Connect with us
Publicitate

Economic

Companiile și-au dublat oferta de joburi faţă de 2021: „Densitatea ofertelor profesionale a fost mai mare în Constanța, București, Brașov, Cluj și Timișoara”

Publicat

pe

Prima vară fără restricții rescrie obiceiurile pe piața muncii. Companiile și-au dublat oferta de joburi comparativ cu vara anului 2021, iar candidații au fost cu aproape 20% mai activi, chiar și în perioada concediilor, potrivit unui studiu BestJobs. Un specialist IT a câștigat până la 4.600 euro.

Publicitate

Piața muncii a fost extrem de dinamică în perioada iunie – august a acestui an. Deși restricțiile au fost ridicate și anumite sectoare ale economiei s-au reactivat, războiul din Ucraina a creat instabilitate, iar măsurile adoptate la nivel internațional au condus către creșterea inflației și scăderea puterii de cumpărare a românilor. Mulți candidați s-au reorientat către oportunități mai bine plătite sau au căutat modalități de suplimentare a veniturilor, prin joburi cu jumătate de normă. Datele platformei de recrutare BestJobs arată că, în lunile de vară, candidații au devenit mai activi în căutarea de joburi, iar numărul de aplicări a crescut cu 18% față de aceeași perioadă a anului anterior.

Mai mult, se remarcă o creștere a interesului candidaților pentru domenii precum Inginerie, Producție/Logistică și HoReCa.

Sezonul estival a adus de asemenea creșteri semnificative și în activitatea companiilor, iar numărul total de joburi disponibile s-a dublat comparativ cu vara anului 2021.

Publicitate

„Piața muncii se adaptează constant la contextul social și economic, astfel că în lunile de vară atât activitatea angajatorilor, cât și a candidaților s-a intensificat. De asemenea, angajatorii sunt mai atenți la nevoile candidaților, care sunt în căutarea unui loc de muncă ce le oferă flexibilitate și stabilitate, dovadă fiind și faptul că în perioada iunie – august, oferta de joburi ce pot fi făcute de la distanță a crescut cu aproape un sfert comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.

Modul de lucru hibrid care a prins contur în 2021, ca efect al pandemiei, a crescut în preferințele angajaților și angajatorilor. Astfel, în perioada iunie – august a acestui an, 40% dintre ofertele de joburi de pe BestJobs au menționat formatul hibrid, acest mod de lucru devenind o tendință a anului 2022.

Lunile de vară au reprezentat un moment bun și pentru candidații fără experiență, care își doresc să se orienteze în carieră și să ia contact cu piața muncii. Companiile care au dorit să atragă tinerii în echipe au publicat aproape 3.000 de joburi potrivite pentru entry-level.

Chiar și după creșteri, salariile din HoReCa și Turism se mențin sub salariul mediu net național. IT-ul rămâne domeniul cu cele mai mari oferte

Ridicarea restricțiilor din primăvara acestui an a redresat domeniul HoReCa, revitalizând Turismul. Salariile au crescut în prima jumătate a acestui an în aceste două sectoare de activitate (cu 10%) și se află pe o pantă ascendentă, din dorința de a atrage personal specializat după instabilitatea și sentimentul de neîncredere față de aceste domenii, generate de pandemie. În acest sens, printre joburile specifice sezonului estival se numără rolul de Recepționist, cu 500 – 700 de euro pe lună, în medie, Agent turism, cu o ofertă salarială medie cuprinsă între 600 – 800 de euro pe lună, Ospătar, care poate accesa un salariu mediu de 500 – 800 de euro/lună și Livrator, cu un salariu mediu lunar de 500 – 650 euro. Așadar, deși salariile au crescut în primele 6 luni ale anului 2022 în HoReCa și Turism, cele mai multe poziții nu depășesc salariul mediu net, la nivel național.

Publicitate

Companiile au mai recrutat în această vară pentru poziții precum Merchandiser, cu o ofertă salarială medie care pornește de la 450 de euro și poate ajunge până la 600 de euro pe lună, Lucrător comercial, cu un câștig mediu lunar de 450 – 600 de euro și Casier, cu un salariu net lunar de 450 – 600 de euro. Acestea au fost totodată și printre cele mai mici oferte salariale de pe piață, adresându-se unor candidați necalificați sau fără experiență.

„În urma valului semnificativ de activități specifice sezonului estival, observăm că densitatea ofertelor profesionale a fost mai mare în Constanța, București, Brașov, Cluj și Timișoara, principalele orașe cu potențial turistic din România, care în același timp sunt principalii poli demografici și economici la nivel național”, completează Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.

Salariile din Transporturi, Producție/ Logistică, Vânzări și Financiar se situează la un nivel mediu. Printre astfel de poziții, se numără cea de Manager Transport, cu un salariu mediu net de 800 – 1.300 euro, Gestionar depozit, cu un salariu de 700 – 900 euro, Specialist achiziții, cu 800 – 1000 euro pe lună și cea de Contabil, cu 800 – 1000 euro.

În topul celor mai mari câștiguri se încadrează salariile nete ale specialiștilor ce lucrează în domeniul IT, care pot ajunge până la 4.600 de euro. Un astfel de job este cel de Senior C++ Developer, precum și cel de DevOps Engineer, iar ambele pot fi realizate de la distanță, în timp ce un Country Manager poate atinge nivelul de 4.000 de euro. Un Senior Sales Executive poate accesa o ofertă salarială medie de 3.600 de euro pe lună, în timp ce salariul lunar net al unui Automation engineer Siemens PLC este de 2.500 de euro.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes