Connect with us
Publicitate

Administrație

Coliban: „Ideea reintroducerii tramvaiului în Brașov a apărut încă de prin anul 2017. În vara acestui an vom avea o dezbatere pe această temă”

Publicat

pe

Publicitate

Primăria Brașov a organizat ieri, 7 februarie 2021, o conferință de presă cu ocazia împlinirii a 100 de zile de mandat a noii conduceri. Printre subiectele abordate de jurnaliști s-a regăsit și o temă care a pus pe jar internauții din Brașov, mai exact problema reintroducerii tramvaiului. Primarul Coliban, întrebat ce se întâmplă cu dezbaterea pe mobilitate a explicat că înainte de o dezbatere, Primăria are nevoie de un studiu care să probeze fezabilitatea proiectului. Conform edilului, în vara acestui an ar trebui să se poată organiza o dezbatere pe tema reintroducerii tramvaiului.

„Mă bucur să am ocazia să lămurim acest lucru. În primul rând avem nevoie de dezbateri și avem nevoie să cultivăm acest exercițiu al dezbaterilor este foarte multă energie și emoție în societatea brașoveană de câte ori se emite o idee pentru că am fost obișnuiți să aflăm despre proiecte gata decise, aflăm pentru prima oară din presă sau la modul acesta de idei în care nu mai avem nimic de a spune noi comunitatea.

În cazul de față o discuție despre tramvaiul sau reintroducerea tramvaiului în Brașov a apărut încă de prin anul 2017. Au fost câteva dezbateri pe transportul public electric și în ce măsură tramvaiul ar fi o soluție complementară la ceea ce avem deja autobuze și troleibuze și cred că pentru a avea această discuție cu adevărat așa cum ar trebui ea să fie pe argumente și pe date avem nevoie de un studiu iar momentul actual este unul foarte bun pentru că putem finanța studii de fezabilitate. Având ca obiectiv un un astfel de proiect și odată ce vom avea aceste date vom organiza dezbaterile publice.

Eu estimez că în vara acestui an vom avea această dezbatere pe argumente pro și contra astfel încât să decidem dacă ar fi oportun sau nu să introducem să introducem tramvaiele în Brașov.” a spus Coliban.

Publicitate

Edilul spune că brașovenii nu au de ce să se teamă, tehnologiile moderne fac ca tramvaiul să fie silențios

„Când vorbim despre tehnologii trebuie să amintim că ele au evoluat foarte mult în ultimii 30 de ani că există o tendință la nivelul orașelor europene de reintroducerea tramvaiului vorbim de zeci de orașe din vestul Europei care își introduc tramvaiul ani buni după ce a renunțat la el tocmai pentru că acum tramvaiul este un mijloc de transport modern silențios care are o modă o infrastructură capabilă să absoarbă toată vibrațiile. Prin urmare toate aspectele negative cu care brașovenii au fost obișnuiți și la care se face trimitere au fost corectate între timp de tehnologiile actuale.” a mai spus primarul brașovului.

Finanțarea tramvaiului, prin fonduri europene cu contribuție zero de la bugetul local

„Totodată e foarte important de spus un astfel de proiect ar presupune o alocare bugetară foarte mare o alocare bugetară greu suportabilă de la bugetul local iar cadrul actual dat de pe de o parte de grindina de noile direcții europene în privința finanțărilor cât și de pe acest plan național de rezistență și recuperare tot mai fac posibilă finanțarea unui astfel de proiect alături de celelalte proiecte tren urban de troleibuze din fonduri europene cu contribuție zero de la bugetul local. Aceștia sunt parametrii în care se va desfășura viitoarea dezbatere și aștept și eu alături de ceilalți brașoveni să vedem concluziile studiilor și felul în care dezbaterea publică va evolua pe acest subiect și când s a lansat ideea studiului de fezabilitate sau licitație sau ceva pentru stabilitate pentru tramvai” a încheiat Coliban.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
3 Comentarii

1 Comentariu

 1. STANCA

  9 februarie, 2021 at 11:37 am

  Buna ziua , din istoria transporturilor analizate a rezultat că cele ma ieftine sunt transporturile pe apa apoi cele pe linii electrice .La Brașov consilierii au cerut în timp desființarea tramvaielor pentru ca nu aveau consumuri de anvelope , carburanți să fie lubrifianti.Acum societatea auto intitulată comercială, Rat Bv a găsit subvenție pt transportul în zona Metropolitan bani publici .

 2. Maria

  9 februarie, 2021 at 2:58 pm

  la cum vorbește primarul despre tramvai pare o snoavă cu tâlc. Nu cred că subiectul este de dezbătut public, mai ales că sunt mai mulți conducători auto care vor parcări, drumuri largi și fără restricție de viteză în Brașov decât specialiști în infrastructură de transport ieftină și nepoluantă. Teribil cât de conservatori sunt oamenii tineri, nici măcar nu mai au curiozitate- după care se plâng că Brașovul e încremenit, îmbătrânit…..

 3. Daniel Liviu Calcii

  11 februarie, 2021 at 8:06 pm

  o linie de tranvai presupune sa ocupi o banda de circulatie a autovehiculelor, este bine cand ai trei benzi , se pierde una, dar unde este doar una ?
  liniile de tranvai vor trebui sa treaca si ele prin giratorii, oare cum o vor face ?
  liniile de tranvai sunt zgomotoase, iar autovehiculele pe care o vor intersectavor avea de suferit la suspensii, directie si cauciucuri.
  liniile de tranvai vor trebui construite, asta presupune transformarea orasului in santier, implicit praf, mizerie, galagia utilajelor, circulatie foarteingreunata.
  pentru ce toate acesteacand poti folosi autobuze electrice ?
  acestea se misca mai repede, sunt nepoluante, nu incurca circulatia, au infrastructura deja construita.
  D-le primar Coliban, incercati sa va asezati capul pe umeri, si sa nu stricati ce au facut bine predecesorii, veti fi iubit si numai daca veti continua linia de dezvoltare a celor dinaintea dumneavoastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes