Connect with us
Publicitate

Turism

Comercianții din Predeal vând magneți cu chipul lui Nicolae Ceaușescu. Cât costă un astfel de suvenir

Publicat

pe

La aproape 33 de ani de la Revoluție, există nostalgici care parcă tânjesc în continuare după epoca regimului comunist. Dovadă stau suvenirurile cu chipul fostului președinte al Republicii Socialiste România, Nicolae Ceaușescu, care sunt vândute la chioșcurile comercianților din Predeal. Un magnet cu fața fostului lider suprem al țării noastre costă 10 lei la tarabe, scriu jurnaliștii gandul.ro.

Publicitate

Piața suvenirurilor din România este în creștere, iar comercianții vin mereu cu tot felul de idei inedite pentru a-i face pe turiști să cumpere câte o amintire. Magneți cu Nicolae Ceaușescu, Dracula sau obiective turistice din țara noastră sunt la mare căutare atât printre vizitatorii români, cât și cei străini.

„Din orice poţi să faci un suvenir, care reprezintă stilizarea şi reducerea la dimensiuni a simbolurilor, tradiţiilor şi obiceiurile. Chiar şi Dracula ar putea fi valorificat, dacă obiectul respectiv este în concordanţă cu zona istorică. Trebuie să ne valorificăm simbolurile, însă ducem lipsă de creativitate şi nu avem suficienţi antreprenori care să investeasă în asta”, a declarat Traian Bădulescu, specialist în turism, citat de aceeași sursă.

În trimestrul I 2022 rezidenţii români au cheltuit aproximativ 3.426,9 milioane de lei pentru călătorii pentru vacanţă şi afaceri, din care 80,2% pentru cele care au vizat destinaţii interne, iar 19,8% pentru cele care au vizat destinații externe.

Publicitate

De asemenea, potrivit INS, în trimestrul I 2022 rezidenţii români au cheltuit pentru excursii 2839,5 milioane de lei, din care 99,4% au fost pentru excursiile interne. Din totalul cheltuielilor efectuate de rezidenţii români pentru excursii, ponderea principală o constituie cheltuielile pentru cumpărarea de mâncare, băuturi, tutun 31,8%. Alte ponderi mai importante se regăsesc la cheltuielile pentru cumpărarea altor bunuri de larg consum (30,6%) şi la cheltuielile pentru transport (14,7%).

La turiștii rezidenți se adaugă și cei străini, care încep să revină în număr din ce în ce mai mare în România, după ridicarea restricțiilor pentru gestionarea pandemiei de COVID-19. Potrivit INS, un sfert din bugetul de cunpărături este alocat cadourilor și suvenirelor. Astfel, numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective, în trimestrul I 2022, a fost de 232,4 mii, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 573,1 milioane de lei.

Cu un an înainte, în trimestrul I din 2021, numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective a fost de 64,1 mii persoane, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 171,5 milioane de lei.

În primul trimestru din 2022, afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 52,4% dintre turiştii nerezidenţi sosiți în România în trimestrul I 2022, cheltuielile acestora reprezentând 56,2% din totalul cheltuielilor, respectiv 322,2 milioane de lei.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri în trimestrul I 2022, ponderea principală o reprezintă cheltuielile pentru cazare (49,4%), din cadrul acestui tip de cheltuieli fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (86,7% din totalul cheltuielilor pentru cazare).

Publicitate

Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 18,6%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 14,6% din totalul cheltuielilor pentru afaceri. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 50,0% au fost destinate cumpărării alimentelor şi băuturilor, iar 26,6% pentru cadouri și suveniruri.

Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 63,9% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 34,8% din totalul cheltuielilor pentru recreere, potrivit datelor agregate de INS.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes