Connect with us
Publicitate

Administrație

CJ Braşov trebuie să facă exproprieri pentru amenajarea drumului ce leagă Braşovul de Ploieşti prin Valea Doftanei

Redactia Brasov

Publicat

pe

Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, şi Mihai Pascu, director executiv al Direcţiei Drumuri Judeţene şi Servicii Publice din cadrul CJ Braşov, au avut o întâlnire de lucru cu proiectanţii obiectivului de investiţii „Reabilitare şi modernizare DJ 102 I Valea Doftanei (Prahova) – Brădet (Braşov)”.

Publicitate

La discuţii au participat şi reprezentanţi ai Gărzii Forestiere Braşov, având în vedere că problematica abordată a vizat modalitatea de scoatere din fondul forestier a unor suprafeţe de teren afectate de acest proiect investiţional.

Reabilitarea şi modernizarea drumului judeţean 102 I Valea Doftanei – Brădet este un proiect pe care îl implementează Compania Naţionale de Investiţii (CNI). Lungimea totală a drumului este de aproximativ 24 de km, din care 13,684 km sunt pe teritoriul judeţului Braşov. Din lungimea totală, 4,35 de hectare aflate pe teritoriul administrativ al judeţului Braşov şi 10,35 de hectare situate în aria teritorială a judeţului Prahova sunt incluse în fondul forestier, iar pentru realizarea lucrărilor este necesară schimbarea statutului juridic al respectivelor suprafeţe, prin scoaterea lor din fondul forestier.

Publicitate

Potrivit Codului Silvic, scoaterea unor terenuri din fondul forestier se poate face fără compensarea cu alte terenuri, doar în situaţia declarării utilităţii publice a proiectului.

În judeţul Braşov, cele 4,35 de hectare de pădure sunt în administrarea Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt, a Regiei Publice Locale a Padurilor Săcele, respectiv a Ocolului experimental al Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice Braşov.

Publicitate

„Ne dorim foarte mult acest proiect, nu doar noi, ca administraţie a judeţului Braşov, ci şi judeţul Prahova, şi de altfel întreaga ţară, deoarece vedem cu toţii cât de intens este traficul pe Drumul Naţional 1 şi cât de important este să avem cât mai curând o alternativă de circulaţie, până când va fi construită autostrada spre Bucureşti. Am avut această discuţie cu proiectanţii şi specialiştii Gărzii Forestiere, pentru a stabili concret ce avem de făcut la nivelul Consiliului Judeţean, ca beneficiar al proiectului, astfel încât să facem demersurile necesare pentru declararea obiectivului de interes judeţean, pentru ca apoi să putem prelua terenurile din fondul forestier şi să facem exproprierile necesare”, a spus preşedintele CJ Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

În perioada imediat următoare, proiectanţii vor transmite Consiliului Judeţean Braşov, spre aprobare, indicatorii tehnico-economici ai proiectului – inclusiv necesarul pentru exproprieri, precum şi coridorul de expropriere cu identificarea separată a proprietarilor, urmând ca administraţia judeţeană să contracteze un evaluator necesar în procesul de expropriere a suprafeţelor de teren care nu fac parte din fondul forestier.

Proiectanţii, Asocierea BETA COPS – EAST WATER DRILLINGS – 3TI PROGETTI ITALIA – INGEGNERIA INTEGRATA S.P.A., au elaborat studiul de fezabilitate şi l-au predat la CNI, urmând ca aceasta să elaboreze caietul de sarcini pentru proiectarea şi execuţia obiectivului de investiţii „Reabilitare şi modernizare DJ 102 I Valea Doftanei (Prahova) – Brădet (Braşov)”. Sunt în lucru celelalte studii necesare întocmirii documentației de aprobare a indicatorilor tehnico-economici, respectiv studiul topografic, studiul geotehnic, planul de situație pe ridicare topografică, studiul de trafic, studiul hidraulic și hidrogeologic, documentația pentru scoaterea din circuitul forestier, expertiza tehnică, certificate de urbanism, avize, acorduri și studii specifice.

Publicitate

Potrivit proiectanţilor, în momentul de faţă mai trebuie obţinute trei avize, acordul de mediu, avizul de la Administraţia Naţională Apele Române şi avizul de la Garda Forestieră, urmat de obţinerea Hotărârii de Guvern pentru scoaterea din circuitul forestier a suprafeţelor din ambele judeţe, după care întreaga documentaţie va trebui avizată în Comisia Tehnico-Economică a CNI şi în Comisia Tehnico-Economică a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Administrație

Aproape 15 milioane de lei este bugetul Spitalului Judeţean în acest an. 10 milioane sunt pentru achiziţii de aparatură medicală şi dotări IT

Redactia Brasov

Publicat

pe

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov, cea mai importantă instituţie medicală a judeţului, aflată în prima linie a combaterii pandemiei, dispune în acest an de un buget însemnat, care va fi utilizat în cea mai mare parte pentru reparaţii şi investiţii în infrastructura de sănătate.

Publicitate

În urma solicitărilor fundamentate pe care echipa managerială a spitalului, condusă de dr. Călin Cobelschi, le-a transmis administraţiei judeţene, în bugetul Consiliului Judeţean Braşov pe anul 2021, recent aprobat, Spitalului Judeţean i-a fost alocată suma de 14.902.000 de lei.

Din acest total, 9.962.000 de lei sunt destinate cheltuielilor de capital care includ achiziţii de aparatură medicală, dotări IT şi realizarea documentelor de proiectare pentru viitoare investiţii. Suma de 4.622.000 de lei urmează să fie utilizată pentru reparaţiile curente, iar diferenţa de 318.000 de lei reprezintă totalul stimulentelor salariale de care va beneficia personalul medical al spitalului în 2021.

Publicitate

În planurile conducerii SCJU Braşov privind cheltuielile de capital sunt incluse achiziţii de echipamente, precum: monitoare de funcţii vitale, defibrilatoare, trusă de chirurgie otologică, freză otologică şi microscop chirurgical, ecograf 3D/4D de ultimă generaţie cu doppler vascular şi transcranian, tărgi hidraulice pentru resuscitare, tărgi universare pentru investigaţii, tratament de urgenţă şi transport, sistem electromiograf și masă de operaţii ortopedice. De asemenea, sunt planificate implementarea unui sistem complet de supraveghere video pentru toate corpurile Spitalului Judeţean, achiziţia a unor sisteme de detecţie şi semnalizare a incendiilor pentru Staţionarul Astra, clădirea veche Tractorul şi Laboratorul de Medicină Legală, precum a unui sistem de control acces la un etaj al Staţionarului Central, dar şi automatizarea liftului.

În ceea ce priveşte documentele de proiectare care vor fi realizate în acest an, amintim: documentație DALI pentru proiectarea modificării clădirii Staționarului Astra (arhitectură, rezistenţă, instalaţii), întocmirea şi obţinerea avizului de securitate la incendiu; servicii de proiectare pentru sistematizarea verticală, refacerea copertinelor şi a împrejmuirii, reabilitarea iluminatului public şi realizarea parcărilor în curtea Spitalului Judeţean; documentație DALI de securitate la incendiu pentru Staţionarul Tractorul şi obţinerea autorizaţiei ISU.

Publicitate

La capitolul reparaţii curente finanţate din bugetul CJ, pe parcursul acestui an în Staţionarul Central vor fi realizate lucrări de înlocuire a tâmplăriei PVC la secţia ATI, amenajarea spaţiului de radiologie şi a spaţiului pentru computer-tomograf, precum şi reparaţii la corpul A, dar şi lucrări de alimentare electrică în corpul nou al Unității de Primiri Urgențe. De asemenea, va fi înlocuită tâmplăria la farmacia şi saloanele din Staţionarul Astra, vor fi construite fundaţia şi pereţii pentru amplasarea stocatorului oxigen (tot la Astra), iar la Tractorul va fi transferat şi pus în funcţiune postul de transformare, va fi montat grupul generator şi vor fi refăcute băile.

Pe lângă sumele repartizate din bugetul propriu al judeţului, Spitalul Clinic Județean de Urgență beneficiază de investiţiile cu fonduri europene realizate prin intermediul a două proiecte implementate de CJ Braşov în cadrul Axei 8 – Investițiile în infrastructurile sanitare și sociale a Programului Operaţional Regional 2014-2020. Astfel, pentru echipamentele și aparatura medicală necesare Ambulatoriului Integrat au fost atrase 10,6 milioane de lei, iar pentru dotările destinate noii UPU, 6,7 milioane de lei.

Cu fondurile accesate de la UE au fost deja cumpărate o mare parte din echipamentele complexe, aparatura medicală de înaltă performanță şi obiectele de mobilier prevăzute în contractele de finanţare. Practic, dotarea cabinetelor din Ambulatoriu şi a Unităţii de Primiri Urgenţe este realizată în acest an, o parte din aparatură fiind deja livrată, instalată şi pusă în funcţiune.

Publicitate

Tot din fonduri europene, respectiv din proiectul „Gestionarea crizei sanitare COVID 19 în Judeţul Braşov” accesat de CJ Braşov în cadrul POIM, Spitalului Judeţean îi revine în acest an suma de 14.536.510 lei pentru echipamentele aferente secției modulare de ATI-COVID, construită și pusă în funcțiune anul trecut.

Două sunt, însă, cele mai aşteptate investiţii care în perioada următoare vor fi recepţionate şi date în folosinţă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov. Este vorba despre extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe, realizată printr-un proiect în valoare de 14,9 milioane de lei pe care Ministerul Sănătăţii l-a realizat cu finanţare de la Banca Mondială, lucrare coroborată cu reabilitarea Corpului B din cadrul Staţionarului Central. Această reabilitare, în valoare de 24,3 milioane de lei, în urma căreia clădirea principală a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă este adusă la nivelul existent în Uniunea Europeană, a fost iniţiată de administraţia judeţeană din fonduri proprii şi ulterior predată Companiei Naţionale de Investiţii, care şi-a asumat atât finanţarea, cât şi partea de implementare.

În paralel cu șantierele amintite, sunt în desfăşurare lucrări de reabilitare şi igenizare la Corpul A, finanţate tot cu fonduri alocate de CJ Braşov. Intenţia conducerii spitalului este ca aceste trei lucrări ample să fie încheiate concomitent, astfel încât în cel mai scurt timp să fie reluată activitatea normală în clădirea principală a unității spitalicești.

Publicitate

„Continuăm investiţiile la Spitalul Judeţean Braşov. Independent de pandemia cu care ne confruntăm de mai bine de un an, avem datoria să asigurăm tuturor pacienţilor din judeţul Braşov, dar şi celor din judeţele limitrofe condiții optime pentru investigații medicale şi tratament, precum şi o cazare cât mai bună în saloane. Acesta este dezideratul nostru şi pentru această idee luptăm. Vrem să punem la dispoziţia pacienţilor o infrastructură spitalicească modernă, deservită de un personal medical la cel mai înalt nivel de competenţă profesională. Din punctul de vedere al îmbunătăţirii infrastructurii de sănătate, graţie colaborării cu administraţia judeţeană am reuşit să ne îndeplinim obiectivele, astfel încât în acest an să ducem la bun sfârşit proiecte de investiţii fără precedent, care cu siguranţă vor schimba faţa instituţiei noastre”, a declarat managerul SCJU Braşov, dr. Călin Cobelschi.

Dr. Cobelschi a adus în atenţie problema personalului medical insuficient, susţinând că „ne confruntăm cu un deficit de medici, asistente, infirmiere şi brancardieri, în special pe partea de ATI, apărut odată cu funcţionalizarea secţiei modulare de ATI-COVID”.

„Din păcate, oricâte eforturi am făcut până în prezent, nu am reuşit, cel puţin deocamdată, să completăm schema de personal, astfel încât să punem în funcţiune şi Compartimentul ATI de la Tractorul, pe care l-am amenajat și dotat la sfârșitul anului trecut. Ne propunem ca după relocarea secţiilor în Staţionarul Tractorul, pe care o preconizăm pentru luna iunie a acestui an, Compartimentul ATI să deservească secţiile de Urologie, ORL, Oftalmologie, Chirurgie Oro-Maxilo-Facială, Cardiologie, Medicină Internă, Nefrologie şi Dializă, precum şi încă două săli de operaţie pe care urmează să le deschidem, pe lângă cele două deja existente. Sperăm ca odată cu încheierea pandemiei, să revenim la activitatea normală, iar modularul să fie inclus în Secţia ATI non-COVID a Spitalului Judeţean. Astfel, pe partea de ATI dorim să funcţionăm cu 25 de paturi în modular, 23 de paturi la etajul doi al Staţionarului Central şi 19 paturi la Tractorul”, a completat managerul SCJU Braşov.

Publicitate

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea, a menţionat că cel mai important spital al judeţului nostru reprezintă un model în ceea ce priveşte managementul sanitar, fapt dovedit prin modul organizat şi pragmatic în care au fost gestionate proiectele investiţionale mai ales în ultimul an, marcat de criza sanitară.

„Spitalul Judeţean este o adevărată uzină care trebuie să funcţioneze în condiţii optime, indiferent de situaţiile dificile care pot interveni în societate. Felicit echipa managerială pentru modul în care a gestionat, într-o perioadă grea, atât construirea şi dotarea secţiei modulare ATI-COVID, cât şi celelalte şantiere: extinderea UPU, reabilitarea Corpului B şi a Corpului A de la Staţionarul Central, iar la Staţionarul Tractorul, reabilitarea cabinetelor medicale din ambulator, instalarea stocatorului de oxigen, dotarea cu oxigen a tuturor paturilor, suplimentarea sălilor de operaţie, precum şi amenajarea şi dotarea Compartimentului ATI. Suntem alături de conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgență Brașov şi susţinem proiectele pe care domnul manager şi întreaga echipă din Comitetul Director ni le-au propus. Acestea se regăsesc pe lista de investiţii finanţaţe de Consiliul Judeţean în acest an”, a menţionat șeful executivului județean.

În bugetul pe anul 2021, Consiliul Județean Brașov a alocat fonduri record pentru cele şase spitale din subordine. Este vorba despre un total de 112.540.000 de lei, din care 41.031.000 de lei reprezintă sume din bugetul propriu al județului și 71.509.000 de lei sunt bani atrași din fonduri europene nerambursabile. Din totalul finanțărilor nerambursabile, 33.632.000 de lei au fost accesate de CJ Brașov în cadrul proiectului „Gestionarea crizei sanitare COVID 19 în Judeţul Braşov”, prin intermediul căruia unitățile spitalicești de interes județean decontează în acest an o parte însemnată din cheltuielile generate de pandemie.

Publicitate
Citește mai mult

Administrație

Acord de mediu. FIN-ECO poate depozita deşeuri în cea de-a patra celulă a rampei de gunoi de la marginea Brașovului. Compania va avea o capacitate de preluare a deşeurilor pentru următorii 6 ani

Redactia

Publicat

pe

FIN-ECO, dezvoltatorul şi administratorul Depozitului Ecologic Zonal Braşov, a primit autorizaţia pentru depozitarea deşeurilor nepericuloase în cea de-a patra celulă din depozit, potrivit unui comunicat transmis, joi, de companie, care mai arată că noua celulă se întinde pe o suprafaţă de 2,4 hectare.

Publicitate

“Operatorul Depozitului Ecologic Zonal Braşov, FIN-ECO, anunţă autorizarea celei de-a patra Celule pentru deşeuri nepericuloase. Aceasta se întinde pe o suprafaţă de 2,4 hectare şi se estimează că va avea o capacitate de preluare a deşeurilor pentru următorii 6 ani. Investiţia aferentă construirii celei de-a patra celule s-a ridicat la peste 10 milioane de lei, sumă asigurată din veniturile proprii ale operatorului”, a anunţat compania.

Autorizarea vine ca urmare a deciziei APM Braşov de emitere a acordului de mediu, la recomandarea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului. Aceasta din urmă a comunicat public faptul că au fost îndeplinite toate condiţiile impuse de legislaţie şi a recomandat ca procedura de autorizare a noii celule să se desfăşoare simultan cu activitatea de depozitare.

Publicitate

“Toate acţiunile privind construcţia şi operaţionalizarea Celulei 4 au fost efectuate în termen şi în conformitate cu legislaţia în vigoare. Operatorul a realizat şi prezentat studiile de impact necesare emiterii acordului de mediu, documente care atestă că prin funcţionarea Depozitului Ecologic Zonal Braşov nu se <>”, se mai arată în comunicat.

Potrivit companiei, în prezent, Celula 3 a Depozitului Ecologic Zonal Braşov a atins un grad de umplere de aproximativ 99%, iar Celula 4 este pregătită pentru depozitare. “ În aceste condiţii şi în contextul în care supraîncărcarea Celulei 3 poate reprezenta un risc pentru siguranţa angajaţilor depozitului şi poate duce la incidente de mediu în măsură să polueze sau să aducă prejudicii comunităţilor din vecinătate, FIN-ECO S.A. urmează să decidă suspendarea activităţii de depozitare a deşeurilor în Celula 3 şi deschiderea Celulei 4”, se mai arată în comunicat.

Publicitate

Depozitul ecologic zonal Braşov de deşeuri nepericuloase a fost construit în anul 2002, din fondurile proprii ale FIN-ECO. Acordul de mediu a fost emis pentru 6 celule cu o capacitate totală de depozitare de 11.230.000 metri cubi.

Publicitate
Citește mai mult

Administrație

După evenimentul din martie, CNAIR va amplasa plase ancorate şi bariere împotriva căderilor de roci pe DN 10, la Siriu, pentru a înăspri siguranța circulației

Redactia

Publicat

pe

Găsirea unei soluţii pentru ca traficul pe cel mai circulat drum care face legătura dintre Buzău şi Braşov să se desfăşoară în siguranţă reprezintă o urgenţă, mai ales după ce în urmă cu o lună o bucată imensă de stâncă s-a desprins de pe versant şi a blocat Drumul Naţional 10, timp de 5 zile. Despre necesitatea acestui fapt a atras atenţia şi senatorul PNL, Vlad Mircea Pufu, care, într-o interpelare către minsitrul Transporturilor, a cerut să fie luate măsuri urgente în zona Siriu şi cu o rezolvare pe termenul lung a problemelor de acolo. Astfel, la o lună după incidentul care a paralizat întreagă zonă Buzău-Braşov, vin şi primele răspunsuri cu privire la ce fac oficialii pentru remedierea unei probeleme despre care de altfel se ştie de ani buni. Cătălin Drulă a răspuns în scris senatorului PNL şi spune că se lucrează la o soluţie. În plus, oficialii din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere anunţă care este soluţia pentru ca circulaţia pe Drumul Naţional 10, la Siriu, să devină sigură.

Publicitate

Pe 18 martie 2021, o tragedie pe DN10 a fost evitată doar printr-o minune . Atunci, un bloc uriaş de stâncă desprins de pe versant au blocat circulaţia pe Drumul Naţional 10, la Siriu. Timp de cinci zile, traficul a fost oprit, iar din 22 martie, după degajarea părţii carosabile blocate de căderile de piatră, circulaţia a fost reluată însă se desfăşoară pe o singură bandă, banda cea mai îndepărtată de versant.

CNAIR anunţa pe 22 martie 2021: „Pentru asigurarea circulaţiei rutiere în condiţii de siguranţă în zonele predispuse căderilor de bolovani, arbori şi blocuri de stâncă pe sectorul de drum de la km 79+550 la km 87+300 s-a dispus împărţirea acestui sector în două subsectoare ce vor fi semaforizate individual astfel circulaţia desfăşurându-se pe o singură bandă, banda cea mai îndepărtată de versant. Astfel circulaţia se va desfăşura alternativ pentru ambele sensuri prin semaforizare, presemnalizare şi semnalizare”.

Publicitate

Totuşi, reluarea tarficului nu reprezintă şi rezolvarea problemelor care au dus la căderile masive de piatră, fapt sesizat de senatorul PNL Mircea Vlad Pufu şi ministrului Transporturilor într-o interpelare făcută imediat după producerea incidentului de la Siriu.

Mircea Vlad Pufu, senator PNL, a cerut: „Ultimul accident din seria celor de pe Drumul Naţional 10, Buzău-Braşov, produs săptămâna trecută, putea duce la o tragedie având în vedere dimensiunea blocurilor de stâncă desprinse de pe versant. Pe data de 18 martie 2020, ora 00.30, circulaţia rutieră a fost înschisă. După cinci zile în care a fost închis, cel mai circulat drum dintre Buzău şi Braşov a fost redat traficului, alternativ, pe o singură bandă. Dar reluarea traficului nu înseamnă şi rezolvarea problemelor grave ale acestui traseu intens circulat inclusiv de turişti. Problema siguranţei pe acest drum naţional rămâne totuşi în grija Ministerului Transporturilor. Este motivul pentru care vă rog să precizaţi ce soluţii pentru protejarea participanţilor la traficul din zonă se au în vedere în viitor?”.

Publicitate

În urmă cu câteva zile, a venit şi răspunsul ministrului Transportului care a anunţat că a fost făcută o expertiză tehnică în zonă şi că după avizarea documentului se va trece la procedura de achiziţie pentru proiectare.

Răspunsul semnat de ministrul Cătălin Drulă interpelării făcute de senatorul Mircea Vlad Pufu este: „Documentaţia pentru Servicii de Expertiză tehnică «Punere în siguranţă drum naţional DN 10, sector km 79+650 – 80+150 dreapta si km 80+891-80+962 dreapta pentru diminuarea riscului de blocare a acestuia ca urmare a caderii stancilor de pe versantii adiacenţi» a fost predată de către contractant, urmând a fi analizată şi avizată în Consiliul Tehnico-Economic. După avizarea în Consiliul Tehnico-Economic din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Bucureşti se va demara procedura de achiziţie pentru Proiectare. În cadrul expertizei de mai sus a fost cuprins un sector mai lung cuprins între km 73+100 – km 94+800 care include şi zona afectată în data zilei de 18 martie 2021 de la km 87+200”.

Expertiza despre care vorbeşte Cătălin Drulă a fost cerută de CNAIR din 17 februarie 2021 şi a avut ca termen de finalizare 27 martie.

Publicitate

„Soluţia în principiu va fi amplasarea de plase ancorate şi bariere împotriva căderilor de roci (blocuri de piatră) pe zona afectată . Suprafaţa fiind de aproximativ 16.000 metri pătraţi”, au anunţat oficialii CNAIR.

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>