Connect with us
Publicitate

Administrație

Coliban despre creare de parcuri noi în Brașov: este foarte greu de câștigat competiția cu dezvoltatorii imobiliari, avem nevoie de fonduri europene pentru exproprieri. Trebuie să gândim un program național de înverzirea a orașelor

Publicat

pe

Primarul municipiului Braşov, Allen Coliban, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că, amenajarea de parcuri noi este în continuare o problemă importantă pe agenda sa.

Publicitate

„Cred că parcurile acestea nu ar trebui să fie în jurul Brașovului, ci ar trebui să fie în Brașov, în măsura în care găsim posibilitatea de a amenaja astfel de spații verzi.

Am venit cu câteva propuneri, sunt în continuare pe agenda mea și în discuțiile pe care le am cu aparatul administrativ. Le voi anunța în următoarea ședință de Consiliu Local, va fi o temă sau un proiect pentru această temă legată de exproprieri”, a declarat Coliban.

Edilul a precizat că expropierea unor terenuri unde principalii competitori sunt dezvolatatori imobiliari este dificilă deoarece costul foarte ridicat este greu de argumentat în studiul de oportunitate. Mai mult, primarul Coliban a propus fostului guvern un program național de înverzire a orașelor, unde banii europeni să poată fi folosiți inclusiv pentru expropieri.

Publicitate

„E o procedură pe care o știm cu toții este descrisă de lege, în ce fel justifici utilitatea publică, ce demersuri sunt necesare pentru pregătirea unor astfel de acțiuni, după care exproprierea în sine, dar toate aceste lucruri imposibile să fie imposibil de realizat într o lună de zile.

Au trecut o lună și zece zile de la preluarea mandatului dar sunt printre priorități și se află deja în lucru în cadrul aparatului la primărie.

Evident totul trebuie să fie făcut transparent legal și în interesul comunității, inclusiv din punct de vedere financiar. Trebuie să fim foarte atenți la cheltuieli și la sistemul de plăți, mai ales că vorbim de un context complicat în care veniturile la buget scad. Ce pot să mai spun este că împreună cu servicii de Strategii și Programe din cadrul Primăriei am înaintat către domnul ministru Boloș o propunere de linii de finanțare.

Este o temă despre care am vorbit și cu primul ministru anterior, aceea de a folosi acest context european, legat PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), legat de Green Deal și să gândim un program național de parcuri, de înverzire a orașelor. Toate orașele din România se confruntă cu problema aceasta, acolo unde printr-o întâmplare au mai rămas suprafețe de teren în interiorul orașului acolo unde am avea nevoie de bani.

Costul cu exproprierea și oportunitate din acest punct de vedere este foarte greu de argumentat și de a câștiga acea competiție cu dezvoltatorii imobiliari. Întotdeauna factorii imobiliari pun o presiune foarte mare pe toate aceste suprafețe de teren. Până nu vom avea un program național un cadru coerent astfel încât să încurajăm furnizarea de spații verzi, să avem bonificații pe care anumite asociații notariale din țară le prevăd în acele grile notariale pe baza cărora se face exproprierea. Până nu vom avea fonduri europene, inclusiv pentru exproprieri și pentru recuperarea acestor terenuri, să avem o idee eligibilitatea cheltuielilor din perspectiva asta, ne va fi foarte greu să facem parcuri noi cu adevărat mari în oraș acolo unde am nevoie de avem acest tip de finanțare pe care am trimis către Ministerul Fondurilor Europene. Este o structură pe care o propunem sper ca viitorul Guvern să o preia și să țină cont de ea„, a declarat primarul Brașovului.

Publicitate

Întrebat ce terenuri sunt vizate pentru expropieri, primarul a menționat Platforma IUS – Lemexim – Lubrifin și un teren din Bartolumeu, zona Lânii.

„Dacă v-aș spune fiecare locație pe care am identificat-o și pe care o am în vedere, ar influența cu siguranță pregătirea acestor proiecte, viitoare negocieri și toată lupta pe care ar urma să o ducem cu dezvoltatorii imobiliari dar pe câteva subiecte deja le știți, le-am promis în campanie. Vorbim de suprafețele mari rămase din fosta platformă IUS, Lubrifin, Lemexim. Vorbim de triunghiul de la strada Lânii din Bartolomeu Nord, sunt două zone mari în care am putea avea parcuri și cred că ar trebui să avem parcuri, a adăugat edilul.

Cu acelaşi prilej, primarul Braşovului a menţionat că nu este de acord cu varianta propusă în urma unui studiu efectuat de Banca Mondială şi acceptată de fostul consiliu local în ce priveşte proiectul de regenerare urbană a fostei platforme industriale Rulmentul, precizând că, personal, susţine transformarea acesteia nu doar într-un parc, ci şi într-o bază sportivă.

„Proiectul de regenerare urbană de la Platforma Rulmentul, 36 de hectare care au fost studiate din mai multe perspective și în privința cărora eu susțin transformarea în parc și baza sportivă. Cumva cu mai multe beneficii decât forma care a fost decisă de studiul Băncii Mondiale sau alte lucrări de fezabilitate în direcția aceasta și să proiecteze să evolueze și să capete substanță”, a ținut să menționeze edilul.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes