Connect with us
Publicitate

Economic

Veste bună pentru brașoveni. Primarul anunță că producătorii își vor putea vinde produsele și după ce piețele vor fi închise

Redactia

Publicat

pe

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban, vine cu o veste bună pentru producători și anume aceea că își vor putea vinde produsele și după ce piețele vor fi închise. El a arătat că la toate piețele din Brașov vor fi amenajate mese în exterior pentru a respecta normelor de protecție sanitară.

Publicitate

„Am ajuns la Prefectură pentru că a apărut astăzi o Hotărâre de Guvern care vine cu modificări inclusiv pe activitatea din piețe, care spune că toate piețele cu spații închise se vor închide, adică nu vor mai putea avea activitate.

În Brașov avem, piața Dacia avem Piața Tractorul, avem piața de la magazin star de la Universal, avem piața din Bartolomeu, avem multe piețe care au fost închise pentru că au patru pereți și un acoperiș, construite în trecut tocmai pentru a oferi condiții decente, condiții normale de desfășurare a activității.

Publicitate

Din păcate conform hotărârii de guvern care a apărut astăzi ar trebui să închidem activitatea din aceste piețe. Am avut o discuție cu domnul prefect, cu coordonatorul serviciului de situații de voluntari și situații de urgență, cu direcțiunea piețelor și am decis că vom ține piețele deschise în următoarele condiții: toate tarabele le vom muta în spații alăturate. Există aceste spații, ca:

în cazul pieței Dacia, luni vor fi mutate aceste tarabe în zona de parcări de la intrarea din piață,
în cazul pieței din Bartolomeu există de asemenea o zonă în care pot fi mutate tarabele,
în cazul pieței tractorul pe platforma din spatele pieței,
în cazul pieței de la magazinul star de la Universal există toată zona de tarabe din afară unde unde pot fi relocate tarabele din interior.

Publicitate

Cum se va desfășura activitatea. Vor exista pavilioane pe care le vom amenaja astfel încât să existe o minimă protecție pentru comercianți iar în rest piața va rămâne deschisă, pentru că nu este spațiu închis, practic prevederile Hotărârii de Guvern nu se aplică.

Prin urmare vom avea în continuare piețe deschise în Brașov, există multe orașe care au probleme pe zona aceasta mai ales după ce s a produs închiderea fizică între patru pereți și acoperiș al lor. Dar la Brașov am găsit aceste soluții pentru a continua activitatea comercianților și a producătorilor în piețele acestea.

Singura informație suplimentară este cea legată de piața Dacia pentru că acolo vorbim de un volum mare de tarabe care sunt în zona închisă și cel mai probabil ziua de luni va necesita închiderea pieții. Închiderea halei pentru a reloca aceste tarabe deci doar luni a cel puțin în prima parte a zilei vor fi și va fi închisă partea de hală.

Publicitate

Toate zonele de brânzeturi și spațiile de brânzeturi vor rămâne deschise” a declarat Allen Coliban.

Astfel, pentru a asigura accesul brașovenilor la legumele și fructele comercializate de producători, primarul a dispus amenajarea unor piețe volante.

1. Toti cei 16 producătorii și 20 de comercianții din Piața Tractorul vor avea la dispozitie câte o taraba în zona pietonală din fata pieței, înspre strada Olteț, între piață și chioșcuri. Accesul mașinilor va fi interzis. Luni, piața va fi închisă pentru amenajare.

Publicitate

2. Cei 114 producători din tronsonul 1 din Piața Dacia își vor putea comercializa produsele în parcarea dintre Creșă și Compania Apa, pe str. Prahovei, iar cei 21 de agenți economici vor avea la dispozitie zona dintre piață (tronsonul 1, cel acoperit) și sediul serviciului piața Dacia.

Luni, accesul spre tronsonul 2 și hala de brânzeturi se va face doar dinspre str. Crișana (sediul Companiei Apa)

3. Cei 5 agenți economici din Piata Bartolomeu vor avea la dispozitie tarabe în afara pieței.

Publicitate

4. Cei 3 producători din Hala Star (2 de brânză și unul de miere, vor avea la dispoziție tarabe în zona pieței exterioare.

5. Piata Astra nu este afectată. Având în vedere că halele de vânzare a produselor lactate din Piața Dacia, Piața Tractorul și Piața Bartolomeu sunt separate de piața agroalimentară, acestea rămân deschise.

De asemenea, toate magazinele cu acces din piețele acoperite, rămân deschise. Piața de Miercuri nu se încadrează in prevederile HOT CNSU nr. 52/2020, astfel că va rămâne deschisă.

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Economic

Compania Naţională de Investiţii se reorganizează şi face 135 de angajări pentru a derula noi proiecte de dezvoltare cu fonduri europene

Redactia Brasov

Publicat

pe

Publicitate

Compania Naţională de Investiţii (CNI), societate comercială în subordinea Ministerului Dezvoltării şi Lucărilor Publice, va fi reorganizată şi va angaja aproximativ 135 de persoane pentru a derula noi proiecte cu fonduri europene, potrivit Hotărârii de Guvern pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli publicat săptămâna trecută în Monitorul Oficial.

CNI explică angajarea personalului suplimentar şi creşterea cheltuielilor cu salariile – cu 227% faţă de nivelul bugetat în 2020 – prin numărul tot mai mare de obiective de investiţii pe care le derulează, din iulie 2020 şi până în prezent fiind depuse peste 3.000 de solicitări noi pentru diverse tipuri de lucrări în domeniul construcţiilor.

Publicitate
Lucrări pentru şcoli şi spitale, drumuri şi canalizare

Astfel, în Programul Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social, au fost incluse subprograme noi care se referă la lucrări pentru şcoli, spitale, drumuri şi canalizare.

Această majorare de personal este determinată de modificările aduse la ordonanța privind înființarea CNI SA, respectiv includerea în PNCIPS a unor subprograme noi (Subprogramul „Unități şi instituţii de învăţământ de stat”, Subprogramul „Unităţi sanitare” Subprogramul „Drumuri de interes local şi drumuri de interes judeţean”, Subprogramul „Fose septice, microstaţii de epurare, sisteme de alimentare cu apă şi sisteme de canalizare”, potrivit companiei.

Publicitate

„Ținând cont de toate aceste modificări legislative, se impune atât o reorganizare a activității CNI prin crearea de noi departamente care să implementeze noile subprograme, cât și suplimentarea cu noi activități a departamentelor care implementează subprogramele care au fost extinse”, notează CNI.

Angajările se vor face până în luna iulie inclusiv, Compania de Investiţii urmând să ajungă la un număr total de 350 de angajați, de la 215 în prezent.

Cheltuielile pentru investiţii sunt estimate la 1,4 miliarde lei, alocaţii de la buget.

Publicitate

Printre cele mai importante obiective de interes naţional în derulare la CNI sunt construirea noului stadion „Rapid”, cu aproximativ 100 milioane lei (n.r. Arenele Steaua şi Arcul de Triumf au fost finalizate şi recepţionate), reabilitarea şi consolidarea Colegiului Naţional Carol I şi a Operei Române din Craiova – 98 milioane lei şi restaurarea Cazinoului de la Constanţa – 57 milioane lei.

De asemenea, CNI îşi propune şi construirea a 30 de cămine studenţeşti (7 cămine sunt deja în implementare) în 15 oraşe centre universitare, cămine care vor avea o capacitate totală de peste 10.000 de noi locuri de cazare.

CNI, în calitate de unitate de implementare proiecte, poate realiza proiecte finanțate din fonduri europene în cadrul următoarelor programe operaționale finanțate în perioada de programare 2014-2020: Programul operațional Infrastructură mare, Programul operațional Competitivitate și Programul operațional Regional, precum și în perioada de programare 2021-2027.

Publicitate
Citește mai mult

Economic

ProdLacta Braşov estimează în acest an venituri totale mai mari cu 34% şi un profit în creştere cu 74%

Redactia Brasov

Publicat

pe

Publicitate

Fabrica de lactate ProdLacta din Braşov estimează venituri totale de 132,59 milioane lei în acest an şi un profit de 2,79 milioane lei, arată indicatorii aprobaţi săptămâna trecută de acţionari.

În anul 2020, ProdLacta a înregistrat un profit de 1,6 milioane lei şi venituri totale de 99,12 milioane lei. Exportul a avut o valoare de 24,84 milioane lei.

Publicitate

În anul 2020, compania a pus în funcţiune investiţii de 3,8 milioane lei. La 31 decembrie 2020 au rămas investiţii în curs în valoare de 8,59 milioane lei. Cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare stabilite pentru acest an se ridică la 5.000 lei.

Principalele pieţe de desfacere sunt: judeţul Braşov, Bucureşti şi judeţele Prahova, Harghita, Argeş, Buzău, Iaşi, Bacău, Suceava.

Publicitate

Compania are circa 340 de angajaţi şi o capitalizare de 41,06 milioane lei.

Prodlacta s-a înfiinţat în 1991 prin reorganizarea fostei întreprinderi de Colectarea şi Industrializarea Laptelui, scrie news.ro.

Publicitate
Citește mai mult

Economic

Fabrica de hârtie DS Smith, din Zărneşti, investeşte 11 milioane de euro în dezvoltare durabilă

Redactia Brasov

Publicat

pe

Publicitate

DS Smith a anunţat planul de investiţii pe termen scurt şi mediu ce urmează a fi implementat la nivelul fabricii din Zărneşti.

Prin acest demers, compania urmăreşte dezvoltarea operaţiunilor de fabricare a hârtiei, cu un impact pozitiv asupra economiei locale şi a mediului înconjurător, dar şi atingerea obiectivelor cheie definite de către Grup, în materie de sustenabilitate.

Publicitate

Astfel, în perioada 2021 – 2023, DS Smith Zărneşti va investi 11 milioane de Euro pentru înlocuirea sistemului de canalizare, achiziţia şi punerea în funcţiune a unei noi staţii de epurare a apelor tehnologice, dar şi a unui incinerator, acesta din urmă permiţând scăderea consumului de gaz la nivelul fabricii şi a amprentei de dioxid de carbon cu până la 20% pe an. În acelaşi timp, noile echipamente vor contribui la reducerea consumului de apă proaspătă cu până la 20%, respectiv reducerea cu 60% a cantităţii de deşeuri tehnologice, printr-o mai bună valorificare internă a acestora. Calendarul final al implementării va putea fi stabilit în funcţie de perioada necesară eliberării avizelor de către autorităţile de resort.

Obiectivul planului nostru de investiţii este acela de a creşte eficienţa activităţii de producţie a hârtiei, şi, totodată, de a minimiza impactul asupra mediului înconjurător, printr-o mai bună gestionare a resurselor şi un nivel mai redus de emisii de dioxid de carbon. Vrem să aducem în fabrică tehnologie de ultimă generaţie, pentru a continua să ne desfăşurăm activitatea la un nivel de performanţă ridicat. DS Smith şi-a asumat un angajament pe termen lung faţă de bunăstarea comunităţii locale din Zărneşti – fie că vorbim despre oameni sau despre ecosistem – aşa că toate demersurile noastre se îndreaptă în această direcţie şi ne bucurăm să creăm perspective pentru dezvoltări ulterioare.”, spune Marius Juncanariu, Director, DS Smith Zărneşti.

Publicitate

Pe lângă locurile de muncă asigurate şi susţinerea economiei locale, fabrica de hârtie DS Smith Zărneşti dezvoltă şi o serie de iniţiative menite să susţină educaţia şi biodiversitatea, noi proiecte urmând să fie lansate pe parcursul anului 2021. Anul trecut, compania a încheiat un parteneriat cu şcolile gimnaziale din Zărneşti, prin intermediul căruia peste 300 de elevi au participat la sesiuni interactive pe teme precum protecţia mediului, colectarea selectivă a deşeurilor şi economia circulară.

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>