Connect with us
Publicitate

Administrație

Concediu pentru îngrijirea unei rude, zile libere pentru situații neprevăzute și concediul paternal. Sunt doar o parte dintre noile modificări ale Codului Muncii

Publicat

pe

Un nou proiect de lege adoptat de Camera Deputaților va aduce modificări în Codul Muncii și Codul Administrativ. Practic, salariații vor avea noi drepturi oferite prin acest proiect legislativ pe care angajatorul va fi obligat să le respecte, altfel riscă amenzi usturătoare.

Publicitate

Una dintre noutăți este legată de acordarea unor zile de concediu pentru îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește la același domiciliu. Astfel angajatorul are obligaţia acordării pe o perioadă de cinci zile lucrătoare într-un an calendaristic, la solicitarea scrisă a salariatului, a concediului de îngrijitor în vederea oferirii de către acesta de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie şi care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, anunță hotnews.ro.

De precizat este că perioada acestui concediu nu se include în durata concediului de odihnă anual şi constituie vechime în muncă şi în specialitate. De asemenea condiţiile pentru acordarea concediului de îngrijitor se stabilesc prin ordin comun al ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale şi al ministrului Sănătăţii. Pentru neacordarea concediului de îngrijitor salariaţilor care îndeplinesc condiţiile, angajatorul va fi sancţionat cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei.

O altă modificare introdusă de deputați prevede ca „salariatul are dreptul de a absenta cel mult 10 zile lucrătoare de la locul de muncă în situaţii neprevăzute” ca de exemplu o urgenţă familială cauzată de boală sau de accident. În acest caz angajatorul şi salariatul stabilesc de comun acord modalitatea de recuperare a perioadei de absenţă.

Publicitate

O altă prevedere nou introdusă se referă la obligaţia angajatorului de a acorda concediu paternal la solicitarea scrisă a salariatului. Totodată parlamentarii au operat modificări și în Codul Administrativ pentru funcționarii publici care vor putea lucra în regim de telemuncă dar nu mai mult de cinci zile pe lună.

De regimul de telemuncă pot beneficia funcţionarii publici care au copii cu vârsta de până la 11 ani, care acordă îngrijire unei rude, au o stare de sănătate care nu le permite deplasarea sau desfăşoară activităţi dintre cele stabilite de conducătorul autorităţii sau instituţiei publice ca putând fi realizate în regim de telemuncă.

Camera Deputaţilor este for decizonal în acest caz, iar legea vamerge către promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes