Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Comisiile din Senat au respins legea vânătorii care ar fi dus la extincția unor specii întregi

Publicat

pe

Publicitate

Comisiile reunite pentru mediu și pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic au respins, marți, proiectul de lege inițiat de mai mulți vânători care prevedea introducerea unor cote zilnice pentru păsările care pot fi împușcate. Proiectul susținut de 26 de parlamentari PSD, PNL și UDMR a generat discuții aprinse și în ședința coaliției, potrivit unor surse participante la discuții, relatează Digi24.

Senatorii din comisiile reunite au dat, marți, un raport de respingere inițiativei legislative. Au fost 14 voturi „împotrivă”, patru voturi „pentru” și patru „abțineri”. Raportul de respingere va fi supus votului Senatului, după care proiectul merge la Camera Deputaților.

Proiectul de lege prevede numărul maxim de păsări care pot fi împușcate zilnic de un vânător, în perioada de vânătoare. De asemenea, legea reduce perioada de stagiatură necesară pentru obținerea unui permis de vânătoare permanent, de la un an la 6 luni.

Potrivit proiectului, un vânător poate împușca în fiecare zi din sezonul de vânătoare 25 de exemplare din specii de păsări precum ciocârlia de câmp, cocoșarul, turturica sau prepelița. Legea stabilește cote zilnice și pentru alte specii de păsări.

Publicitate

Activiștii de mediu atrag atenția că această formă a legii ar duce la extinția unor specii de păsări, precum ciocârlia de câmp și gâsca de vară.

De partea cealaltă, inițiatorii susțin că cifrele prezentate de activiștii de mediu sunt exagerate, în condițiile în care din cei 60.000 de vânători vânează doar 2% păsări, iar sezonul de vânătoare, de exemplu la ciocârlie, este de doar o lună și jumătate.

„Ciocârlia se vânează cam o lună și jumatătate în care dacă reușesc oamenii să iasă o dată pe săptămână este cazul vânătorului fericit”, a declarat inițiatorul proiectului Gheorghe Nacov. Nacov este și vânător. Acesta scrie, într-un mesaj pe Facebook, că proiectul legislativ „va alinia România cu celelalte țări ale UE în domeniul vânării păsărilor migratoare prin stabilirea unor cote zilnice”. Legea a fost pregătită, spune deputatul, cu sprijinul Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România.

Printre inițiatorii proiectului de lege mai sunt și alți parlamentari vânători. Senatorul PNL Chirteș Ioan este membru al Asociației de Vânătoare și Pescuit Sportiv Valea Gurghiului, iar senatorul PNL Iordache Ion este președinte al Asociației de Vânătoare Apollo.

Proiectul de lege a generat și discuții aprinse în ședința coaliției care a avut loc luni. USR a ridicat problema proiectului de lege care stabilește cotele de vânătoare, în timp ce liderii UDMR au încercat să explice că nu e o problemă proiectul. „Nu intră nimeni cu mitraliera în păsări”, le-ar fi transmis liderii UDMR colegilor de coaliție.

Inițiativa legislativa a apărut ca urmare a numeroaselor contestații în instanță a ordinelor de ministru care prevăd cotele anuale de recoltă pentru păsări. Dacă aceste cote vor fi stabilite prin lege, acestea nu mai pot fi atacate decât la Curtea Constituțională.

De exemplu, anul trecut, în luna august, Curtea de Apel Brasov a stopat vânătoarea la 36 de specii de păsări sălbatice, după ce ordinul de ministru a fost atacat în instanță.

Astfel, judecătorii au admis acţiunea introdusă de Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor, împotriva Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și a suspendat executarea Anexelor nr. 3, nr. 4 și nr. 5 ale Ordinului 1400/2020 (Anexe care conţin cotele de recoltă/vânătoare aprobate pentru perioada 2020-14 iunie 2021, la 36 de specii de păsări sălbatice: porumbel gulerat, porumbel de scorbură, turturică, guguștiuc, ieruncă, prepeliţă, ciocârlie de câmp, graur, sturzul de vâsc, sturzul cântător, sturzul viilor, sturzul de iarnă si stăncuţă, gâscă de vară, gârliţa mare, raţă mare, raţă mică, raţă fluierătoare, raţă cu cap castaniu, raţă moţată, raţă pestriţă, raţă sunătoare, raţă lingurar, raţă suliţar, raţă cârâitoare si raţă cu cap negru lisiţă, găinusă de baltă, sitar de pădure, becaţină comună, becaţină mică, cioară grivă, cioară grivă sudică, cioară de semănătură, coţofană, gaiţă).

Hotărârea a fost executorie, iar Ordinul de ministru privind cotele de vânătoare a fost suspendat pe toată perioada sezonului de vânătoare.

Cotele au fost suspendate pentru că nu există o metodologie clară prin care să fie stabilite. Societatea Ornitologică Română spune că a atras atenţia prin nenumărate adrese către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor că nu este legală procedura prin care stabilește cotele de vânătoare. Potrivit legii, statul român are obligaţia să calculeze cotele de vânătoare în baza unor metodologii clare prin care să stabilească numărul de exemplare care pot fi împușcate fără ca populaţia speciei respective să fie afectată.

„Suspendarea cotelor de vânătoare pentru păsări este principalul motiv pentru care a fost inițiată această lege. Vor să se asigure că nu vor mai fi suspendate cotele. Nu vor să facă un efort în plus și să realizeze studiile necesare”, spune Codruț Feher.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Adam Ioan

  16 iunie, 2021 at 8:33 am

  Pina la urma ar trebui ca si vinatorii si pescarii sa iasa din preistorie si sa-si gaseasca alte pasiuni mai putin sadice si mai putin singeroase. Aceste bestii camuflate in pastratori ai unor traditii stravechi nu ar avea nici o problema sa „recolteze” si oameni daca in porcaria aia de lege s-ar aproba cotele respective.
  Ce placere poate gasi un om normal in a impusca o ciocirlie, de exemplu ? Pasarile mici nu prea se maninca si uciderea lor nu poate fi justificata de necesitati primare precum foamea. Cu ratele si gistele ar fi o justificare daca respectivii ar suferi de foame insa cine isi permite arme si permis de vinatoare nu cred ca se poate plinge de lipsuri … Cu pasarile care devin uneori daunatoare – ciorile si alte asemenea – oricum nu se pot pune vinatorii, costul unui cartus depasind beneficiul exterminarii unui exemplar si multi dintre ei nu nimeresc cioara nici daca li se aseaza pe nas…
  Tinerea in friu a populatiilor de pasari si animale salbatice nu poate fi obiectul unei placeri, trebuie sa fie un proces bine fundamentat si bazat pe cunostinte si etica mult deasupra celor care acum se cred mari vinatori, cu traditie : orice furacios care da de bani nemunciti mai intii isi ia masina de teren/ATV/yacht si apoi arme de vinatoare.
  Cu pescarii e la fel, cind ii vad cu cita inconstienta tortureaza pestele si dupa ce isi fac poza cu prada ii dau drumul doar ca sa moara de foame cu gitul sfisiat de uneltele lor sadice parca ma tenteaza sa le arunc o mina de cirlige in oala cu ciorba lor atit de laudata. Si privim cu duiosie cum tata sau bunicul isi invata progeniturile sa pescuiasca pentru relaxare si distractie ! Placerea in uciderea sau torturarea fiintelor vii este caz de balamuc …

  Oamenilor ! Cind va duceti la vinatoare sau la pescuit ginditi-va ca va duceti sa ucideti si sa torturati fiinte care nu v-au facut nimic si ca nu aveti nevoie stringenta de aceste activitati decit daca sinteti mutilati psihic si moral !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes