Connect with us
Publicitate

Social

CNAS / Reglementări speciale pentru brașovenii bolnavi de hepatita C în perioada pandemiei

Publicat

pe

Conform unui comunicat al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, accesul pacienţilor cu hepatită C la tratamente fără interferon este asigurat în perioada pandemiei prin reglementări speciale.

Tratamentele fără interfon vor fi asigurate de către CNAS pentru un număr de 17.500 de pacienți adulți cu hepatita C, indifferent de stadiul de fibroză și ciroză compensate.

Măsura este valabilă începând cu luna februarie 2020. În perioada februarie-iulie 2020, un număr de 4.158 de pacienţi au accesat tratamente fără interferon, conform comunicatului trimis de CNAS.

Tratamentul adulților

Publicitate

Începând cu data de 1 iunie 2020, un contract de tip cost-volum-rezultat(C-V-R) este în delurare, în cadrul căruia pot beneficia de tratament pacienţii adulţi, fără ciroză hepatică sau cu ciroză hepatică compensată, care în urma tratamentelor anterioare cu AAD (medicamente cu acţiune antivirală directă) nu au obţinut răspuns terapeutic.

Așa numitul contract prevede tratamente pentru un numar de 300 de pacienți eligibili, iar până în present au fost transmise de medicii curanți și confirmate în Platforma Informatică a Asigurărilor Sociale de Sănătate (PIAS) un număr de 61 de formulare specifice pentru acordarea acestui tip de tratament.

Tratamentul adulţilor este asigurat de medici din specialitatea gastroenterologie şi boli infecţioase aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări din 16 judeţe (Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Bihor, Argeş, Vâlcea, Sibiu, Suceava, Mureş, Timiş) şi CAS AOPSNAJ.

Pentru copii, tratamentul este asigurat de medicii din gastroenterologie pediatrică şi boli infecţioase aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate din 11 judeţe (Bucureşti, Bihor, Braşov, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Mureş, Sibiu, Timiş) şi CAS AOPSNAJ.

Serie de măsuri implementate de CNAS pentru următorii pacienți

Odată cu pandemia, mai exact  în perioada stării de urgenţă CNAS a implementat o serie de măsuri pentru a asigura accesul pacienţilor eligibili cu hepatită C la tratamentele fără interferon, măsuri a căror aplicare a fost prelungită până la data de 30 septembrie 2020.

Așadar, pacienții care au domiciliul într-unul din judeţele prin care se derulează contractele C-V-R, iniţierea tratamentului se efectuează de medicul gastroenterolog sau infecţionist (prima reţetă), iar prescrierea în continuare a medicamentelor se poate face de un medic în specialitatea medicină internă din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice sau de medicul de familie pe lista căruia este înscris pacientul, în baza scrisorii medicale şi a confirmării înregistrării formularului specific de prescriere, în vederea asigurării continuităţii tratamentului.

Pentru cei care au domiciliul într-un judeţ în care nu se derulează contractele C-V-R, prescrierea se realizează doar de către medicul gastroenterolog sau infecţionist.

Evaluarea rezultatului medical pentru pacienţii al căror tratament cu medicamente fără interferon a fost iniţiat începând cu 1 februarie 2020 se va realiza exclusiv de medicul curant al pacientului, informaţiile urmând a fi procesate în PIAS de casa de asigurări de sănătate prin care se derulează contractul C-V-R şi cu care se află în relaţii contractuale medicul curant.

Proceduri pentru pacienții cu domiciliu în alt județ

De asemenea, pacienţii cu domiciliu în alt judeţ decât cel prin care se derulează contractul C-V-R şi pentru care a fost iniţiat tratamentul fără interferon au posibilitatea să ridice prescripţiile medicale din judeţul în care acesta domiciliază, în baza unei proceduri afişate pe site-ul CNAS.

„În această perioadă dificilă, numărul de iniţieri de tratamente a fost mai mic, în urma evaluării de către medicii specialişti a riscurilor şi beneficiilor pentru fiecare pacient în parte. Vom analiza şi vom decide modul în care va fi asigurat accesul la servicii şi tratamente în continuare, pentru toate patologiile, şi după data de 30 septembrie, pentru că încă ne confruntăm cu problemele create de pandemie.

Măsurile implementate până acum sunt rezultatul consultărilor cu specialiştii şi cu asociaţiile de pacienţi, cu care vom colabora în continuare pentru elaborarea măsurilor pentru perioada de după 30 septembrie”, a declarat Adela Cojan, preşedintele CNAS.

Pe site-ul CNAS sunt afişate toate informaţiile necesare, atât pentru pacienţi cât şi pentru medicii curanţi, referitoare la includerea în tratament a pacienţilor eligibili.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes