Connect with us
Publicitate

Administrație

Code for Romania transformă site-ul primăriei Brașov, gratuit. Allen Coliban: soluțiile pe care le propun ei duc transparența la un alt nivel

Redactia Brasov

Publicat

pe

Asociația Code for Romania anunță astăzi încheierea unor parteneriate strategice cu primăriile Sinaia și Brașov, prin care cele două orașe vor fi primele care vor implementa produse digitale cu un impact puternic, schimbând paradigma digitalizării în administrația publică.

Publicitate

Prin acest parteneriat, alături de Code for Romania, cele două primării își propun să devină un exemplu de cum se proiectează bine soluțiile digitale, cum se construiesc corect și cum pot fi apoi deschise spre reutilizare către toate celelalte primării.

Pentru a cheltui corect, transparent și eficient banii contribuabililor, modelul propus de Code for Romania și preluat în premieră acum de Sinaia și Brașov presupune un comportament de reutilizare a soluțiilor digitale în administrația publică locală.

Publicitate

Primul proiect, cel cu care va demara colaborarea, vizează tocmai interfața dintre primării și cetățeni – site-ul fiecărei primării.

„Pentru prima dată în România, va fi implementată o soluție prin care orice primărie își va putea construi site-ul folosind un instrument sigur, ușor de utilizat, adaptat standardelor la zi și reprezentând un model de user experience design, de structurare a conținutului și accesibilitate.”

Publicitate

Odată finalizată, soluția va fi pusă la dispoziția Autorității pentru Digitalizarea României care, alături de Code for Romania, se va ocupa de administrarea și scalarea ei.

Instrumentul va fi disponibil gratuit pentru toate primăriile din România. Primul loc de întâlnire al instituției cu cetățenii, site-ul primăriei, se va transforma astfel pentru toate primăriile din țară dintr-o problemă costisitoare într-un instrument util, flexibil și ușor de administrat, economisindu-se astfel resurse importante.

„Parteneriatul pe care îl anunțăm astăzi este important pentru toată țara. Asta pentru că, în primul rând, nu vorbim doar de o soluție punctuală, ci de un cadru de politici publice care să pună bazele unui proces de digitalizare sănătos. Ne bucurăm să demarăm colaborarea noastră cu primăriile din România alături de doi parteneri importanți – Sinaia și Brașov, două orașe importante care ne oferă două studii de caz diferite pentru dezvoltarea soluțiilor digitale pe care le avem în vedere. Suntem în discuție și cu alte primării din România și sperăm ca ulterior un număr cât mai mare de parteneri să se alăture exemplului pe care îl oferă azi Sinaia și Brașovul. Dacă în final vom avea o rețea cât mai vastă de primării care să adopte aceste standarde și acest mod de lucru corect, toată România va avea de câștigat”, a declarat Bogdan Ivănel, președintele și co-fondatorul ONG-ului Code for Romania.

Publicitate

În această vară, echipele Code for Romania vor lucra îndeaproape cu specialiștii din cele două primării pentru a audita nevoile acestora și pentru a proiecta un ecosistem de soluții în format open-source care să rezolve probleme recurente ale administrației publice din România, pilotate în Sinaia și Brașov, urmând să fie deschise tuturor celorlalte primării spre reutilizare.

Code for Romania pune, inclusiv prin acest parteneriat, gratuit la dispoziția statului român resursele sale, asociația lucrând exclusiv pro-bono cu orice instituție, conform deciziei membrilor organizației de a nu accepta finanțări publice.

„Experiența administrativă și experiența generației digitale fac echipă prin acest parteneriat și aduc soluții digitale gratuite. Este un proiect pilot prin care aducem mai multă transparență și facilităm implicarea civică. Sinaia este lider în managementul administrativ iar acum multiplicăm modelul și îl oferim tuturor primăriilor care își doresc cu adevărat o creștere a calității vieții locuitorilor pe care îi deservesc. Împreună digitalizăm România și răspândim binele.“, a declarat Vlad Oprea, Primarul Orașului Sinaia

Publicitate

„Unul dintre obiectivele principale ale mandatului meu este de a crește transparența activității primăriei, astfel încât cetățenii să aibă acces facil la informațiile de care au nevoie și la cele care au impact asupra orașului și a vieții lor. Dezvoltarea tehnologică de astăzi, digitalizarea, ne permite să creăm un canal direct de informare în relația cu cetățenii. Demersul Code for Romania, soluțiile pe care le propun ei pentru administrația publică locală, duc această transparentizare la un alt nivel, tocmai de aceea Primăria Brașov și-a arătat deschiderea pentru a face parte din acest program pilot. Îmi doresc ca prin implementarea acestor noi soluții de digitalizare a activității primăriei să ajungem la un nivel în care cea mai mare parte a serviciilor asigurate de Municipalitate să fie doar la un click distanță de cetățeni”, a declarat despre parteneriat Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban.

Colaborarea celor două primării cu asociația Code for Romania va avea în vedere în primul rând zona de proiectare de soluții pe teme importante pentru administrația locală, cum ar fi mecanisme funcționale ale administrației locale sau managementul deșeurilor. Primele trei soluții dezvoltate vor avea ca principal obiectiv transparența administrației publice locale.

Digitalizarea administrației locale este unul dintre obiectivele propuse de Code for Romania în planul de digitalizare a României lansat la finalul anului 2020, alături de alte ținte importante din domenii diverse, precum Educație, Sănătate, Mediu, Grupuri vulnerabile și Participare civică.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Administrație

Preşedintele blocului poate intra în orice apartament fără acordul proprietarilor. Care sunt riscurile dacă nu i se permite accesul

Redactia

Publicat

pe

Reprezentantul asociaţiei de proprietari sau preşedintele de bloc are dreptul să intre în orice apartament din clădire, fără acordul proprietarului, pe baza unui preaviz motivat, în anumite situaţii, transmite AvocatNet.ro. Potrivit Legii nr. 196/2018, adică actuala lege a asociaţiilor de proprietari, proprietarul are obligaţia de a permite accesul unui membru al asociaţiei în apartamentul său, pentru realizarea lucrărilor de construcţii sau reparaţii ori în situaţii de urgenţă. Astfel, accesul în locuinţă se face pe baza unui preaviz motivat scris, din partea asociaţiei de proprietari, de cinci zile (pentru construcţii/reparaţii) sau de 24 de ore (pentru situaţii de urgenţă).

Publicitate

Conform sursei citate, proprietarii care restricţionează accesul membrilor asociaţiei în propria locuinţă riscă amenzi de până la 3.000 de lei.

„Preşedintele de bloc nu este singurul care are dreptul să intre în apartament în urma unei notificări. Alături de acesta, administratorul sau persoana calificată să realizeze lucrările pot pătrunde şi ei în apartament fără acordul proprietarului, într-una dintre situaţiile expuse mai sus.”, transmite sursa citată.

Publicitate

De asemenea, este important de reţinut că refuzul proprietarului de a permite accesul în apartamentul său persoanelor menţionate mai sus poate aduce prejudicii celorlalţi locatari, pagube pentru care va răspunde civil şi penal. Conform Legii nr. 196/2018, cei care nu le permit persoanelor abilitate să intre în locuinţă pentru lucrări de construcţii şi reparaţii sau în situaţii de urgenţă pot fi amendaţi cu sume între 500 şi 3.000 de lei. Amenda se aplică de către Poliţia Locală, primari sau împuterniciţii lor.

De cealaltă parte, însă, proprietarii care permit accesul în locuinţele proprii şi, în urma lucrărilor efectuate, se aleg cu pagube vor fi despăgubiţi de către asociaţia de proprietari, din fondul de reparaţii. Totodată, în cazul în care lucrările de intervenţie au fost făcute de o persoană fizică sau de o firmă şi proprietarul a fost păgubit, daunele vor fi acoperite de persoana sau firma respectivă.

Publicitate

Sursa: adevarul.ro

Publicitate
Citește mai mult

Administrație

VIDEO / Un drum din Sânpetru arată ca după război, iar pe timp de ploaie nu se poate circula. Locuitorii spun că autorităţile nu răspund la sesizări

Redactia Brasov

Publicat

pe

În 2021, un drum comuna cu cea mai puternică dezvoltare din Braşov arată ca după război. Locuitorii din cartierul Ecovilla din Sânpetru se plâng că deşi au făcut nenumărate sesizări la primărie pentru a reabilita druumul ce duce spre casele lor, nu au primit încă niciun răspuns.

Publicitate

„Drumul deserveşte peste 3.000 de locuitori. Starea lui a ajuns să fie impracticabilă pe timp de ploaie, iar când nu plouă, deplasarea pe cei 450 de metri de face în aproximativ 15 minute. Asta deoarece drumul este plin de gropi şi cratere. Drumul cu pricina este: Giratoriu este de la DJ 103 – Strada Sfântul Aurel – Sfântul Andrei – Sfinţii Constantin şi Elena.”, spune Dragoş, unul dintre locuitorii cartierului.

Autoritătille locale nu ne răspund la petiţii şi sesizări, doar când ne întâlnim cu dumnealor, răspunsul este unul clasic. În maximum două săptămâni.”, mai spune Dragoş.

Publicitate

Oamenii spun că au făcut mai multe sesizări către Primăria Sânpetru, însă acestea sunt încă în lucru. Una singură este dată ca rezolvată parţial, însă locuitorii spun că nu este aşa, şi că drumul este la fel ca înainte.

video
Publicitate
Citește mai mult

Administrație

A început şcoala cu prezenţa fizică. Elevii care merg la şcoală cu autobuzele RATBV trebuie să prelungească lunar valabilitatea cardurilor de călătorie pentru a circula gratuit

Redactia Brasov

Publicat

pe

Având în vedere că a început din nou școala, iar prezența fizică la ore a unor categorii de elevi este posibilă, le readucem aminte elevilor și părinților că pentru a beneficia de călătorii gratuite pe mijloacele de transport în comun din municipiul Brașov, aceștia trebuie să prelungească, lunar, valabilitatea abonamentelor de călătorie pentru elevi.

Publicitate

Elevii care au card RATBV pot prelungi online, pe site-ul www.ratbv.ro, la adresa https://elevi.ratbv.ro/ , valabilitatea abonamentului lunar „toate liniile gratuit“.

Cererea de prelungire se poate descărca de la adresa https://www.ratbv.ro/uploads/documents/Declaratie_prelungire_abonament_elev.pdf și, după completare și semnare, se trimite tot on-line, după autentificarea în cont, cu seria cardului-abonament și CNP-ul elevului.

Publicitate

Reîncărcarea este posibilă doar dacă există deja un card fizic RATBV emis și utilizat măcar o dată pe numele elevului respectiv, în anul școlar 2020-2021.

Elevii care doresc emiterea unui card de transport nou sau care nu și-au mai încărcat, în anul școlar curent (2020-2021), abonamentul lunar gratuit trebuie să se prezinte la orice punct de vânzare al RATBV SA cu următoarele documente:

Publicitate

n cazul elevilor care au carte de identitate: carnet de note vizat pentru anul școlar 2020/2021, cu toate datele completate la zi; carte de identitate; cerere tip completată (formularul se găsește la toate punctele de vânzare);

n cazul elevilor care nu au carte de identitate: părintele/tutorele sau reprezentantul legal al elevului se prezintă la punctul de vânzare având asupra sa carnetul de note al elevului, vizat pentru anul școlar 2020/2021, cu toate datele completate la zi; cererea tip completată (se găsește la toate punctele de vânzare); cartea de identitate a persoanei care solicită abonamentul pentru elevul în cauză (părinte, tutore, reprezentant legal).

După prima încărcare la un punct de vânzare, prelungirea valabilității abonamentului lunar toate liniile se poate face online, pe site-ul elevi.ratbv.ro, atașând documentele și cererile solicitate, fără a mai fi nevoie să meargă la un centru de vânzare. Modelele de cerere solicitate se pot descărca de pe site.

Publicitate

La adresa https://elevi.ratbv.ro/ sunt prezentați pașii ce trebuie parcurși pentru încărcarea gratuită a cardurilor cu abonamentul lunar toate liniile pentru elevi și sunt enumerate documentele ce trebuie scanate/fotografiate și încărcate, de la caz la caz.

Reamintim că RATBV SA eliberează gratuit abonamente lunare elevilor din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, pe traseele de transport local utilizate de elevi de la domiciliu la unitatea de învățământ la care sunt înscriși, pe tot parcursul anului calendaristic. Aceasta însemnă că toți elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de abonament gratuit pe toate liniile din municipiul Brașov, iar cei care utilizează și linii de transport metropolitan ale RATBV primesc și un abonament gratuit pentru linia metropolitană utilizată. Prelungirea valabilității acestui abonament nu se poate face însă decât în punctele de vânzare bilete și abonamente.

Pentru orice probleme legate de activarea/prelungirea cardului puteți solicita ajutor pe adresa comunicare@ratbv.ro.

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>