Connect with us

Turism

Chiar dacă e pandemie, turiştii din Poiana Braşov au fost aproape la fel de mulţi ca în sezonul trecut. În primele două luni ale anului au fost 1,31 de milioane de treceri prin turnichete

Redactia Brasov

Publicat

pe

Numărul celor care au ales Poiana Brașov ca destinație de schi a fost, în primele două luni ale sezonului, comparabil cu cel din sezonul 2020, în ciuda restricțiilor legate de pandemie și a faptului că anul acesta a nu a fost posibilă deschiderea primelor pârtii decât la 1 ianuarie. Dacă în primele două luni ale anului 2020 au fost 1,39 de milioane de treceri prin turnichete, în acest an, în același interval, au fost 1,31 de milioane.

Publicitate

Dacă ținem cont de faptul că restricțiile legate de pandemie au presupus și reducerea la jumătate a numărului de persoane transportate de instalațiile de transport pe cablu (în fiecare telegondolă este permis accesul a maxim 4 persoane în loc de 8, în telecabina Kanzel, maxim 20 din 45, cât este capacitatea în condiții normale, iar în telecabina Capra Neagră, maxim 30 de persoane, capacitatea normală fiind de 60 de persoane), și, implicit, creșterea timpului de așteptare, numărul mare de treceri prin turnichete confirmă faptul că Poiana Brașov rămâne cea mai atractivă stațiune montană, fiind preferată de majoritatea turiștilor români.

În 3 februarie, chiar dacă nu a fost o zi de weekend, s-a înregistrat cel mai mare număr de treceri prin turnichete – 32.713, iar sfârșitul de săptămână cu cele mai multe treceri a fost 19-21 februarie, când s-au înregistrat aproape 100.000 de treceri (94.562 de treceri).

Publicitate

Au scăzut tarifele pe transportul pe cablu

De astăzi, au scăzut tarifele pentru transportul pe cablu în timpul săptămânii, iar de săptămâna viitoare această reducere este valabilă și în weekend. Astfel, pentru telecabina Capra Neagră și telegondolă, în loc de 6 puncte vor fi anulate 5, pentru telecabina Kanzel se vor anula 4 puncte în loc de 5, iar la telescaunul Ruia, 3 puncte în loc de 4.

Publicitate

În acest moment se schiază pe pârtiile Kanzel, Lupului (doar în partea superioară), Doamnei, Ruia, Drumul Roșu, Sulinar, Subteleferic, Bradul și Stadion.

Starea pârtiilor este foarte bună, stratul de zăpadă are o grosime de 60 de centimetri. În această dimineață, la ora 9.00, temperatura în zona domeniului schiabil era – 2 grade Celsius.

Funcționează următoarele instalații de transport pe cablu: cele două telecabine, Kanzel și Capra Neagră, telegondola, telescaunul Ruia, teleschiurile Ruia, Bradul și Stadion, snowpark Bradul.

Publicitate
Spune-ți părerea

Turism

Pârtiile din Poiana Braşov sunt pline şi astăzi. Stratul de zăpadă măsoară între 40 de centimetri şi un metru

Redactia Brasov

Publicat

pe

Weekendul înseamnă relaxare şi distracţie, iar pârtiile de la munte par şi astăzi locul potrivit pentru acest lucru, iar turiştii simt pe pielea lor.

Publicitate

În Masivul Postăvaru stratul de zăpada măsoară chiar şi un metru în unele zone, aşa că autorităţile au prelungit sezonul de schi.

Cu peste un metru de zăpadă în zona superioară a masivului Postăvarul și cu un ochi la rata de contaminare Covid, autoritățile au prelungit, și în mod formal, sezonul sporturilor de iarnă. La baza pârtiilor Subteleferic şi Drumul Roşu, stratul de zăpadă are aproximativ 40 de centimetri grosime. Este o zi numai bună pentru practicarea sporturilor de iarnă, iar pârtiile arată extrem de bine.

Publicitate

Pentru moment, termenul dat de autorităţi este de 18 aprilie, însă există şanse ca în masiv să se poată schia până la sfârșitul lunii. Termenul fixat în mod formal este relevant pentru schiori, câtă vreme de el depind valabilitatea cartelelor de transport pe cablu și operațiunile de întreținere a pârtiilor, relatează observatornews.ro.

Citește mai mult

Turism

Florin Ioani, primarul din Viştea: „Ne străduim să ieșim din noroiul satului românesc. Vrem să creăm o destinație independentă, Țara Făgărașului”

Redactia Brasov

Publicat

pe

România are multe povești nedezvăluite, ce pot fi ”citite” doar printr-un turism intern responsabil. ”Țara Făgărașului” este unul dintre cele mai recente proiecte de promovare a României, dezvoltat de autoritățile locale din Făgăraș, cu ajutorul ANAT (Asociația Națională a Agențiilor de Turism) și Young ANAT. Florin Ioani, unul dintre promotorii proiectului, președinte al Asociației Dezvoltării Intracomunitare, dar și primar al Comunei Viștea, a declarat că principalul scop al tuturor activităților este ”scoaterea României din noroiul de la sat”.

Edilul își dorește ca zona în care activează să devină cât mai cunoscută turiștilor români, iar pentru aceasta a investit, alături de alți reprezentanți locali, 30.000 de euro în crearea unui brand local. Acesta precizează că inițiativa are la bază patru mari direcții, după cum urmează:
  1. încurajarea turismului,
  2. dezvoltarea durabilă,
  3. dezvoltarea turismului,
  4. infrastructura.

”Ne străduim să ieșim din noroiul satului românesc. Iar pentru aceasta avem nevoie de infuzie de fonduri în promovarea zonei, mai ales în ceea ce privește infrastructura, deoarece aceasta nu aparține operatorilor economici, aici avem nevoie de implicarea instituțiilor publice avizate”, a declarat Ioani, în cadrul unei conferințe de presă.

Publicitate

Acesta a explicat faptul că o administrație sănătoasă trăiește din taxe și impozite, acestea din urmă fiind generate cu ușurință de turism.

”Vrem să creăm o destinație independentă, Țara Făgărașului, ținând cont de trei mari aspecte: munte, apă și deal. Acestea sunte date de existența munților Făgăraș din zonă, a râului Olt și a podișului Hârtibaciu”, a mai spus edilul, reamintind că cele trei forme de relief se regăsesc pe o distanță de 20 de kilometri.

Publicitate

Ioani a mai precizat că Țara Făgărașului cuprinde mai multe obiective turistice, printre care sate românești, sate săsești, dar și biserici fortificate.

”Transfăgărășanul, Mănăstirea Sâmbăta de Sus, dar și Cetatea Făgărașului sunt doar câteva dintre locurile care merită vizitate”, a continuat acesta.

Publicitate

Nu în ultimul rând, Ioani a menționat că intenționează să discute cu operatorii economici pentru dezvoltarea mai multor puncte gastronomice, ca să poată oferi turiștilor o imagine completă a zonei, prin împletirea dintre natură, obiceiuri și tradiții. Acesta a declarat că Țara Făgărașului trebuie să rămână plămânul Europei, relatează wall-street.ro.

Citește mai mult

Turism

Catacombele subterane de După Ziduri se transformă în muzeu. Aici va funcţiona primul muzeu de arte new media din țară

Redactia Brasov

Publicat

pe

Proiectul de integrare prin cultură a galeriilor subterane de După Ziduri în viața orașului desfășurat de Asociația Amural în parteneriat cu Primăria Brașov intră într-o nouă etapă.

Publicitate

Prin proiectul de intervenție culturală co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și cu sprijinul partenerilor locali, galeriile subterane se pregătesc să devină BUM – Brașov Underground Museum – primul muzeu de arte new media din țară.

ISTORICUL PROIECTULUI

Publicitate

Galeriile au fost săpate în dealul Warthe în Al Doilea Război Mondial pentru a servi drept adăpost antiaerian. Din 2015 galeriile subterane au fost, alături de întreaga zonă După Ziduri, în centrul preocupărilor Asociației Amural.

În 2020 Asociația a lansat viziunea Parc Cultural După Ziduri, ce conține 7 puncte pentru transformarea zonelor din jurul cetății medievale într-un parc natural și cultural. Unul dintre aceste puncte este transformarea galeriilor subterane în galerii de arte digitale. Proiectul s-a bucurat de susținerea comunității.

Publicitate

După 7 ani de existență a Amural Festival Vizual, arta care îmbină tehnologia a ajuns la maturitate. Iar galeriile au calitatea de a fi cufundate în întuneric și compartimentate, formând un spațiu perfect pentru lucrări de lumină, sculptură, artă video și arte ce folosesc noile tehnologii în general.

NOUL SPAȚIU DE CREAȚIE ȘI INOVAȚIE DIN BRAȘOV

[BUM] Brașov Underground Museum este un proiect de activare culturală și regenerare urbană prin artă și noi tehnologii, menit să configureze un nou spațiu alternativ pe harta culturală a Brașovului. Prin reconversia galeriilor ignorate până nu demult, se propune constituirea unui spațiu de artă contemporană redat comunității și reintegrat în țesutul urban.

Proiectul cultural va debuta în luna aprilie 2021 cu o cercetare istorică a spațiului pentru a afla mai multe despre trecutul său. În paralel, Primăria încheie amenajările inițiale. Va urma un apel pentru artiști new media în zilele următoare și amenajarea exponatelor primului muzeu de artă și tehnologie. Prima expoziție underground va fi vernisată în iunie 2021. Aceasta va fi deschisă în tot sezonul cald cu respectarea regulilor de siguranță sanitară, ca orice alt muzeu sau galerie de artă. Până în toamnă se vor organiza dezbateri cu public – consultări, mese rotunde cu partenerii locali și membri ai societății civile și grupuri de inițiativă civică așteptate să ia parte la dialog.

NOU MODEL DE PARTENERIAT

Mai mult de atât, prin proiectul [BUM], Asociația Amural pilotează un parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov pentru a crea condiții de colaborare în viitor între administrație și societatea civilă atât în mediul cultural cât și în alte aspecte ale vieții orașului.

Publicitate

Asociația anunță și primul său partener privat – George, partenerul de internet banking de la BCR. Deschiderea echipei BCR pentru proiectele de artă și tehnologie va duce proiectul mai aproape de scopul său final de a deveni un muzeu permanent de artă new media.

BUM – Brașov Underground Museum este un proiect de intervenție culturală coordonat de Asociația Amural și co-finanțat prin Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>