Construcții SA în ianuarie 2019, contract care avea drept obiectiv realizarea a nouă obiective din cadrul viitorului Aeroport internațional Brașov: de la clădire energetică, la remiza PSI, parcare și drum de acces, drumuri tehnologice interioare la rețele interioare. După semnarea contractului, obiectivul de amenajare a porților și împrejmuirii a fost scos din contract, din cauza că trebuia reproiectat ca urmare a cerințelor Administrației bazinale de apă Olt.

La începutul acestei săptămâni, autoritățile din Brașov au anunțat că, de fapt, au reziliat contractul cu Construcții SA încă de anul trecut. ”Deși autoritatea contractantă a notificat în repetate rânduri antreprenorul cu privire la îndeplinirea defectuoasă a contractului, acesta nu și-a respectat obligațiile la termenele și în condițiile stipulate în contract, motiv pentru care Județul Brașov a transmis antreprenorului notificarea de reziliere a contractului în 7 octombrie 2020. În urma efectelor acestei notificări de reziliere, Acordul Contractual nr. 1/85/04.01.2019 a fost reziliat începând cu data de 23 octombrie 2020, din cauza neîndeplinirii acestuia”, se arată într-un anunț publicat pe pagina de Facebook a Aeroportului internațional Brașov.

Publicitate

După reziliere, susțin brașovenii, a fost realizată și o expertiză tehnică, din care rezultă că cei de la Construcții SA au ”întârziat în mod nejustificat execuția lucrărilor, beneficiarul fiind îndreptățit la rezilierea contractului”. “SC Construcții SA Sibiu nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale, astfel încât la data de terminare a lucrărilor preconizată conform contractului, antreprenorul a executat doar 11,7% din contract. Județul Brașov a făcut demersurile de preluare a amplasamentului, dar în urma repetatelor tergiversări cauzate de antreprenor, reintrarea în posesia amplasamentului s-a realizat abia în luna ianuarie 2021”, mai anunță sursa citată.

Adrian Homan, directorul general al Construcții SA, spune că lucrurile sunt eronat prezentate de către autoritățile brașovene. ”Noi am reziliat contractul, deoarece au fost interesați doar de o campanie electorală a anului 2020. Proiectul Aeroportului Brașov este paralizat total, nu mai lucrează mai nimeni în ziua de azi, doar câțiva muncitori de la Bog`Art (firma angajată să ridice terminalul – n.r.). Ei și-au făcut campanie electorală și când să continuăm lucrările, nu au mai prelungit contractul. Contractul acesta expira în noiembrie, nu era normal să îl prelungească dacă voiau să termine lucrarea?”, spune Adrian Homan, pentru Turnul Sfatului.

Publicitate

Directorul general al Construcții SA contestă și procentul de realizare a contractului, comunicat de autoritățile brașovene. ”Nu este adevărat, vă pot trimite fotografii pentru a vedea stadiul șantierului în care nu s-a mai vrut prelungirea contractului”. Adrian Homan spune că, din punctul lui de vedere, o mare problemă în derularea contractului a fost faptul că autoritățile brașovene nu au personal specializat în construirea de aeroporturi. ”Eu lucrez de 27 de ani în domeniul construcțiilor. Iar când construiești ceva special, îți trebuie oameni cu experiență în acel domeniu. Când faci un baraj nu poți pune un inginer de drumuri să îți avizeze barajul. Asta se întâmplă în cazul aeroportului, unde autoritățile lucrează cu o serie de consilieri care nu știu ce înseamnă ridicarea unui aeroport. Nu aveam cu cine să discutăm problemele specifice, nu există personal calificat. Au tratat acest proiect ca și cum ai ridica o casă”, spune Adrian Homan.

“Nimeni nu și-a dat seama că Aeroportul din Brașov este doar o poveste. Cum să termini o astfel de investiție când tu nu ai nici măcar proiectat turnul de control? Nu există accese, nu există stații de pompare, nu există radare, nu există nimic, nimic. E făcută doar o hală din metal și sticlă, ridicată de Bog’Art, dar în rest nimic. Am spus tot timpul: nici în 2025 nu vom putea vorbi despre Aeroportul Brașov. În plus, amplasamentul este greșit ales: știți ce curenți sunt acolo, între munți?”, adaugă Adrian Homan.

Referitor la turnul de control, chiar în cursul zilei de azi (13 aprilie), autoritățile din Brașov au anunțat că au de ales între trei soluții de turn de control (clasic, virtual/digital sau remote), decizia finală aparținând reprezentanților Romatsa.

Publicitate

În ceea ce privește restul lucrărilor din contractul reziliat cu Construcții SA, CJ Brașov va organiza o nouă licitație. Iar firma sibiană de construcții va fi chemată în instanță. ”Pentru recuperarea prejudiciilor cauzate Județului Brașov din motivul neîndeplinirii contractului de către antreprenorul SC Construcții SA, Consiliul Județean va face demersuri atât în instanță, cât și cu asiguratorul antreprenorului, în vederea recuperării sumelor rezultate”, se mai arată pe pagina de Facebook a Aeroportului internațional Brașov.

La Sibiu, Construcții SA a avut în ultimii ani trei contracte cu Primăria sau Consiliul Județean Sibiu care au fost reziliate înainte de finalizarea lucrărilor prevăzute: cel pentru prima etapă de modernizare a Stadionului municipal, cel pentru ridicarea unui nou Liceu de Artă și cel pentru reabilitarea Secției de Neurologie a Spitalului Județean Sibiu. Pentru fiecare situație, reprezentanții Construcții SA au arătat că, de fapt, tot autoritățile se fac vinovate de reziliere, relatează turnulsfatului.ro.

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea
Publicitate
Publicitate

De Interes

>