Connect with us
Publicitate

Administrație

Coliban: Dacă anul acesta nu vor fi finalizate lucrările la Pasajul Fartec, ne gândim la o reatribuire a contractului

Publicat

pe

Primarul municipiului Braşov, Allen Coliban, a anunţat că, în cazul în care lucrările la pasajului Fartec – cândva una dintre arterele cu cel mai încărcat trafic, aflat de cinci ani în reabilitare – nu vor fi finalizate anul acesta, este posibilă reatribuirea contractului către un alt constructor.

“Înţeleg că există probleme din cauza modului în care au fost estimate costurile şi aceste lucruri au dus la trenarea lucrărilor, însă ne aflăm într-o situaţie neplăcută, aceea de a asuma un termen şi de a spera în respectarea lui. Şi eu mă refer la anul viitor. Ar fi inadmisibil să continuăm aceste lucrări dincolo de anul viitor cu acelaşi furnizor dacă lucrurile nu vor fi duse la îndeplinire (…) şi atunci să ne gândim la o reatribuire a contractului. Din perspectiva termenelor contractuale, acestea oricum au fost depăşite”, a declarat primarul Allen Coliban.

Noul director tehnic al Primăriei Braşov, Marius Comănici, care şi-a preluat recent postul, după câştigarea concursului organizat la finalul anului trecut, o soluţie mai bună în cazul acestui pasaj ar fi fost construirea unuia nou şi nu reabilitarea.

“Nu am date certe din teren, dar ce pot să spun însă este că, poate, soluţia de reabilitare nu a fost cea mai fericită pentru că astfel de lucrări de reabilitare sunt cele mai dificile de realizat, pentru că nu ştii ce găseşti după ce intervii la construcţie după ce spargi. Cu toate că, înainte, se face o expertiză, aceasta nu poate fi exhaustivă şi să identifice toate problemele”, a spus Comănici.

Publicitate

Conform anunţului făcut de constructor, firma Recon, în luna septembrie anul trecut, lucrările la Pasajul Fartec ar fi urmat să fie finalizate în decembrie, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Pasajul a fost construit la începutul anilor 70 şi are o lungime de aproape 250 de metri şi o lăţime de peste 12 metri. A mai fost în reparaţii capitale la începutul anilor 2000. Fiind unul dintre cele mai tranzitate pasaje din oraş, iar mult timp pe acesta au circulat şi maşini de mare tonaj, infrastructura acestuia a început s-a degradat considerabil în timp.

Ultimul şantier de lucrări la pasajul Fartec a fost deschis în anul 2015, dar lucrările s-au împotmolit la începutul anului 2017, după Primăria Braşov a reziliat contractul cu constructorul iniţial. Au urmat expertize şi licitaţii, în 2018 fiind semnat contractul pentru finalizarea lucrărilor cu firma braşoveană Recon, cea care a mai construit două pasaje în municipiul Braşov.

Unul dintre motivele indicate de constructor pentru trenarea lucrărilor a fost că acestea sunt extrem de dificile, pentru că multe dimensiuni ale componentelor sunt atipice şi nu respectă standardul din proiectul iniţial.

Potrivit datelor făcute publice de municipalitatea braşoveană în 2019, valoarea lucrărilor de proiectare şi execuţie s-ar ridica la aproximativ 16 milioane de lei.

Sursa: Agerpres

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes