Connect with us
Publicitate

Administrație

CJ: Anul viitor, de la 1 aprilie, vom avea curse aeriene internaţionale de pe Aeroportul Braşov. Primele zboruri vor fi pe rute interne

Publicitate

Publicat

pe

După ce Adrian Homan, reprezentatul firmei Construcții SA din Sibiu, a acuzat Consiliul Judeţean (CJ) Braşov că nu mai lucrează la aeroport şi că nici în 2025 acesta nu va putea funcţiona, autorităţile se apără şi contrazic constructorul sibian. Mi mult, spun că şi în acest moment se poate ateriza pe aeroport cu avioane mici, la vedere, iar că la 1 aprilie anul viitor s-ar putea chiar efectua zboruri internaţionale.

Publicitate

Conform conducerii CJ, deocamdată discuţiile sunt la ROMATSA (regia autonomă care deține monopolul natural al serviciilor de trafic aerian în România), pentru a vedea cum se poate operaţionaliza aeroportul, dacă acesta va avea turn de control fizic sau virtual, însă se ia în calcul tot mai mult varianta a doua. Asta pentru că şi costurile sunt mult mai mici, ar fi nevoie de doar 6 oameni, nu de 25 ca într-un turn de control fizic, iar acesta este trendul pe care se merge la aeroporturile noi care se construiesc în străinătate.

Cu toate acestea, Adrian Veştea spune că problema mare este la constructori, iar dacă aceștia îşi fac treaba anul viitor vom avea zboruri internaţionale.

„Depindem de constructori. Dacă vom avea un constructor care își onorează contractul la timp și își îndeplinește obligațiile contractuale, putem spune că în șase luni de zile aceste obiecte pot fi implementate. Se poate de explicit să poată zbura la vedere. Chiar dacă nu ai echipamentele de radio navigație și chiar dacă nu ai turnul de control se poată zbura la vedere, putem avea aviație generală, putem avea zboruri interne. Aeronave de 18 locuri în orice moment pot ateriza pe aeroport și se poate începe cu această activitate.” a spus Adrian Veştea, preşedintele CJ Braşov.

Publicitate

Pentru că avem parte de un aeroport nou, şi oamenii trebuie instruiţi, cei care conduc proiectul spun că pentru început ar fi de preferat să se înceapă cu zboruri interne cu avioane mici, iar pentru cele externe se vrea ca în sezonul de vară de anul viitor să se înceapă.

„Eu aș prefera să începem cu aviația generală, cu zboruri interne cu avioane mai mici, după care să ajungem la zboruri externe. Cam ăstea ar fi etapele în care să începem să derulăm activitatea de operaționalizare a aeroportului. Așa ar fi bine pentru că în felul ăsta și personalul care va fi angajat pe aeroport se va obișnui cu procedurile și cu activitățile. Dacă este să ne gândim la un nivel pe care și-l închipuie toată lumea, acela în care să ai curse cât mai multe destinații, eu zic că cel mai cinstit este 1 aprilie, un de program de vară anul viitor pe curse internaționale.” a spus Alexandu Anghel, coordonatorul proiectului Aeroportului Braşov

Curenții de aer invocați de Adrian Homan, o poveste

Reprezentanții CJ susțin că declarațiile directorului executiv Construcții SA, Adrian Homan, referitoare la poziționarea proastă a Aeroportului din cauza curenților puternici de aer dintre munți sunt nefondate.

„O firmă din Sibiu ar fi zis ceva de niște curenți de care această firmă eu v am spus domeniul este un domeniu specializat calificat. Toți putem să spunem ce le trece prin cap dar ar fi bine să fie și documentați înainte de a vorbi. Noi am făcut un studiu climatologic acum un an un an jumate tocmai pentru a vedea făcute ce am făcut și ne arăta direcția vântului și intensitatea vântului. Vă spun că văd de la Brașov și vedeți foarte bine e vorba că avem multă ceață în zonă și poluare tocmai pentru că nu este vânt acesta este efectul de fapt vântul coborând sub munți practic se liniștește și intensitate maxim 14 noduri ceea ce este. Sunt două direcții preponderente în timpul anului. Una este în lungul pistei și alta este puțin oblic dar mai mult de 14 noduri nu nu sunt așa este destul de climatologic și după noi după 9 noduri devine zborul periculos 9 spre noduri având transversal. Asta e o problemă la aterizare. Deci informația aceasta nu e reală nu se vorbește nu are nicio susținere.” a declarat Alexandru Anghel, directorul executiv al Direcţiei Implementare al AIBG (Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav).

Publicitate

CJ Brașov: Construcții SA, o firmă neserioasă cu un istoric pe măsură

Reprezentanții CJ Brașov susțin că din punctul lor de vedere sibienii de la Construcții SA au avut parte de tot sprijinul necesar pentru finalizarea lucrărilor contracte încă din 2019 și doar neseriozitatea lor a dus la reziliarea contractului. Aceștia mai susțin că firma are un istoric păgubos din acest punct de vedere, drept dovadă stau numeroasele articole din presă unde situația prezentată este similară cu cea din Brașov.

„Practic de la bun început am grupat o serie de obiective care fac parte din aeroportul Brașov și în speță erau cele legate de utilități de drumuri de acces alimentare cu energie, gaz sau apă, rețele interioare, clădirile de la punctele de acces, remiză PSI și rezerva apă. Practic erau niște clădiri suport de o complexitate medie, clădiri cu parter care în mod normal nu ar fi ridicat dificultăți nici unui constructor serios. În primul rând seriozitatea cred că ar fi fost de dorit să fie manifestată în primul rând de către constructor. Deci toate construcțiile puteau fi abordate în paralel nu sunt condiționate unele de altele, ele veneau în completare. Știți că rețelele se amplasează lângă drumuri, o dată cu drumul se putea amplasa și rețelele, cabinele partiale sunt niște cabine cu parter sunt clădiri de o sută și ceva de metri pătrați de complexitate și finisaje medii. Adică toate aceste clădiri. De la bun început. Am avut dificultăți în privința recepționarea proiectului din partea noastră a fost toată deschiderea, au plecat liste de la proiectant, listele de cantități care au trecut la constructor și au ajuns la noi modificate și tot așa. Am avut de la bun început am avut o abordare din partea dânșilor neprofesionistă și neserioasă, din partea noastră am fost deschiși dialogului și avem două dosare întregi de corespondență” a declarat Alexandru Anghel.

Autoritatea contractantă UAT Județul Brașov a încheiat cu antreprenorul SC Construcții SA acordul contractual nr. 1/85/04.01.2019, pentru proiectarea și execuția lucrărilor de construcții și instalații pentru 9 obiecte din cadrul Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav.

Deși autoritatea contractantă a notificat în repetate rânduri antreprenorul cu privire la îndeplinirea defectuoasă a contractului, acesta nu și-a respectat obligațiile contractuale la termenele și în condițiile stipulate în contract, motiv pentru care autoritatea contractantă UAT Județul Brașov a transmis antreprenorului, în data de 07.10.2021, notificarea de reziliere a contractului. În urma efectelor notificării de reziliere, acordul contractual dintre cele două părți a fost reziliat începând cu data de 23.10.2020, din cauza neîndeplinirii acestuia. 

Consiliul Judeţean Braşov a contractat experți pentru realizarea unei expertize tehnice extrajudiciare de constatare, iar raportul prezentat de către experți constată că antreprenorul SCC Construcții SA a încălcat prevederile contractului și a întârziat în mod nejustificat execuția lucrărilor, CJ fiind îndreptățit la rezilierea contractului. 

Publicitate

La data preconizată de terminare a lucrărilor conform contractului, antreprenorul a executat doar 11,39% din contract. Județul Brașov a făcut demersurile de preluare a amplasamentului, dar, în urma repetatelor tergiversări cauzate de antreprenor, a preluat amplasamentul doar în luna ianuarie 2021.

Însă problemele create de SC Construcții SA afectează și mai grav întreg proiectul. Concret, pe amplasamentul aeroportului se execută lucrări de investiții în baza altor două contracte semnate cu alți antreprenori, iar finalizarea acestora este condiționată de realizarea obiectivelor de investiții care făceau obiectul contractului cu SC Construcții SA. Este vorba despre construcția terminalului de pasageri și de lucrările de balizaj aferente suprafețelor de mișcare aeroportuare, care nu pot fi recepționate fără asigurarea energiei electrice. Or, atât rețeaua de electricitate, cât și uzina electrică ar fi trebuit finalizate până în data de 23 octombrie 2020, de către SC Construcții SA. 

ISU condiționează autorizația de securitate la incendiu

Pentru recepția la finalizarea lucrărilor la terminalul de pasageri, ISU Brașov a condiționat semnarea de asigurarea utilităților (apă-canal) și de realizarea căilor de acces rutier care să poată fi folosite de autospecialele ISU. Toate aceste lucrări de asigurare a utilităților, precum și realizarea căilor de acces făceau parte din obligațiile contractuale pe care SC Construcții SA nu le-a îndeplinit. 

Imposibilitatea recepționării celor două lucrări – terminalul de pasageri și balizajul, aflate în progres de 91,44%, respectiv 90% – va atrage după sine, cel mai probabil, penalități cerute de cei doi antreprenori și, totodată, un risc major de degradare a echipamentelor din terminal, din cauză că nu nu se poate asigura microclimatul în care acestea sunt proiectate să funcționeze.  

Publicitate

Lucrările executate parțial de Construcțiia SA se degradează

Procesul de degradare a structurilor începute în contractul cu SC Construcții SA este semnificativ, din cauză că acestea nu au fost protejate sub nicio formă în iarna care a trecut, deși, printr-o adresă, CJ Brașov a somat antreprenorul să ia toate măsurile necesare și rezonabile pentru a proteja lucrările executate. Antreprenorul nu a dat curs niciodată acestei somații.

De asemenea, autoritatea contractantă a somat antreprenorul să desemneze persoanele responsabile pentru predarea-preluarea tuturor documentelor aferente investiției care făcea obiectul contractului și, totodată, pentru preluarea amplasamentului de către CJ. 

Contractul prevedea ca supervizorul avea la dispoziție un termen de maximum 90 de zile (începând cu data de 23.10.2020) pentru a certifica valoarea lucrărilor executate de antreprenor. Primele trei situații de lucrări au fost certificate de supervizor și plătite de CJ în termenul contractual, dar cea de-a patra situație de lucrări nu a fost predată de antreprenor pentru a se putea certifica. 

Construcții SA, tergiversări pe seama COVID

Publicitate

Consiliul Judeţean Braşov a convocat reprezentanții antreprenorului la data de 11.11.2020 pe amplasament, pentru predarea bunurilor, documentelor și amplasamentului, inclusiv a ultimei situații de lucrări, în vederea certificării acesteia. Antreprenorul a cerut o amânare până în data de 20.11.2020, invocând pandemia SARS-CoV-2. CJ Brașov a acceptat, sub condiția efectuării probelor tehnologice aferente ultimei situații de lucrări. 

Însă, în data de 19.11.2020, Construcţii SA Sibiu a solicitat o nouă amânare, până în data de 18.12.2020, invocând din nou pandemia SARS-CoV-2. CJ a atras atenția că motivele invocate pentru noua amânare sunt discutabile, dar, în final, a acceptat ca o ultimă amânare predarea-primirea în data de 03.12.2020, cerând, totodată, imperativ, prezentarea ultimei situații de lucrări și efectuarea probelor tehnologice aferente. 

În pofida ultimei somații a CJ, antreprenorul a revenit, solicitând… o nouă amânare, pentru data de 27.01.2021, motivând că doar o singură persoană poate efectua predarea, iar această persoană este internată în spital.

Consiliul Judeţean Braşov a dezavuat toate aceste tergiversări din partea antreprenorului și, ținând cont că termenul de 90 de zile prevăzute în acordul contractual pentru certificarea ultimei situații de lucrări expirau în data de 23.01.2021 (sâmbătă), a impus în mod strict ca predarea-primirea să aibă loc în data de 25.01.2021 (luni), fără a mai accepta nicio tergiversare.

În data de 25.01.2021, antreprenorul a depus o ultimă situație de lucrări, însă incompletă, astfel încât, pentru perioada 26.01-12.03.2021, dirigintele de șantier contractat de CJ a lucrat, verificat și corectat alături de antreprenor această ultimă situație de lucrări. În consecință, abia în data de 12.03.2021, prin adresa nr. 561/2517/12.03.2021, dirigintele de șantier a înaintat ultima situație de lucrări certificate

video
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes