Connect with us
Publicitate

Administrație

Consolidarea clădirilor cu risc seismic, o prioritate pentru ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea. Doar 26 de imobile au fost consolidate în ultimii 30 de ani

Publicat

pe

Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, anunță că prioritatea majoră a mandatului său este consolidarea clădirilor cu risc seismic, pentru că, în ultimii 30 de ani, s-au consolidat doar 26 de clădiri, 19 fiind în București. Ministrul precizează că există bani, există viziune, dar este nevoie și de implicarea autorităților locale, scrie profit.ro.

Publicitate

„Consolidarea clădirilor cu risc seismic rămâne o prioritate majoră a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și a mandatului meu pentru că dezvoltarea unei țări nu se poate face doar reacționând la situații de criză sau stimuli sporadici ori investind doar atunci când ceva ne surprinde sau ne sperie”, a transmis ministrul Devoltării.

Adrian Veștea afirmă că, în condițiile în care, în ultimii 30 de ani, s-au consolidat din bani publici doar 26 de clădiri, dintre care 19 în Capitală, a fost necesară o schimbare de paradigmă în abordarea situației clădirilor cu risc seismic.

„Această schimbare s-a produs: avem viziune, avem bani, avem legislație, dar avem nevoie și de implicarea tuturor autorităților locale, întrucât reducerea riscului seismic atât la clădirile publice, cât și la blocurile de locuințe este o responsabilitate comună, iar măsurile propuse se adresează deopotrivă cetățenilor și autorităților”, a mai transmis ministrul.

Publicitate

Acesta vorbește despre Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, pentru care a semnat recent 3 contracte de finanțare, în valoare totală de 124.050.098,37 de lei, care vizează consolidarea Școlii Gimnaziale Calotești din comuna Budeasa (jud. Argeș), a Palatului Administrativ din județul Dâmbovița și a Liceului „Voievodul Mircea” din Târgoviște.

„Încurajez toți edilii și responsabilii din administrația locală și centrală să aplice pentru finanțare, pentru că avem școli, spitale, clădiri publice, blocuri de locuințe inventariate care așteaptă de ani de zile să intre în procesul de consolidare și reabilitare antiseismică. Oferim sprijin financiar și prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare de 282 milioane de euro, pentru 238 de clădiri (blocuri de locuințe, spitale și școli), fiind semnate toate contractele de finanțare, iar 59 de proiecte sunt deja în etapa de implementare, cu lucrările de construcții începute”, a mai transmis ministrul.

Acesta s-a referit și la Programul „Școli sigure și sănătoase”.

„Identificăm și reabilităm școlile cu risc seismic sau cu vulnerabilități care afectează semnificativ procesul educațional, iar, prin Programul ”Mihail Cantacuzino”, vom consolida clădirile spitalelor publice și alte clădiri din sistemul de sănătate, parte a infrastructurii critice”, a mai transmis Veștea.

Potrivit acestuia, siguranța oamenilor care trăiesc, lucrează sau trec zilnic pe lângă aceste clădiri este primordială, iar Ministerul Dezvoltării este pregătit să susțină efortul de consolidare, efectele pozitive nefiind strict estetice sau structurale, ci și economice și sociale pe termen lung.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Observator

    20 octombrie, 2023 at 3:58 pm

    E al dracului de greu sa te mentii in centrul atentiei cu orice pret cand nu esti ministrul transporturilor…😂😂😂; si atunci stai toata ziua si iti storci mintea ca sa iesi cu ceva,nu conteaza cu ce,doar,doar te remarci si tu cu ceva ! Jalnic ! Iar cum stau lucrurile,slabe sanse la postul de ministru al transporturilor din 2024 !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes