Connect with us
Publicitate

Social

Ciobanul Ioan Suciu vrea să fie consilier local la Făgăraş. El s-ar înscrie şi în cursa pentru Preşedinţie

Avatar

Publicat

pe

Se pare că ciobanii strâng rândurile și intră în politică. Crescătorul de ovine din județul Argeș, Dan Petrescu a anunțat că și-a depus candidatura pentru funcția de primar al minicipiului Curtea de Argeș, ceea ce l-a determinat pe un alt cioban, de această dată din judeţul Braşov să facă acelaşi lucru.

La 42 de ani, Ioan Suciu, un cunoscut oier din Făgăraș, județul Brașov, și-a anunțat intenția de a candida pentru un post de consilier local.

„Vreau să vă anunț azi în premieră, că și eu candidez la Primăria locală, din cauza nemulțumirilor pe care le am față de unii consilieri, care nu vor decât să trăiască ei, și pe noi cei care muncim, să fim buni doar de taxe și impozite! Hai puteți să mă înjurați, să mă batjocoriți să mă faceți cum vreți, nu-i problemă este dreptul dvs. Așa cum este și al meu, că vreau să vă ajut! Acuzați-mă că țin cu ciobanii și cu drepturile lor! Eu tot așa voi merge înainte, pentru că vreau să rămân cioban în România, nu să plec pe la uși străine! Vă respect pe toți ciobanii, indiferent de ce veți zice și cum veți înțelege această decizie a mea”, a scris Ioan Suciu pe un grup de oieri, după cum arată agrointel.ro.

Publicitate

Însă, se pare că o parte dintre ciobani nu s-au bucurat de vestea că  „unul de-al lor” s-a dat pe partea politică. Ioan Suciu a fost inspirat de colegul său Dan Petrescu, care candidează pentru postul de primar în Curtea de Argeş și, totodată, l-a apărat pe acesta după ce mai multe comentarii din mediul on-line  nu erau de acord cu candidatura oiercului argeşean.

„De ce, de exemplu, un șofer, profesor, doctor, părinte, muncitor, șomer, asistat social are toate drepturile și un cioban nu? Pe timpuri apuse, dacă erai cioban, poate că erai văzut în alt fel, dar timpurile s-au schimbat… Trebuie să vă reamintesc atribuțiile unui cioban? Câte responsabilități are și cât de bun contabil trebuie să fie? Credeți că o altă meserie are mai multe responsabilități și stres și muncă decât un cioban? Eu nu cred! Chiar sunteți mulțumiți de consilieri locali în totalitate? Aveți așa consilieri buni, care nu merită schimbați?

Publicitate

Dacă da, atunci este perfect, dar sunt și localități unde consilierii locali sunt cei mai mari dușmani ai ciobanilor și ei ne hotărăsc nouă soarta și destinul! Păi ce treabă  mai are un consilier local în vârstă de 75 de ani cu mine de 45 și copiii mei minori? Ce treabă are alt consilier care nu are acasă nici pisică, să mă ajute pe mine cu ceva??  3 ciobani fac cât 20 de consilieri care sunt numai contra noastră! Dacă aș putea aș candida și la Președinția țării, dacă aș știi că pot ajută ciobănașii mei, nu doar la un post de consilier local! Dar în România nu au loc cei care vor să facă ceva”, a mai scris Ioan Suciu.

foto: agrointel.ro

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Social

Incidența scade la 1,21 în Brașov – Situația pe localități

Avatar

Publicat

pe

Incidența la nivel județean a ajuns la 1,00 cazuri la mia de locuitori. În municipiul Brașov rata de infectare a scăzut din nou. Joi, 13 mai, incidența la nivelul municipiului este de 1,21, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Brașov.

În prezent, cea mai mare rată de incidență este în comuna Fundata, și anume 2,72 la mie.

Publicitate

În ceea ce privește rata de incidență cumulată în localitățile din județul Brașov este următoarea:

Publicitate
Citește mai mult

Social

Cea mai mare rezervație cu narcise din Europa se află în județul Brașov

Redactia Brasov

Publicat

pe

În munții Făgărași, la câțiva kilometri de Satul Vad, se găsește o pădure dumbrăvită cu stejari și cu poieni de narcise. Stejarii sunt seculari din specia Quercus Robur, iar poienile cu narcise se întind pe o suprafață de 190 de hectare.

Rezervația naturală Dumbrava Vădului sau “Dumbrava cu coprine”, așa cum se mai numește datorită faptului că narciselor li se mai spune și coprine,este cea mai mare rezervație naturală de narcise sălbatice din Europa. Acest spațiu a fost declarat arie naturală protejată prin Legea nr. 5 din 06.03.2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate.

Publicitate

În poienile cu narcise de la Dumbrava Vădului există șase clase de habitate naturale de interes comunitar (Păduri dacice de stejar și carpen; Păduri ripariene mixte cu Quercus robur, Ulmus laevis, Fraxinus excelsior sau Fraxinus angustifolia; Comunități de lizieră cu ierburi înalte higrofile de la nivelul câmpiilor, până la cel montan și alpin; Pajiști cu Molinia pe soluri calcaroase, turboase sau argiloase; Pajiști aluviale din Cnidion dubii și Pajiști de altitudine joasă) ce adăpostesc și conservă o gamă diversă de floră spontană și asigură condiții prielnice de viețuire mai multor specii din faună sălbatică.

Flora este constituită din diferiţi arbori și arbuşti: stejar,carpen, specii de Fraxinus augustifolia și Fraxinus excelsior, ulm-de-câmp, velniș, salcie târâtoare , măceș sau mur. Fauna este una diversificată și bine reprezentată de o gamă diversă de mamifere, păsări, reptile, broaște și insecte, unele fiind chiar protejate prin lege. Cateva exempe de păsări din preajma poienii sunt: ciuful-de-pădure, corbul, porumbelul,sticletele,pupăza, pitulicea si multe altele.

Publicitate

Narcisa face parte din familia Amaryllidacee şi este o specie din genul Narcissus, gen originar din nordul Africii, regiunile mediteraneene și Europa Centrală. Sunt cunoscute aproximativ 32 de specii de narcise. In rezervația naturală de la Dumbrava Vadului se gasesc specii de Narcissus poeticus (narcisă albă), Narcissus stellaris, Narcissus radiiflorus (coprine) sau Narcissus seriotinus.

În Poiana Narciselor s-a filmat și un episod din filmul „Neamul Şoimăreştilor“ ecranizare după romanul cu acelaşi nume al lui Mihail Sadoveanu. Iar in fiecare an, la 21 mai, de sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena,in poiana se organizează Festivalul Narciselor, un festival de etnologie şi folclor, însotit şi de o mare serbare câmpenească a sătenilor din zonă.

Narcisa este o floare despre care se spun multe legende
Una dintre legendele care au în prim plan narcisa, vine din mitologia greacă. Se spune că narcisa vine de Narcissus, tânărul care s-a îndrăgostit de el însuși atunci când și-a văzut reflexia într-un lac. Narcissus a alunecat în râu, fascinat de frumusețea lui și a murit. În locul acestuia, se spune că a apărut o narcisă.

Publicitate

O altă legendă, de data aceasta religioasă, spune că narcisa a fost prima floare care a înflorit în grădina Ghetsemani atunci când a înviat Iisus. În plus, se spune că ultima cină pe care Iisus a luat-o alături de apostolii săi a fost în perioada în care au înflorit narcisele, motiv pentru care reprezintă un mare simbol pascal.

Publicitate
Citește mai mult

Social

Raed Arafat: „Oamenii să nu creadă că dacă județele au ajuns pe verde nu mai trebuie să se vaccineze”

Redactia

Publicat

pe

Șeful DSU Raed Arafat a spus marți seara că România a ajuns la cel mai mic număr de pacienți la ATI din decembrie 2020 și că toate județele sunt în scenariul verde. El atrage însă atenția că acest lucru nu înseamnă că oamenii nu mai trebuie să se vaccineze.

„Astăzi avem semnale bune: vedem și numărul de cazuri de la ATI, sunt 919 cazuri. Din 1 decembrie 2020 până acum n-am atins această cifră. E un semn foarte bun de scădere a presiunii pe sistemul sanitar, pe care colegii spun că o simt deja”, a spus Raed Arafat.

Publicitate

Acesta a explicat că și procentul de pozitivare la testele făcute a ajuns la 3,19%, în condițiile în care în trecut se înregistrau procente chiar și de 25 sau 26%.

„Ieri aveam două județe în scenariul galben, astăzi au scăzut și nu avem nicio creștere de incidență în ultimele 24 de ore. Să vedem cum evoluează pentru că au început școlile, oamenii s-a întors la lucru, cei care au fost în vacanță s-au întors în țară, deci normal că mișcarea e mai mare, vremea e frumoasă, lumea iese, vedem cum evoluează, noi sperăm să ținem sub control chiar dacă vor fi anumite creșteri”, a mai spus șeful DSU, la Digi 24.

Publicitate

În opinia lui, vaccinarea este cel mai important act pentru a menține această situație și pentru a ajunge „la mai bine”.

Raed Arafat susține că unul dintre cele mai mari riscuri ale acestei perioade este renunțarea la vaccinare, ce s-ar putea petrece în momentul în care oamenii se relaxează, văzând că toate județele din țară au ajuns în scenariul verde.

„Riscul cel mai important: când vedem acest lucru, unii să spună gata, am scăpat, de ce să mă mai vaccinez. Aceste date nu trebuie să lase oamenii să creadă că dacă au ajuns toate județele pe verde gata nu mai e nevoie să ne vaccinăm, pentru că ne întoarcem unde am fost, la galben și la roșu”, a precizat secretarul de stat.

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>