Connect with us
Publicitate

Administrație

Clădirile „verzi”, una dintre soluțiile pentru reducerea emsiilor de CO2. Investiții pentru reabilitarea termică și energetică a imobilelor vor fi făcute și în Brașov, anunță primarul Allen Coliban

Publicat

pe

Publicitate

Specialiștii de mediu spun că 40% din emisiile de dioxid de carbon sunt generate de clădiri, iar pentru reducerea poluării o soluție ar fi crearea sau reabilitarea de imobile cu consum energetic aproape zero. Despre măsurile pe care autoritățile le pot lua în combaterea poluării s-a vorbit la Forumul Eficienței Energetice din Europa Centrală și de Est, eveniment care a are loc, în aceste zile, în Poiana Brașov.

Clădirile sustenabile sau „verzi” au numeroase beneficii atât pentru locatari, cât și pentru mediul înconjurător. Din punct de vedere econonimc, aceste imobile consumă mult mai puține resurse, față de o clădire obișnuită. Ba mai mult, ele pot genera singure resurse de energie, apă sau mâncare. Un exemplu perfect ar fi panourile fotovoltaice pentru energie electrică. Dacă locatarii produc mai multă energie decât au nevoie o pot vinde în rețea către alți consumatori.

Materialele ecologice și filtrarea aerului prin sisteme de ventilație performante asigură o cantitate potrivită de oxigen, dar și o curățare a aerului de poluanți. În plus, casele verzi sunt realizate în așa fel încât să fie izolate fonic, dar sunt concepute și ca să aibă un nivel ridicat de lumină naturală și artificială.

„Știm cu toții că 40% din emisiile de CO2 sunt generate, în Europa, de clădiri și că, de asemenea, ne petrecem aproximativ 90% din timpul nostru în aceste clădiri. Deci, aceasta este, de asemenea, o unitate de măsură, aceștia sunt indicatorii pentru modul în care trebuie să abordăm renovarea. Din perspectiva orașului și din perspectiva municipalității, ca factorii de decizie, este foarte important pentru noi să ne angajăm la aceste tipuri de ținte, la aceste tipuri de obiective. Suntem în proces de renovare a clădirilor publice, de renovare a infrastructurii educaţionale, avem deja acorduri cu parteneri de încredere, avem un contract cu BERD pentru 10 milioane de euro, şi ne angajăm să facem parte din această schimbare”, a declarat primarul Brașovului, Allen Coliban la deschiderea evenimentului.

Publicitate

Pentru acest an, în cadrul programului de eficientizare energetică al primăriei Brașov au fost incluse Colegiul Tehnic Transilvania, Colegiul Tehnic de Transporturi, căminul și sala de sport, dar și 19 blocuri sociale. În paralel, autoritățile locale speră să obțină o finanțare de 10 milioane de euro, din partea BERD, pentru șase clădiri publice din oraș. Vorbim aici despre sediul ISU, de pe strada Mihai Viteazu, fostul punct termic de pe strada Olteț, imobilele din apropierea institutului cartofului, corpurile A și B ale Colegiului Național Andrei Șaguna, sediul RATBV, dar și clădirea Primăriei Brașov.

În cazul clădirilor publice vor fi făcute lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirilor, a sistemului de încalzire și furnizare a apei calde de consum, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice şi/sau termice pentru consum propriu (panouri fotovoltaice pentru producere energie electrică şi panouri solare pentru prepararea apei calde), lucrări de reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare şi/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior, lucrări de modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri, sisteme de management energetic integrat pentru clădiri, reabilitarea/modernizarea instalaţiei electrice, înlocuirea circuitelor electrice deteriorate sau subdimensionate.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes