Connect with us
Publicitate

Administrație

Brașovul va face managementul deșeurilor după modelul din Sălaj unde se reciclează 50% din totalul deșeurilor

Publicat

pe

Sistemul integrat de management al deșeurilor (SMID) realizat eficient în Sălaj a devenit un model de inspirație pentru administrația brașoveană.  

Publicitate

Forul județean din Sălaj a reușit să finalizeze cu succes proiectul de 35 de milioane de euro, iar acum administraţia judeţeană de acolo a venit în sprijinul CJ Braşov pentru ca şi la noi în judeţ să se poată face aşa ceva.

Gestionarea deșeurilor în județul Sălaj constă nu doar într-o groapă de gunoi, ci într-un sistem integrat, începând de la tratarea mecanico-biologică a gunoaielor, procesare, selectare, unitate de fabricare a compostului, transformarea și tratarea levigatului. Aşa ceva se vrea conceput şi la Braşov.

„Ne mândrim cu această investiție deoarece suntem printre puținele județe din țară unde funcționează acest SMID. Le-am adus în atenție colegilor dificultățile implementării  unui astfel de proiect, dar și problemele birocratice de care ne-am bătut. Le urez succes colegilor de la CJ Brașov în implementarea proiectului lor privind gestionarea deșeurilor”, a declarat Robert Szilagyi, Vicepreședintele CJ Sălaj.

Publicitate

„La Sălaj este în funcțiune un sistem S.M.I.D cu o tehnologie mai simplă, fiind proiectat în 2008-2010. Sălăjenii, iau în calcul o retehnologizare și derulează un proiect prin intermediul căruia vor accesa fonduri în cadrul aceluiași program POIM pentru a-l aduce la un nivel tehnologic similar cu ceea ce ne dorim la Brașov. Deși sistemul este mai simplu el funcționează foarte bine, în județul Sălaj s-a ajuns la un procent de reciclare de 50% din totalul deșeurilor.

C.M.I.D-ul vizitat arată ca o fabrică (vedeți fotografiile care însoțesc postarea) , este echipat cu o stație de sortare, o stație de tratare mecano-biologică cu compostare cu sistem Gore Cover, o stație de biogaz și o stație de epurare. Pe tot parcursul vizitei, deși exact atunci era dezvelită o linie de compostare, m-a surprins plăcut faptul ca nu am simțit nici un fel de miros. Acesta a fost și faptul asupra căruia mi-a atras atenția directorul amplasamentului, vara primesc în vizită grupuri de copii – parte a unui program educațional – și toți se miră de același lucru. Asta deși în apropierea C.M.I.D-lui de la Sălaj există și un depozit de deșeuri, ceea ce noi la Brașov nu avem în plan, construirea unui nou depozit lângă C.M. I. D.”, a scris pe o rețea de socializare Szenner Zoltan, vicepreşedintele CJ Braşov.

Următoarele produse pot fi revalorificate rezultă în urma procesului tehnologic de prelucrare:

– deșeuri de plastic, hârtie, aluminiu și polistiren care vor fi reciclate;

– compost și pământ de flori care vor fi valorificate;

Publicitate

– apă, în urma procesului de epurare. Stația de epurare fiind cu osmoză inversă, apa rezultată în urma procesului este tehnic curată.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes