Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Cometa zăpezii, vizibilă o dată la 50.000 de ani, surprinsă de iubitorii astrelor, în Munții Bucegi: „S-a putut vedea cu ochiul liber ca o mică pată. Jos, între brazi”

Publicat

pe

Publicitate

Iubitorii astrelor au evadat în zona montană a județului Dâmbovița pentru a beneficia de lipsa poluării luminoase și a surprinde cometa zăpezii (C/2022 E3 -ZTF). Reprezentanții Societății Astronomice Române de Meteori (SARM) spun că în peisajul montan nocturn de iarnă s-a putut observa fără probleme cometa pierdută printre stelele nordice.

Cometa Zăpezii a fost surprinsă pe Transbucegi – DJ713, la circa 1 km de cabana Dichiu, la altitudinea de 1.500 metri.

Cometa, care a fost descrisă ca un „bulgăre de zăpadă cosmic” a trecut pe lângă Pământ pentru prima oară după 50.000 de ani, spun specialiștii.

Cometa numită C/2022 E3 (ZTF) a fost cel mai aproape de Pământ pe 1 februarie 2023, la aproape 12 luni după ce oamenii de ştiinţă au descoperit-o prima oară. E a fost descoperită în luna martie a anului 2022 și de atunci a fost urmărită cu atenție de astronomi.

Publicitate

„Cometa are magnitudinea în jur de 5. S-a putut vedea cu ochiul liber ca o mică pată. Jos, între brazi, se află Steaua Polară. Celelalte două stele din dreapta, una galbenă și cealaltă albastră, sunt din Ursa Minor (roțile din spate ale Carului Mic), Beta Ursae Minoris (β UMi), numită și Kochab, de magnitudine 2.0 și Gamma Ursae Minoris (γ UMi), de magnitudine 3.0, numită și Pherkad. Lângă ea se află o altă steluță numită Pherkad Minor, culoare galben-portocalie, de magnitudine 5”, explică Valentin Grigore, președinte SARM.

În călătoria ei prin interiorul sistemului solar, detectată în momentul trecerii prin orbita lui Jupiter, cometa s-a aflat la cea mai apropiată trecere faţă de Soare pe 12 ianuarie. Până pe 10 februarie, traseul ei se va orienta semnificativ spre est şi va apărea aproape de Marte, ceea ce ar putea-o face mai uşor de observat, transmite adevarul.ro.

Datorită naturii orbitei sale, s-ar putea să nu mai viziteze sistemul solar interior – ceea ce înseamnă că aceasta este ultima dată când o putem observa de pe Pământ.

Cometa a devenit tot mai strălucitoare pe măsura trecerii sale pe lângă Soare. Ea a primit şi denumirea de „Cometa verde”, datorită cozii verzi – o regiune vizibilă în jurul ei alcătuită din particule – ce măsoară în jur de 50.000 de kilometri şi străluceşte în nuanţă verde dată de un gaz rezultat din interacţiunea cu căldura de la razele solare.

Comet C/2022 E3 ZTF: time-lapse (29 Jan. 2023)
play-sharp-fill

Comet C/2022 E3 ZTF: time-lapse (29 Jan. 2023)

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes