Connect with us
Publicitate

Politics

Comasarea alegerilor din acest an, la un pas de realizare. Liderii coaliției de guvernare ar putea decide astăzi cum vor fi organizate scrutinele din 2024

Publicat

pe

Comasarea alegerilor europarlamentare cu localele nu se lovește de nicio piedică la nivel european, fiind chiar încurajate deciziile privind creșterea prezenței la urne. La nivel de Coaliție, joi ar putea exista o decizie clară, scrie adevarul.ro.

Publicitate

Subiectul fierbinte al comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale este de interes și la nivel european, în condițiile în care mai multe state lipesc de scrutinul pentru Parlamentul European (PE) diferite alte tipuri de alegeri. Iar la nivel de Coaliție, care în România are majoritatea clară pentru a pregăti terenul, pare că planetele se aliniază pentru o decizie favorabilă.

„Practica comasării alegerilor e o practică uzuală în statele membre ale UE. Pe 9 iunie, când vor avea loc alegeri europarlamentare, vor avea loc alegeri locale într-o serie de state membre ale UE. Vor avea loc alegeri locale într-o parte din landurile Germaniei, într-o parte din regiunile Italiei, vor avea loc alegeri locale în Irlanda, în Malta și în Ungaria. Și alegeri regionale și federale în Belgia. Deci, comasarea alegerilor nu este un lucru văzut negativ la nivel european“, a explicat Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al PPE, într-o discuție cu jurnaliștii români.

Reprezentantul liberalilor a subliniat că dinspre Parlamentul European există o încurajare privind măsurile care să crească prezența la vot.

Publicitate

„Parlamentul European depune eforturi semnificative pentru creșterea ratei de participare la europarlamentare, iar comasarea este un lucru bun în acest sens. O decizie de schimbare a legislației electorale cu puțin timp înainte de alegeri ar fi fost evident văzută cu ochi critici de instituțiile abilitate, dar nu e cazul. Singurul lucru care se întâmplă e că se restabilește data alegerilor“, a completat Siegfried Mureșan.

Și eurodeputatul PSD Victor Negrescu a venit cu argumente favorabile pentru comasarea unui rând de alegeri, cum e cazul europarlamentarelor cu localele.

„De regulă, alegerile locale cresc participarea la vot. Automat va crește și participarea la vot pentru Parlamentul European. Ce e important pentru noi e să avem o campanie specifică pentru PE, să explicăm care e miza alegerilor europene și care e impactul asupra cetățenilor“, a afirmat Victor Negrescu.

Potrivit informațiilor „Adevărul“ din Coaliție, subiectul ar urma să fie tranșat joia aceasta, când vor fi puse pe masă toate scenariile, adică variantele de comasare, dar şi deschiderea de negocieri pentru un acord privind funcțiile de top în anii următori, dar unde discuțiile sunt și mai complicate, pentru că niciunul din partide nu vrea să cedeze în favoarea candidatura la prezențiale cu un proiect și persoană comună.

Ultimul sondaj al INSCOP, la comanda agenției de presă News, arată că 49,4% dintre cei chestionați ar prefera ca alegerile să fie „organizate fiecare separat, să nu se amestece între ele“, în timp ce 46,6% sunt de părere că ar trebui ca unele să fie organizate simultan, iar 4% au refuzat să răspundă sau nu au avut o opinie.

Publicitate

„Alegerile prezidențiale sunt privite de populație drept cele mai importante dintre cele patru scrutine care vor fi organizate în 2024, motiv pentru care competiția prezidențială va influența puternic dinamica electorală pentru celelalte scrutine“, explică Remus Ștefureac, directorul INSCOP.

De altfel, întrebați care sunt, pentru ei, cele mai importante alegeri care se vor organiza în 2024, 42,3% dintre respondenți indică alegerile prezidențiale, 20,4% – alegerile locale, 18,1% – alegerile parlamentare, iar 4,7% – alegerile pentru Parlamentul European. 11,9% spun că toate sunt la fel de importante, 1,8% – că niciuna nu este importantă, iar 0,8% nu știu sau nu răspund. Interesul pentru prezidențiale este relevat și prin prezența mare la vot de-a lungul celor peste trei decenii de regim postdecembrist.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes