Connect with us

Administrație

Coliban despre creare de parcuri noi în Brașov: este foarte greu de câștigat competiția cu dezvoltatorii imobiliari, avem nevoie de fonduri europene pentru exproprieri. Trebuie să gândim un program național de înverzirea a orașelor

Avatar

Publicat

pe

Primarul municipiului Braşov, Allen Coliban, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că, amenajarea de parcuri noi este în continuare o problemă importantă pe agenda sa.

Publicitate

„Cred că parcurile acestea nu ar trebui să fie în jurul Brașovului, ci ar trebui să fie în Brașov, în măsura în care găsim posibilitatea de a amenaja astfel de spații verzi.

Am venit cu câteva propuneri, sunt în continuare pe agenda mea și în discuțiile pe care le am cu aparatul administrativ. Le voi anunța în următoarea ședință de Consiliu Local, va fi o temă sau un proiect pentru această temă legată de exproprieri”, a declarat Coliban.

Publicitate

Edilul a precizat că expropierea unor terenuri unde principalii competitori sunt dezvolatatori imobiliari este dificilă deoarece costul foarte ridicat este greu de argumentat în studiul de oportunitate. Mai mult, primarul Coliban a propus fostului guvern un program național de înverzire a orașelor, unde banii europeni să poată fi folosiți inclusiv pentru expropieri.

„E o procedură pe care o știm cu toții este descrisă de lege, în ce fel justifici utilitatea publică, ce demersuri sunt necesare pentru pregătirea unor astfel de acțiuni, după care exproprierea în sine, dar toate aceste lucruri imposibile să fie imposibil de realizat într o lună de zile.

Publicitate

Au trecut o lună și zece zile de la preluarea mandatului dar sunt printre priorități și se află deja în lucru în cadrul aparatului la primărie.

Evident totul trebuie să fie făcut transparent legal și în interesul comunității, inclusiv din punct de vedere financiar. Trebuie să fim foarte atenți la cheltuieli și la sistemul de plăți, mai ales că vorbim de un context complicat în care veniturile la buget scad. Ce pot să mai spun este că împreună cu servicii de Strategii și Programe din cadrul Primăriei am înaintat către domnul ministru Boloș o propunere de linii de finanțare.

Este o temă despre care am vorbit și cu primul ministru anterior, aceea de a folosi acest context european, legat PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), legat de Green Deal și să gândim un program național de parcuri, de înverzire a orașelor. Toate orașele din România se confruntă cu problema aceasta, acolo unde printr-o întâmplare au mai rămas suprafețe de teren în interiorul orașului acolo unde am avea nevoie de bani.

Publicitate

Costul cu exproprierea și oportunitate din acest punct de vedere este foarte greu de argumentat și de a câștiga acea competiție cu dezvoltatorii imobiliari. Întotdeauna factorii imobiliari pun o presiune foarte mare pe toate aceste suprafețe de teren. Până nu vom avea un program național un cadru coerent astfel încât să încurajăm furnizarea de spații verzi, să avem bonificații pe care anumite asociații notariale din țară le prevăd în acele grile notariale pe baza cărora se face exproprierea. Până nu vom avea fonduri europene, inclusiv pentru exproprieri și pentru recuperarea acestor terenuri, să avem o idee eligibilitatea cheltuielilor din perspectiva asta, ne va fi foarte greu să facem parcuri noi cu adevărat mari în oraș acolo unde am nevoie de avem acest tip de finanțare pe care am trimis către Ministerul Fondurilor Europene. Este o structură pe care o propunem sper ca viitorul Guvern să o preia și să țină cont de ea„, a declarat primarul Brașovului.

Întrebat ce terenuri sunt vizate pentru expropieri, primarul a menționat Platforma IUS – Lemexim – Lubrifin și un teren din Bartolumeu, zona Lânii.

„Dacă v-aș spune fiecare locație pe care am identificat-o și pe care o am în vedere, ar influența cu siguranță pregătirea acestor proiecte, viitoare negocieri și toată lupta pe care ar urma să o ducem cu dezvoltatorii imobiliari dar pe câteva subiecte deja le știți, le-am promis în campanie. Vorbim de suprafețele mari rămase din fosta platformă IUS, Lubrifin, Lemexim. Vorbim de triunghiul de la strada Lânii din Bartolomeu Nord, sunt două zone mari în care am putea avea parcuri și cred că ar trebui să avem parcuri, a adăugat edilul.

Cu acelaşi prilej, primarul Braşovului a menţionat că nu este de acord cu varianta propusă în urma unui studiu efectuat de Banca Mondială şi acceptată de fostul consiliu local în ce priveşte proiectul de regenerare urbană a fostei platforme industriale Rulmentul, precizând că, personal, susţine transformarea acesteia nu doar într-un parc, ci şi într-o bază sportivă.

„Proiectul de regenerare urbană de la Platforma Rulmentul, 36 de hectare care au fost studiate din mai multe perspective și în privința cărora eu susțin transformarea în parc și baza sportivă. Cumva cu mai multe beneficii decât forma care a fost decisă de studiul Băncii Mondiale sau alte lucrări de fezabilitate în direcția aceasta și să proiecteze să evolueze și să capete substanță”, a ținut să menționeze edilul.

Publicitate
Spune-ți părerea

Administrație

Ministrul Drulă: Pentru autostrada Brașov – București a rămas studiul de fezabilitate din 2005. A fost semnat contractul de proiectare

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a declarant, joi seara, că încă din primele zile de mandat s-a interesat de proiectul privind construcția autostrăzii București – Brașov și că a aflat că pentru aceasta nu s-a mai făcut un studiu de fezabilitate din anul 2005. În data de 12 februarie a fost semnat contractul de proiectare pentru aceasta șosea de mare viteză.

„Am început primele zile din mandat cu autostrada București – Brașov. Am spus că a fost campionat de studii de fezebilitate. Or fi fost în general în România. Din păcate, pe această autostradă ultimul studiu de fezabilitate datează din 2005. Este un studiu mai sumar. A rămas studiul de fezabilitate din 2005 pentru că de atunci au fost foarte multe încercări de parteneriat public privat. Câte doi – trei ani proiectul a fost blocat inclusiv în discursul public al decidentilor zilei”, a declarat Catalin Drula, la Digi 24, joi seara.

Publicitate

Ministrul Transporturilor a adăugat că s-a semnat contractul de proiectare pentru segmentul de autostrada București – Brașov.

„Acum chiar am făcut un pas concret, pe 12 februarie a fost semnat contractul de proiectare al autostrăzii, asta înseamnă că vom avea toată partea din spate, viaducte, tuneluri, vom avea efectiv proiectul lor, așa cum faci proiectul unei case. Și apoi putem căuta un constructor. În momentul de față această muncă nu a fost făcută și dacă nu a fost făcută nu poți trimite un excavator direct în teren”, a declarat Drulă.

Publicitate

Întrebat când vor începe lucrările, Drulă a declarat că numai proiectarea durează doi ani și jumătate.

„Proiectantului care începe contractul semnat pe 12 februarie i-am cerut să livreze zonele critice cum ar fi centura Comarnic, zona de la Ploiești, mai repede decât termenele contractuale. Termenele contractuale, din păcate, sunt destul de mari. E vorba de doi ani, doi ani și jumătate, un contract licitat înainte de mandatul meu”, a mai declarat Drulă.

Citește mai mult

Administrație

USR PLUS propune ca parlamentarii care vor vota la dublu să piardă peste 80% din indemnizaţie

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

După ce ieri senatorul brașovean Irineu Dărău a suprins mai mulți deputați din formațiunile AUR și PSD când votau la „dublu”, USR PLUS a depus proiecte pentru modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor şi Senatului şi a Statutului deputaţilor şi senatorilor, astfel încât parlamentarii care votează „dublu” să fie sancţionaţi disciplinar prin pierderea a peste 80% din indemnizaţie.

Potrivit unui comunicat al USR transmis joi AGERPRES, proiectele au fost depuse „ca urmare a votului cu mai multe cartele identificat de senatorii şi deputaţii USR PLUS în timpul dezbaterilor pe tema bugetului de stat pe 2021 (…), astfel încât furtul la vot să fie sancţionat”.

Publicitate

„Nu e normal ca, în România, un student care copiază să fie exmatriculat, dar un parlamentar care votează fals în numele colegului absent să nu suporte drept consecinţe decât ‘avertisment scris’, aşa cum prevede acum Statutul comun al deputaţilor şi senatorilor şi Regulamentele Camerelor. Noi, grupul USR PLUS, susţinem că parlamentarii ar trebui să fie ţinuţi la un standard mai înalt de respect faţă de lege, pentru că aici e izvorul ei, şi să aibă un cod de conduită demn de mandatul primit, aşa că propunem să fie prevăzute consecinţe directe, de micşorare a indemnizaţiei până la nivelul salariului minim”, a declarat deputatul USR PLUS Oana Ţoiu.

Alianţa USR PLUS consideră că „furtul la vot în Parlament nu trebuie să scape nepedepsit”.

Publicitate

„De aceea, parlamentarii USR PLUS au depus un proiect de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor în sensul sancţionării disciplinare a celor care nu înţeleg că o funcţie de demnitate publică de un asemenea nivel implică integritate şi respect faţă de alegătorii care i-au trimis în Parlament. Concret, parlamentarii care vor vota la dublu, folosind cartela unui alt senator ori deputat, vor fi sancţionaţi cu reţinerea pe o lună a sumei reprezentând diferenţa între indemnizaţia brută şi valoarea salariului minim brut pe ţară. Adică, vor pierde peste 80% din indemnizaţie! De asemenea, votul viciat prin exprimarea unui vot dublu se va anula”, se mai arată în comunicat.

Proiectele de modificare a Regulamentelor Camerelor prevăd explicit, pe lângă sancţiunea cu reducerea indemnizaţiei, că „este interzisă utilizarea cardului de vot de către o altă persoană”.

„Pentru noi, o Românie fără hoţie nu este un slogan. Iar demersurile pentru atingerea acestui obiectiv nu pot ocoli Parlamentul!”, menţionează sursa citată.

Citește mai mult

Administrație

Prefectul Cătălin Văsii şi noii subprefecţi au depus jurământul şi au preluat mandatele

Redactia Brasov

Publicat

pe

Publicitate

Astăzi prefectul Cătălin Văsii a depus jurământul pentru noul mandat. Alături de el au depus jurământul şi cei doi noi subrefecţi: Ambrus Izabella Agnes şi Bucur Ioan Codruț.

Ceremonia a fost una în care prin videoconferinţă toţi noii prefecţi şi subprefecţi, din toate judeţele, au depus jurământul în faţa ministrului de interene Lucian Bode.

Publicitate

După intonarea imnului de stat fiecare în parte a depus jurământul.

Cătălin Văsii a avut această funcţie şi în trecut, însă Braşovul are doi noi subrefecţi.

Publicitate

Ambrus Izabella Agnes (43 ani), avocat, deputat în legislatura 2016-2020, vicepreședinte al Consiliului Județean Brașov în perioada iunie-decembrie 2016.

Bucur Ioan Codruț, (44 de ani), antreprenor, membru al Consiliului Județean Brașov de la începutul actualului mandat (oct. 2020) până la numirea în funcția de subprefect.

Citește mai mult
Publicitate

De Interes

>