Connect with us
Publicitate

Economic

Concurenţa pe piața gazelor începe timid să se simtă

Publicat

pe

Profit.ro anunţă faptul că după Enel și CEZ, un alt mare furnizor de electricitate, Electrica, a prezentat oferte de gaze mai atractive decât cele ale celor doi mari furnizori de pe această piață, E.On și Engie, în perspectiva liberalizării pieței.

Publicitate

Oferta Electrica conţine de fapt două oferte, una cu abonament, alta fără, iar prețul gazului marfă în ambele este de 78 lei/MWh (în cea cu abonament de 0,22 lei/zi), respectiv 83,95 lei/MWh (fără abonament) este sub cel practicat de Engie (86,38 lei/MWh) sau E.On (96 lei/MWh). Oferta Engie cuprinde însă un discount de 5% pe primele 6 luni de contract. În plus, tarifele de transport impuse de metodologia Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru Electrica Furnizare sunt de 9,5 lei/MWh, cu 2,3 lei/MWh mai mari decât cele ale Engie și cu 1,1 lei/MWh peste cele ale E.On, ceea ce diminuează avantajul creat de prețul gazului marfă mai redus.

Mai mult decât atât, profit.ro a remarcat faptul că, în ultimul timp, concurența începe să se simtă timid și pe piața gazelor, iar principalii responsabili sunt marii furnizori de electricitate, care au postat oferte de furnizare a gazelor cu aproape 10 lei/MWh sub cele ale duopolului Engie-E.On, care are o cotă de piață cumulată de peste 90% pe această piață. Enel și CEZ au oferte pentru prețul gazului marfă de 78, respectiv 77 lei/MWh, cu 8-9 lei/MWh sub cele ale Engie și cu aproximativ 20 de lei/MWh sub cele ale E.On. Sursa citată mai menţionează faptul că pericolul concurenței venite din partea micilor distribuitori de gaze putea fi ignorat de duopolul Engie-E.On, riscând cel mult pierderea a câtorva zeci de client. Dar, o data cu intrarea în scenă a marilor furnizori de electricitate, Engie şi E.On, ar putea întâmpina problem destule de serioase, deoarece aceștia dețin atât logistica, personalul (de marketing, de trading), dar și experiența necesară concurenței pe o piață liberă, trecând deja printr-un proces de liberalizare, cel al pieței energiei electrice.

Ca o notă, vă atragem atenția asupra faptului că este imperios necesar să citiți termenii și condițiile din fiecare contract și de a vă simula un cost bazat pe o estimare de consum înainte de a semna pentru a vă asigura că este cea mai bună ofertă pentru dumneavoastră.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes