Connect with us
Publicitate

Administrație

Consilierii locali PNL Brașov anunță că nu vor vota Bugetul pe anul 2022: „Nu ne sunt puse la dispoziție informațiile necesare îndeplinirii mandatului în condițiile legii”

Publicat

pe

Publicitate

Proiectul de buget al municipiului Brașov, pus deja în dezbatere publică, prevede sume ușor mai mici față de bugetul anului 2021, notează Radio România Brașov FM.

Astfel, la partea de venituri, estimările sunt la 1,065 miliarde lei față de 1,070 anul trecut. Partea de cheltuieli este estimată la 1,210 miliarde lei, față de 1,255 miliarde lei anul trecut.

În secțiunea de investiții proiectul prevede sume mai mici, atât pe partea de venituri, cât și pe cheltuieli. În schimb, pe secțiunea de funcționare, cheltuielile sunt estimate a fi mai mari față de 2021. Cu aproximativ 100 milioane lei.

În secțiunea de funcționare sunt cuprinse sumele pentru salarii, dar și pentru gopodărirea orașului. O ajustare în minus față de proiectul de anul trecut este și segmentul proiectelor europene și cu finanțare națională. Anul trecut era o estimare de peste 390 milioane lei. Anul acesta, proiectul prevede o sumă de 160 milioane lei.

Publicitate

În ansamblu, proiectul de buget prevede continuarea unor proiecte începute în vechea administrație, precum și alocarea de fonduri pentru mai multe tipuri de documentații tehnice, pentru strategii sau planuri. Trebuie amintit, însă, că municipalitatea nu a precizat gradul de execuție a bugetului pe 2021.

Proiectul de buget va fi în dezbatere publică până la începutul lunii februarie, iar apoi, intenția este să intre în aprobarea aleșilor locali, în ședința din 11 februarie.

Consilierii locali PNL Brașov nu vor vota bugetul

Consilierii locali PNL din municipiul Brașov spun că nu vor vota bugetul pe anul 2022.

„Nu ne sunt puse la dispoziție informațiile necesare îndeplinirii mandatului în condițiile legii, argumentează aceștia prin urmare nu vom vota, în necunoștință de cauză, proiectul de buget al municipiului Brașov.” argumentează aceștia conform unui comunicat remis redacției.

„Miercuri, pe 19 ianuarie, domnul primar Coliban a convocat o întâlnire cu liderii de grup PNL, USR și PSD, la care am participat, începând cu ora 19. Dânsul ne-a prezentat varianta de buget, în lipsa înmânării unor documente; a fost o discuție de o oră, în care dumnealui a citit din niște înscrisuri și cam atât. Cum era firesc, i-am cerut să ne trimită bugetul detaliat pentru a-l studia, pentru că nu puteam să ne pronunțăm așa, în grabă, asupra bugetului Brașovului, doar pe baza unei lecturi realizată de dânsul în cadrul acelei întâlniri. Am încheiat întâlnirea atunci, urmând ca a doua zi, joi, 20 ianuarie, domnul primar să ne trimită bugetul, pentru ca fiecare lider de grup să îl analizeze împreună cu colegii săi, urmând ca vineri să ne întâlnim cu toți consilierii locali, pentru a avea o discuție.

Din păcate, a doua zi, joi, nu am primit nimic, nicio informație despre buget. În acea zi au urmat alte discuții și vineri, pe 21 ianuarie, la ora 10, am primit niște pagini în Excel cu ceva extrase din buget – 8 pagini, nicidecum prezentarea detaliată a acestuia, pe capitole bugetare. În continuare, în aceeași zi, tot vineri, la ora 16, domnul primar ar fi vrut să ne întâlnim pentru buget. Mulți dintre colegi erau la serviciu, intervalul de timp era prea scurt pentru o analiză temeinică și serioasă, astfel că, având în vedere importanța acestui proiect pentru comunitatea brașoveană, i-am solicitat domnului primar să ne revedem marți, 25 ianuarie. Apoi le-am cerut în mod expres, în mod repetat, prin e-mailuri, atât domnului primar, cât și doamnei de la Serviciul Buget să ne trimită varianta completă a proiectului de buget de venituri și cheltuieli al municipiului Brașov. Repet: tot ce ni s-a pus la dispoziție au fost 8 tabele Excel cu ceva extrase, care au fost publicate și pe site-ul Primăriei. 

Nici până azi, 25 ianuarie 2022, la ora 12:00, noi nu am primit varianta completă și integrală a bugetului. Fie domnul primar face acest lucru în mod deliberat, fie din neștiință, oricum ar fi, nu există niciun motiv legal care să justifice refuzul  domnului primar de a pune la dispoziția consilierilor locali informațiile în forma solicitată.” conform comunicatului mai sus amintit.

„La un moment dat, într-o exprimare destul de agresivă, dânsul mi-a transmis că <<e complicat bugetul>> și că <<e dificil tot bugetul de 60 pagini pentru consilierii locali să-l citească>>. Nu știu cum de a ajuns domnul primar la asemenea concluzii și de ce ajunge să îi desconsidere pe colegii mei consilieri locali. Nu voi accepta acest refuz și nici astfel de explicații. Datoria dânsului, potrivit prevederilor legale, este să ne transmită ceea ce-i solicităm. Să nu se aștepte că vom vota în necunoștință de cauză sau că vom vota proiectul în condițiile în care informațiile vor fi trimise cu foarte puțin timp înaintea ședinței de Consiliul Local.” a transmis viceprimarul Sebastian Rusu în același comunicat.

„Îi reamintim domnului primar că are datoria să colaboreze cu noi, să ne pună la dispoziție informațiile necesare pentru îndeplinirea mandatului în condițiile legii, în caz contrar nu vom vota. Le-am atras atenția și dânsului, și domnului David Dragoș de la Agenția Metropolitană că le-am solicitat documente și că acestea nu ni s-au trimis integral, în forma completă, pe care am solicitat-o. Pe 12 ianuarie, am retrimis solicitarea consilierilor locali PNL către Agenția Metropolitană și Asociația Metropolitană de Transport, de a ne trimite balanțele analitice. Nu le-am primit nici până astăzi! Lucrurile acestea se întâmplă și ele demonstrează că domnul primar nu respectă principiul transparenței activității privind Primăria Municipiului Brașov.

Dorim să semnalăm aceste derapaje și să-i îi aducem aminte domnului primar că, deși în campanie promitea transparență, această promisiune este încălcată în repetate rânduri de către dumnealui, fapt ce prejudiciază comunitatea brașoveană.” se mai arată în comunicatul grupului de consilieri locali ai PNL din municipiul Brașov.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Barbu Gh.

    25 ianuarie, 2022 at 6:49 pm

    Sec și corect a fost răspunsul dat de cei din holera galbenă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes